27 noiembrie 2021

Dirijorul TIBERIU SOARE şi violoncelistul RĂZVAN SUMA vor fi aplaudaţi pe scena Sălii Radio

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 3 noiembrie 2021 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi doi dintre cei mai activi muzicieni români, cu numeroase concerte prezentate atât în ţară, cât şi în străinătate – dirijorul TIBERIU SOARE şi violoncelistul RĂZVAN SUMA – vă propun la Sala Radio o seară dedicată în special clasicismului muzical austriac. Veţi asculta două creaţii ale celor doi mari exponenţi ai muzicii în Viena imperială de secol XVIII: HAYDN: Concertul nr. 1 pentru violoncel si orchestră şi MOZART: Simfonia nr. 29.

Programul concertului de la Sala Radio se va deschide cu o lucrare românească: Suita din Codex Caioni pentru orchestră de coarde, semnată de DAN VOICULESCU (1940-2009). Formarea, dar şi cariera compozitorului sunt strâns legate de instituţia pe care a absolvit-o şi la care a format, la rândul său, generaţii de elevi, în calitate de profesor: Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Dan Voiculescu a urmat cursuri şi stagii de perfecţionare la Veneţia, Koln şi Darmstadt şi a creat muzică de teatru, partituri vocal-simfonice, muzică de cameră şi un mare număr de creaţii corale.

Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti şi dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, TIBERIU SOARE îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale.

A ocupat si poziţia de director artistic al Operei Naţionale Bucureşti şi este invitat constant să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor din România. În străinătate, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia) ş.a.

Solist al Orchestrelor Radio şi director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania, violoncelistul RĂZVAN SUMA dezvoltă o bogată carieră internaţională de solist, cele peste 1000 de concerte şi recitaluri pe care le-a susţinut fiind apreciate pe toate continentele. Cu o carieră concretizată în cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români ai momentului. Ca urmare a turneului naţional „Vă place BACH?”, artistul a lansat în România prima înregistrare completă a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S. Bach, CD realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.

Răzvan Suma a devenit extrem de apreciat de publicul larg graţie turneelor naţionale şi internaţionale pe care le-a prezentat din anul 2006. De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?”, violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediţii ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german şi apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul român în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017). Turneul „Vă plaCello?” – 2018 – a adus o nouă abordare artistică în activitatea violoncelistului Răzvan Suma.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Purtarea măştii este obligatorie şi accesul publicului în sala de concert (30% din capacitatea maximă) va fi permis pe baza prezentării dovezii vaccinării sau trecerii prin boală, care se realizează doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/, a cărui verificare este responsabilitatea personalului Radio România, prin aplicaţia mobilă de verificare „Check DCC”. Pentru detalii legate de acces, puteţi consulta site-ul oficial https://www.orchestreradio.ro/.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. De asemenea, se pot achiziţiona DOAR în ziua concertului (între orele 14.00 şi 19.00) şi de la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele sunt disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.