Publicat: 23 August, 2017 - 09:22
Share
Focarul de toxiinfecție alimentară cu alură stafilococică din Păltiniș

Vă prezentăm concluziile obținute în urma investigației efectuate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului Sibiu privind focarul de toxiinfecție alimentară cu alură stafilococică din Păltiniș, apărut în data de 10.08.2017:

Din probele biologice recoltate de la copiii prezentați în Compartientul de Primire a Urgențelor al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, s-a identificat la unul dintre pacienți Stafilococ aureu.

Dintre probele alimentare găsite la fața locului (ciorbă de pui, piure de cartofi, copănele de pui), doar în proba 'piure de cartofi' s-a identificat Stafilococ aureu, restul probelor fiind corespunzătoare.

S-au efectuat 9 teste de salubritate, două dintre ele fiind pozitive pentru microorganisme aerobe, iar într-o probă s-a identificat Klebsiella sp.

Cele 3 probe bacteriologice recoltate de la persoanele care lucrează în blocul alimentar al unității au fost corespunzătoare, la fel ca și probele recoltate de pe tegumentele personalului din blocul alimentar — 3 probe.

Proba de apă recoltată din unitate a fost corespunzătoare din punct de vedere chimic și bacteriologic.

Concluzii:

Manifestările clinice, incubația scurtă (câteva ore), distribuția cazurilor, precum și remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că este vorba de un episod de toxiinfecție alimentară stafilococică. Această ipoteză este susținută de prezența aceluiași germen (Stafilococ aureu) în proba alimentară (piure de cartofi), precum și în lichidul de vărsătură recoltat de la unul dintre bolnavi. Situația poate fi clasificată cu 1 caz confirmat și celelalte probabile, întrucât au îndeplinit criteriile clinice, precum și criteriul epidemiologic.

Ținând cont de evoluția focarului și de rezultatul probelor de laborator, DSP Sibiu interpretează episodul apărut ca și focar de toxiinfecție alimentară cu stafilococ.

Măsuri aplicate:

S-a aplicat o amendă de către Serviciul Control în Sănătate Publică pentru deficiențe igienico-sanitare în blocul alimentar.