Publicat: 11 Martie, 2012 - 16:50
Share

Prezentăm discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, susţinut cu ocazia Galei Tineretului Naţional Liberal:

“Bun venit!

 Libertate a fost printre ultimele cuvinte ale discursului său. A fost mereu un om tânăr, a fost mereu un om liber şi cu atitudinea politică, mereu alături de voi, în principal de cei tineri şi cred că maestrul Cristian Ţopescu va fi, totuşi, alături de rugămintea mea de a vă cere un moment de reculegere în memoria lui Emil Hossu.

(...)

Vă mulţumesc!

Suntem într-un an foarte greu, un an în care veţi da, vom da împreună şi veţi da, în primul rând voi, mai multe bătălii. Să nu ne facem iluzii, deşi avem nevoie de toate speranţele noastre: nu vor fi simple competiţii electorale, va fi un război. Va fi un război, pentru mulţi dintre voi nu va fi deloc prima batălie, v-aţi dovedit în decursul timpului o unitate de elită, dacă nu unitatea de elită din prima linie a partidului nostru. Nu va fi prima batalie, dar vă asigur că va fi cea mai grea. Pentru această batalie avem nevoie cu toţii de toată energia noastră, de toată credinţa noastră şi de toată responsabilitatea noastră.

Unul dintre dumnevoastră, unul dintre tinerii şi frumoşii noştri colegi, frumoşi în spirit, înainte de toate, îmi aducea aminte, şi îi mulţumesc, care este responsabilitatea mea. Ştiu care este responsabilitatea mea, ştiu că ştiţi care este responsabilitatea voastră, ştim cu toţii care este responsabilitatea noastră. Ştim aceste lucruri pentru că, deşi suntem învăţaţi că politica înseamnă numai şi numai compromisuri, deşi suntem învaţaţi că a spune adevărul pe jumătate înseamnă moderaţie, deşi suntem învăţaţi că ceea ce au făcut în raport cu acest partid oameni ca Stolojan, ca Ungureanu, ca Meleşcanu sau ca Vlădescu înseamnă pragmatism şi succes.
Cu toate că suntem învăţaţi cu toate aceste lucruri - chiar şi eu, care sunt mai bătrân şi sunt învăţat zi de zi, mă dovedesc un elev extrem de prost - noi ştim, totuşi, noi şi numai noi, că în politică există şi niciodată, că pentru noi există şi niciodată. Şi acest niciodată nu cuprinde multe lucruri: noi ştim că nu trebuie niciodată să uităm, nu trebuie niciodată să uităm că partidul nostru este singurul partid de o vârstă cu România şi făuritor al României.

Noi nu trebuie şi nu putem să uităm niciodată că partidul nostru este singurul partid naţional din România.

Noi nu putem şi nu trebuie să uităm niciodată că partidul nostru este singurul partid liberal din România.

Noi nu trebuie şi nu putem să uităm vreodata că partidul nostru este singurul partid de dreapta din România.

Dacă dumnevoastră şi noi nu uităm niciodată aceste lucruri, aş spune că putem să facem orice. Sfântul Augustin, cum îi spun catolicii, Fericitul Augustin, cum îi spun ortodocşii, a fost întrebat odată, pentru că el era nu doar un credincios, ci şi un filozof al cunoaşterii bilblice, ce trebuie să facă şi să nu facă un creştin. Atunci Sfântul Augustin a rostit celebra formulă către creştini: „ Iubeşte şi fă ce vrei!”

Aşa îmi spun şi eu mie şi vă spun şi dumnevoastră, ca să ne putem descurca în jungla politică şi teoretică a compromisurilor, a ce se face, a ce nu se face. Să nu uităm niciodată aceste lucruri şi atunci  putem să facem ce vrem, pentru că dacă nu uităm niciodată lucrurile pe care le-am amintit înainte, atunci, niciodată, nu vom încalca legea, atunci niciodată nu doar vom folosi acest partid, ci îl vom servi, servindu-ne ţara.

Atunci niciodată nu vom lucra împotriva a ceea ce ne-a adus pe toţi împreună. Sigur că acestea sunt lucruri grave, chiar solemne, şi sigur că solemnitatea este mai rară, nu trebuie să vă gandiţi şi nu trebuie să ne gândim mereu într-un mod grav, pentru că sunteţi tineri, suntem veseli, trebuie să avem curaj, trebuie să separăm lucrurile. Nu trăim în fiecare zi lucruri mari, dar aşa cum naţiunile mari au o memorie lungă şi partidele mari au o memorie lungă şi ceea ce ne dă obligaţia identităţii noastre de liberali este să nu uităm, în adâncul sufetului şi în adâncul minţii, niciodată, aceste lucruri.
Cu această speranţă, cu această dorinţă, cu acest îndemn către mine însumi, către dumnevoastră şi către noi toţi, vă doresc un an 2012 bun, vă doresc curaj, putere şi victorie în bătăliile pe care le vom da împreună.

Şi pentru că vine o vreme în care trebuie să te retragi din scenă, nu o pot face altfel decât predând ştafeta celor mai tineri dintre noi, celor mai tineri dintre dumnevoastră, celor mai tineri liberali pe care îi ştim şi eu şi dumnevoastră. Şi ei sunt următorii, iar eu îi invit aici cu dragoste, cu respect, cu inima şi cu gândul purtând toate cele bune.

De 65 de ani, sunt în aceeaşi casă, în aceeaşi viaţă şi în acelaşi partid, sunt împreună ... doamna Viorica şi domnul Mircea Ionescu-Quintus, care împlineşte, pe 18 martie, vârsta de 95 de ani, dintre care 75 în Partidul Naţional Liberal. Şi acum tânărul nostru coleg, cel care ne-a redeschis partidul în 1990, care acum câteva zile a împlinit 90 de ani, dintre care 70 în serviciul partidului, domnul Radu Câmpeanu. Tânăr preşedinte al senatului, neobosit de când îl ştiu în lupta pentru valorile noastre, domnul Dinu Zamfirescu.”