Publicat: 11 Aprilie, 2012 - 09:03
Share

Prezentăm discursul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, susţinut, în Plenul Senatului, pe tema proiectului Legii de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă:
 
 
"Domnule Preşedinte al Senatului,
 
Doamnelor şi domnilor senatori,
Dreptul subiectiv rămâne literă moartăfără o lege de procedură care să îi garanteze vocaţia împlinirii sau să îi asigure realizarea juridică în cazul nerecunoaşterii sau încălcării.
 
Legea de punere în aplicare a Codului de procedurăcivilă are, la rândul ei, rostul de a asigura compatibilitatea acestuia cu legile în vigoare, inclusiv cu noul Cod civil, pus în aplicare în octombrie 2011.

Suntem, aşadar, în faţa unui nou pas important pe drumul aşezării cadrului normativ de bază al Justiţiei. Suntem, aşadar, în situaţia să continuăm proiectul instituţional al noilor Coduri fundamentale ale României.

Codul de procedură civilă în vigoare a fost implementat la 1 decembrie 1865 şi a fost modificat în 1900, 1925, 1929, 1943, 1948, 1952, 1954, 1985, 1989, 1993, 2000.

De aceea avem interpretare neunitară, cu repercusiuni asupra duratei şi finalităţii actului de Justiţie, de aceea avem condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind durata proceselor

Prin Legea Micii Reforme din 2010 s-au adus corecţii importante, care au pregătit intrarea în vigoare a noului Cod de procedurăcivilă. Acum trebuie însăsă facem pasul decisiv, săpunem în aplicare noul Cod de procedurăcivilă.

Doamnelor şi domnilor senatori,
În Raportul Comisiei Europene din 8 februarie 2012 se spune:

"Ar trebui, în prezent, săse dea curs declaraţiilor recente privind punerea în aplicare prin adoptarea legislaţiei de punere în aplicare şi prin finalizarea unui plan cuprinzător de punere în aplicare, cu implicarea tuturor părţilor interesate din Parlament, din Guvern, din sistemul judiciar şi din societatea civilă, inclusiv prin adoptarea măsurilor pregătitoare necesare, cum ar fi acordarea de prioritate recrutărilor, reorganizarea sistemului judiciar şi acţiunile de formare."
 
Prin adoptarea acestui proiect, Senatul face mai mult decât operăde legiferare; îşi aduce o contribuţie directă la europenizarea sistemului judiciar, la integrarea cât mai profundă a României în Uniunea Europeană.

Este, de aceea, un moment potrivit să reînnoiesc apelul meu către toate forţele politice de a continua să sprijine agenda Ministerului Justiţiei, aşa cum au făcut-o şi pânăastăzi.
 
Suntem foarte aproape să încheiem un parcurs remarcabil de înnoire a cadrului legislativ al Justiţiei.

Suntem foarte aproape să punctăm decisiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
 
De aceea, vă solicit cu deferenţăadoptarea acestui proiect.

Doamnelor şi domnilor senatori,

Parafrazând un clasic al literaturii noastre, aşspune că nu știu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la Senatul României şi la Parlament în general, îmi vin în minte adoptarea Codurilor, a Legii Micii Reforme, a Legii răspunderii magistraţilor şi a multor alte legi care, pe bună dreptate, ne dau temeiul să spunem că, în aceşti ani, în Parlamentul României s-a făcut istorie.

Pentru modul în care aţi înţeles să sprijiniţi o agendă fundamentală, cea a Justiţiei, pentru modul în care aţi sprijinit un ministeriat bazat pe neutralitate politică, doresc să vă mulţumesc încă o dată."