Publicat: 2 August, 2020 - 16:01
Share

Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), Christopher Wray, a declarat că actele de spionaj și furt din partea guvernului Chinei reprezintă „cea mai mare amenințare pe termen lung” pentru viitorul SUA.

 

Vorbind în cadrul unei conferințe organizate la Institutul Hudson din Washington, Wray a descris pentru cei prezenți o campanie de spionaj chinez, cu mai multe paliere.

 

El a spus că Beijingul a început să vizeze resortisanții chinezi care trăiesc în străinătate, existând situații când aceștia sunt nu doar cointeresați, dar chiar constrânși să accepte o colaborare de asemenea natură.

 

„Miza nu poate fi mai mare în aceste timpuri”, a spus Wray, adăugând: „China este angajată într-un efort întreg de stat pentru a deveni singura superputere a lumii, prin orice mijloace necesare".

 

Într-un discurs de aproape o oră, marți, directorul FBI a prezentat o imagine clară a imixtiunilor chineze, o campanie de anvergură de spionaj economic, furt de proprietate intelectuală și activități politice ilegale, folosind mită și șantaj pentru a influența politica SUA.

 

"Am ajuns acum la un punct în care FBI deschide acum un nou caz pe linie de contrainformații legat de China la fiecare 10 ore", a spus Wray. "Din cele aproape 5.000 de cazuri pe linie contrainformații economice și contraspionaj active, în curs de desfășurare în toată țara, aproape jumătate sunt legate de China."

 

El a mai spus și că Președintele chinez Xi Jinping ar fi lansat și s-ar fi implicat chiar personal într-un program numit „Vânarea Vulpii”, orientat către resortisanții chinezi care locuiesc în străinătate, văzuți ca amenințări pentru guvernul chinez, până nu sunt aduși la colaborare.

 

"Vorbim despre rivalii politici, disidenți și critici care încearcă să expună încălcările extinse ale drepturilor omului din China", a spus el. "Guvernul chinez vrea să-i forțeze să se întoarcă în China, iar tactica Chinei pentru a realiza acest lucru este șocantă".

 

El a continuat: "Când nu a reușit să localizeze o țintă "Fox Hunt", guvernul chinez a trimis chiar un emisar pentru a vizita familia țintei aici, în Statele Unite. Mesajul pe care au spus să îl transmită? Tinta avea două opțiuni: revenirea promptă în China sau presiuni asupra acestuia, presiuni inimaginabile, care pot duce chiar la sinucidere. "

 

Nu este prima dată când directorul FBI, Christopher Wray, a catalogat China drept „cea mai mare amenințare pe zona informativ-operativă” pentru SUA, dar marți a punctat din nou acest aspect, concentrându-se pe „efortul întregului stat” de la Beijing pentru a deveni singura superputere a lumii.

 

Directorul FBI semnalează clar că Washingtonul vede acum Beijingul nu numai ca un adversar agresiv, ci și un concurenț ambițios pentru conducerea globală, prin orice mijloace.

Ciprian Pop

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: