29 ianuarie 2022

Dirijorul libanez Lubnan Baalbaki şi pianista Sînziana Mircea, în primul concert cu public la Sala Radio!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica şi, reciproc, artiştii vor retrăi emoţia interacţiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (19.00).

Dirijorul libanez LUBNAN BAALBAKI, care şi-a urmat o parte dintre studiile muzicale în România şi care are o inedită poveste de viaţă construită între Liban şi România, se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO. Invitată specială a serii este şi apreciata pianistă SÎNZIANA MIRCEA. Debutul său pe scena Ateneului Român a avut loc la doar 7 ani, la 20 de ani a concertat la Tokyo Metropolitan Theatre şi la St Martin-in-the-Fields (Londra) şi 4 ani mai târziu a debutat la Carnegie Hall – New York, cu un recital integral.

În concertul de la Sala Radio, veţi asculta MOZART: Concertul nr. 21 pentru pian şi orchestră şi SCHUBERT: Simfonia nr. 8 – Neterminata. Cu abilităţi muzicale de geniu manifestate precoce, primul mare romantic din istoria muzicii, Schubert a compus extrem de mult în doar 31 de ani de viaţă: peste 600 de lucrări vocale (în special lied-uri, pe versurile a peste 90 de poeţi), şapte simfonii încheiate (şi încă şase neterminate), multe compoziţii pentru pian ş.a.

Din 2012 LUBNAN BAALBAKI este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban. A înfiinţat prima Orchestră de Tineret a Libanului şi alături de ambele ansambluri susţine concerte în Liban şi nu numai.

Dirijor, compozitor, violonist şi un remarcabil interpret al lăutei, Lubnan Baalbaki (n.1981) a fost înconjurat din copilărie de un anturaj artistic, prin familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori ş.a. A descoperit tainele muzicii studiind vioara la Conservatorul din Liban. A ales apoi România ca destinaţie pentru a-şi urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Formarea sa artistică a continuat cu studii de masterat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi un al doilea masterat la Viena, urmate de un doctorat la Bucureşti, sub coordonarea compozitorului Dan Dediu.

Experienţa sa artistică însumează colaborări cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, Opera Română Timişoara şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad şi Ploieşti.

Contextul pandemic din ultimul an a reprezentat pentru SÎNZIANA MIRCEA un răgaz pentru creaţie şi introspecţie, deschizându-i noi orizonturi artistice, însoţite de experienţe neobişnuite. Astfel, recitalul susţinut alături de violonistul Alexandru Tomescu (mai 2021), în cadrul Maratonului de Vaccinare, a atras atenţia la nivel mondial, devenind subiect în prestigioase publicaţii internaţionale, ca Washington Post.

În 2020, Sînziana Mircea şi-a lansat cel de-al treilea album intitulat „Fortuna – Piano Sensation”, realizat de cunoscuta casă de discuri Electrecord, ce cuprinde compoziţii proprii, interpretate chiar de ea. Creaţiile sale au atras atenţia canalelor de radio de specialitate din întreaga lume, fiind difuzate atât în Europa, cât şi în SUA. În acelaşi an, pianista a participat în prestigioasa serie de concerte online „Steinway’s Lunch Concerts – Great pianists playing at home”, alături de mari pianişti ai lumii.

În 2019, Sinziana a realizat un amplu turneu in Japonia, urmat de turneul european „Imagine Chopin”, în care şi-a prezentat şi propriile compoziţii. Recitalul susţinut la Sala Radio a fost înregistrat, difuzat de Radio România Muzical şi ulterior preluat de BBC Radio 3 şi de EBU (European Broadcasting Corporation).

Pentru a se garanta siguranţa spectatorilor şi a se respecta normele în vigoare în context pandemic, sala va fi plină în procent de 30% din capacitatea totală. NU este necesară prezentarea nici unui certificat de vaccinare sau test. Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis până la ora 18.50 şi publicul este rugat să respecte cu stricteţe regulile de acces afişate la intrarea în incinta clădirii şi pe site-ul www.orchestreradio.ro.

Biletele în format electronic pentru toate concertele lunii iunie vor fi puse în vanzare începând cu data de 31.05.2021, în sistem online, pe iabilet.ro. Biletele se vor găsi şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay.

Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

De asemenea, biletele se pot achiziţiona şi de la Casa de bilete a Sălii Radio – începând cu data de 02.06.2021, de la 15.00.