7 iulie 2022

Director al Administrației Apelor (ABA) Prut – Bârlad, trimis în judecată de către DNA

Symbol of justice – Themis in the old university library.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a Corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului AVRAM PETRU, la data faptelor director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, pentru comiterea infracţiunilor de:
– Abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
– Influenţarea declaraţiilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În perioada mai-iunie 2020, inculpatul Avram Petru, în calitatea menţionată mai sus, ar fi dispus în mod nelegal ca utilaje şi muncitori din subordine să efectueze gratis lucrări pentru denisiparea a cinci puţuri situate pe terenul ce aparţinea unei societăţi comerciale.

Prin aceste demersuri, patrimoniul instituţiei publice ar fi fost prejudiciat cu suma de 2.506 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului şi a cheltuielilor cu forţa de muncă.

În contextul apariţiei în spaţiul public a unei anchete jurnalistice ce viza aspectele menţionate mai sus, în datele de 10 şi 17 februarie 2020, inculpatul Avram Petru ar fi încercat să-i determine prin constrângere morală pe aceeaşi subordonaţi să declare că lucrările respective ar fi fost făcute în afara orelor de program.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menţionăm că inculpatul Avram Petru a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în cauza mediatizată prin comunicatul nr. 646/ VIII/ 3 din 5 iulie 2021 (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10468 ).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie

Sursaa foto Pixabay