Publicat: 13 Decembrie, 2018 - 20:25
Share

 Noul director general al RNP Romsilva Gheorghe Mihăilescu și-a inaugurat mandatul (interimar) printr-o primă întâlnire cu presa. Dacă predecesorul său Ciprian Pahonțu nu era un fan al comunicării - ba dimpotrivă, se ferea ca personajul biblic de tămâie de reprezentanții mass media (în cei vreo doi ani de mandat a avut doar două sau trei conferințe de presă) noul responsabil al destinelor pădurii este hotărât să creeze o veritabilă linie fierbinte între el și slujitorii onești ai condeiului sau camerei. Nu întâmplător Gheorghe Mihăilescu are și o calificare în domeniu, unică în perimetrul de resurse umane al Regiei - iar în calitățile pe care le-a deținut anterior a derulat fructuoase relații menite să clarifice situații de criză intervenite între administratorii pădurii și slujitorii condeiului.

În scurta sa alocuțiune șeful Regiei  s-a referit la câteva dintre chestiunile arzătoare ale actualității silvice: stadiul atingerii indicatorilor economici, suprafețele de pădure regenerate, combaterea tăierilor ilegale, pagubele create de incendiile de pădure. Nu au lipsit referințele la agresiunile împotriva personalului silvic, încurajarea achiziționării pomilor de Crăciun cu rădăcini, asigurarea lemnului de foc pentru populație sau amenajarea perdelelor forestiere. Un subiect asupra căruia jurnaliștii prezenți au insistat a fost acela al zonelor protejate și al semnalelor lansate de felurite ONG-uri preocupate de subiect dincolo de limitele unor tratări oneste și corecte. (Octavian Andronic)

 

ROMSILVA VA ATINGE TOȚI INDICATORII ECONOMICI STABILIȚI PENTRU ACEST AN

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va atinge, conform estimărilor, toți indicatorii economici prevăzuți pentru acest an.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a avut, pentru 2018, un buget de investiții de 165 de milioane lei, din care 100 de milioane lei din fondul de accesibilizare și 65 de milioane lei din fonduri proprii.

            Programul de investiții din fondurile de accesibilizare a fost realizat în proporție de 92%, sumele fiind alocate pentru construirea a 340,5 kilometri de noi drumuri forestiere, reabilitarea a 1.351,4 kilometri de drumuri forestiere și refacerea obiectivelor afectate de calamități.

Fondurile proprii destinate investițiilor au fost folosite, în cea mai mare parte, pentru achiziția de utilaje utilizate la mecanizarea lucrărilor silvice și la construirea de drumuri forestiere, precum și pentru mijloace de transport, aceste investiții contribuind, în viitor, la creșterea eficienței economice și a productivității.

            Toți indicatorii privind cifra de afaceri, profit și venituri vor fi atinși până la finalul anului, conform estimărilor.

            Din veniturile totale, cele provenite din vânzarea de masă lemnoasă se ridică la aproximativ 80%, în timp ce serviciile silvice și produsele nelemnoase asigură aproximativ 20% din veniturile totale.

            La produse nelemnoase, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat 2.703 tone fructe de pădure, 501 tone ciuperci comestibile, 495,3 tone plante medicinale, 220,6 carne de vânat, 372,4 tone păstrăv și peste 32 de mii de fazani și potârnichi vii.

            Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaționale, și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

PESTE 13 MII DE HECTARE DE PĂDURE REGENERATE IN 2018

 În cele două campanii de împăduriri din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 13.278 de hectare de păduri de stat, depășind programul anual de regenerări, prevăzut pentru 12.881 de hectare.

Din acestea, 8.991 de hectare de pădure au fost regenerate natural, iar 4.287 de hectare prin regenerări artificiale, cu lucrări de plantare a puieților forestieri.

În campania de împăduriri de primăvară s-a realizat 83,7% din programul anual, adică 10.779 de hectare regenerate, 7.212 prin regenerări naturale și 3.567 prin împăduriri. Lucrările de împădurire de toamnă au fost întârziate, în acest an, de seceta prelungită și de condițiile meteorologice nefavorabile, fiind regenerate până la această dată 2.499 hectare de pădure.

În cele două campanii de împădurire din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat în pădurile de stat 25,5 milioane de puieți forestieri. Toți puieții forestieri plantați în lucrările de împădurire provin din pepinierele Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, unde se produc anual peste 45 de milioane de puieți forestieri.

Bugetul alocat în 2018 de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pentru lucrările de împăduriri este de 167,4 milioane de lei.

            În ultimii cinci ani, în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva au fost plantați peste 187 de milioane de puieți forestieri, fiind regenerate 50.034 de hectare pe cale naturală și 31.836 de hectare prin împăduriri, cheltuindu-se, în acest scop, peste 570 de milioane de lei.

Pe lângă aceste lucrări de regenerare a pădurilor, Romsilva a efectuat lucrări de îngrijire a pădurilor tinere pe o suprafață de 97.437 de hectare, realizând 94% din programul anual de îngrijire a arboretelor tinere.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaționale și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

 A FOST LIVRAT POPULAȚIEI CU 50% MAI MULT LEMN PENTRU FOC ÎN ACEST AN

Volumul de lemn de foc achiziționat direct de populație din pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a crescut în acest an cu peste 50%, până în prezent fiind vânduți 1.566.599 metri cubi, la un preț mediu de 170 de lei pe metrul cub, fără TVA.

Prețul lemnului de foc variază în funcție de sortiment, specie și condițiile de livrare, circa 70% din acest volum fiind disponibil în depozitele temporare amenajate la drumurile auto.

Conform estimărilor, până la finalul acestui an, Romsilva va furniza direct populației aproximativ 1,7 milioane de metri cub lemn pentru foc.

Majorarea cantității de lemn pentru foc livrată direct populației a fost posibilă prin modificarea Codului Silvic și creșterea ponderii lucrărilor de îngrijire și igienizare a pădurilor de stat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii.

În ultimii doi ani s-a înregistrat o creștere a volumului de lemn pentru foc vândut direct populației, de aproximativ 840 de mii de metri cubi în 2016 și 1 milion de metri cubi în 2017.

Pentru a facilita accesul la lemnul pentru foc oferit direct populației, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a încheiat parteneriate cu unitățile administrative și a lansat o campanie de informare privind achiziția de lemn pentru foc prin afișarea disponibilului la sediile ocoalelor silvice, la sediile primăriilor, prin anunțuri în presa locală și on-line, printr-o secțiune dedicată pe pagina de internet a Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaționale și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

 

 

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: