27 mai 2022

Diplomație veselă și tristă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Din avalanșa de vizite la Kiev ne-ar mai lipsi doar o secvență. Ca, la ieșirile lor de  protocol pentru a se indigna de urmările bombardamentelor, delegația oficială formată din Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să se întîlnească pe neașteptate cu președintele Klaus Iohannis sau cu Vasilică Cîțu și chiflarii Bogdan Aurescu și Iulian Chifu să se întrebe unii pe alții:
– Voi ce căutați pe aici? Și de cînd ați venit?

Episodul războiului din Ucraina a intrat în faza sprijinului militar și a solidarității exprimate în capitala atacată. Din ce în ce mai mulți lideri din spațiul euro-atlantic fac vizite și dau declarații optimiste în Kievul bombardat. Nu-i exclus să fi existat și o comandă în genul
– Mergeți și voi să arătăm sprijinul aliaților și să-i încurajăm pe ucraineni!

Asta vor fi reținut politicienii români, înțelegînd repede ce capital politic și de imagine aduc aceste vizite.

Nu putem să nu reținem o preocupare a lui Marcel Ciolacu de a se arăta tot mai în față, tot mai des, tot mai important, animat de inițiative care mai de care. El s-a implicat masiv în ratata adresare electronică a lui Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului. Și tot el s-a inserat și în delegația care l-a însoțit pe premierul României, generalul rezervist Nicolae Ciucă, la Kiev. Mă rog, am putea zice că, după mintea unora, premierul Ciucă l-a însoțit pe Marcel Ciolacu. Mai să nu ne dăm seama cine a fost mai important la Kiev, premierul, stabilind ajutoarele de natură materială, sau Marcel Ciolacu, izbutind să culeagă calde mulțumiri din partea președintelui ucrainean Zelenski?

Nu-i așa că domnul Marcel Ciolacu muncește din greu?

Cum să nu muncească și Vasilică Cîțu? Cum să se lase el mai prejos cînd tocmai s-a simțit împins pe pantă la vale de liberalii sătui de producția materiei sale cenușii?
Nu s-a prins el că vor să-l șunteze? Cum să rateze el ocazia să arate că susține sancțiunile propuse de americani mai dur decît concurența sa politică din România? Și uite că Vasilică Bîlbîitul, deși fentat în stil românesc de foștii săi colegi și aliați, nu se lasă de căruța vizitelor în Ucraina. Ca să cîrpească o explicație, îl trimite și pe gumilasticul de Rareș Bogdan să inventeze niște argumente și niște rațiuni diplomatice și de securitate. De ce? Ca să cadă în picioare și să nu repete căzutul în cap! Și astfel să anunțe continuarea vizitei de unul singur.

Explicațiile caricaturii de la Cluj sunt de antologie:

„Domnul președinte al Senatului, Florin Cîțu, fost președinte al PNL, avea deja o vizită programată și organizată. Ucraina este în plin război. Nu poți modifica și interveni în aceste evenimente odată planificate. Faptul că la această vizită a participat președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, un om extrem de important în contextul negocierilor din regiune, Bogdan Aurescu – un om cu mare experiență în relațiile internaționale – și președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, arată sprijinul României.
Domnul Florin Cîțu va fi prezent mâine (miercuri – n.red.) la Kiev. Vizita domniei sale va avea loc, sunt convins, la toate standardele anunțate înainte.
Premierul și echipa domniei sale au considerat din rațiuni de securitate evident că este mult mai bine ca această vizită să fie anunțată abia după momentul în care ea va avea loc, tocmai pentru a nu trezi reacții ostile, grave, agresive din partea unei Rusii care se află în acest moment într-o agonie evidentă”. (Rareș Bogdan, pornit și el pe rîpă la vale)

Probabil că din vizita lui Vasilică Cîțu în Ucraina se vor alege cam același beneficii ca și din cea făcută, nu demult, în Statele Unite ale Americii și astfel vom scăpa mai repede de dînsul.