5 iulie 2022

Directorul Serviciului de Investigaţii Speciale din Lituania şi preşedinte al EPAC/EACN, în vizită de lucru la Direcţia Generală Anticorupţie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În ziua de 26 ianuarie 2022, conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie a primit, la sediul din Bucureşti, vizita domnului Zydrunas BARTKUS, director al Serviciul de Investigaţii Speciale (STT) din Republica Lituania, recent ales în poziţia de preşedinte al Reţelei EPAC/EACN – Parteneri Europeni împotriva Corupţiei/Reţeaua Europeană a Punctelor de Contact Anticorupţie.

Vizita vine ca urmare a alegerilor noului Comitet de conducere al EPAC/EACN cu ocazia Conferinţei anuale şi a Adunării Generale desfăşurate în perioada 01-02.12.2021, la Vilnius, în Lituania, unde am fost onoraţi de alegerea pentru poziţia de vice-preşedinte adjunct, divizia autorităţi anticorupţie şi a unui reprezentant al D.G.A., în persoana domnul comisar-şef de poliţie Mihai BARLICI, director al Direcţiei Prevenire.

În acest context, scopul vizitei noului preşedinte EPAC/EACN a fost acela de a cunoaşte mai bine membrii Comitetului de conducere din cadrul instituţiilor partenere din Austria, România, Franţa şi Irlanda, dar şi conducerea instituţiilor de provenienţă pentru a încuraja acordarea unui sprijin adecvat activităţilor coordonate de acest organism.

De asemenea, domnul Zydrunas BARTKUS a prezentat propuneri pentru direcţii de acţiune, idei despre cum s-ar putea dezvolta EPAC / EACN în viitorul apropiat, deschizând practic un dialog pentru un schimb de opinii pe această temă.

Reamintim faptul că EPAC/EACN are în componenţă peste 100 de agenţii anticorupţie şi de supraveghere a poliţiei din statele membre ale Consiliului Europei, fiind creată cu scopul de a îmbunătăţi cooperarea în aceste domenii. Secretariatul EPAC este asigurat de Biroul Federal Anticorupţie (BAK) din Austria.
În fapt, majoritatea autorităţilor anticorupţie sunt membre ale ambelor reţele care aduc o contribuţie semnificativă eforturilor comune asumate de statele membre în scopul reducerii şi stopării fenomenului corupţiei.

Direcţia Generală Anticorupţie a devenit membru cu drepturi depline al EPAC/EACN începând cu data de 12 octombrie 2007, având o prezenţă activă în cadrul tuturor activităţilor desfăşurate.