Publicat: 26 Iulie, 2012 - 10:57

Transcrierea conferinţei de presă susținute de viceliderul grupului PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu:


” Bună ziua!

Aș dori să prezint în primul rând o poziție a USL referitoare la boicotarea referendumului și eu cred că această temă trebuie să fie permanent în atenția noastră, a tuturor până duminică. După aceea voi face câteva referiri la delirul faraonic imobiliar al lui Traian Băsescu și în final am să în cerc să fac o prezentare la tema care cred eu că este o mare diversiune și anume stenogramele de la sediul PNL.

USL crede că boicotarea referendumului este cu adevărat o lovitură de stat pe care PDL și Traian Băsescu o dau împotriva majorități cetățenilor români. Este, după opinia noastră, cel mai grav și iresponsabil gest politic de negare a democrației, pe care un partid din România l-a făcut în ultimele două decenii de când există democrație reală în această țară. USL consideră că este un gest disperat, ultima încercare irațională a lui Traian Băsescu de a se agăța cu orice preț de putere.

Traian Băsescu și PDL ne anunță practic că nu vor recunoaște votul  a milioane de români și că vor sfida de fapt decizia alegătorilor. Spaima validării procedurii de vot pentru demiterea sa îl determină pe Traian Băsescu să fugă de confruntarea cu cetățenii.

Traian Băsescu de fapt întoarce spatele poporului român și continuă lupta împotriva poporului român. Noi credem că Traian Băsescu recunoaște că a pierdut această bătălie, că de fapt el mai este sprijinit de o minoritate și se luptă cu majoritatea cetățenilor români.

Ne întrebăm când este cinstit Traian Băsescu? Când spune că vine la referendum, când spune că nu vine la referendum , când se bazează pe PDL, când nu se bazează pe PDL, rămâne ca cetățenii singuri să hotărască ceea ce spune Traian Băsescu că este real, sincer sau minciună.

Al doilea subiect, delirul faraonic imobiliar al lui Traian Băsescu și aici am câteva puncte care să susțină, să justifice această afirmație. În anii 2010-2011 când salariile românilor erau tăiate, vila Dante aparținând Regiei Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Băsescu a fost pregătită cu investiții: piscină, salon oficial, sală de conferință. Peste un milion de euro din bani publici au fost de fapt investiți aici ca această vilă să fie ocupată de Traian Băsescu după terminarea mandatului de președinte. Trebuie să spunem răspicat că această vilă a fost reparată, recondiționată din bani publici pentru Traian Băsescu și că aici se aplică poate ca unicul caz din România în care se trăiește bine și de fapt trăiește bine numai Traian Băsescu.

Deși vila Dante aparține Guvernului, acest imobil a avut un regim închis și nici măcar premierul României nu a avut acces până când, Crin Antonescu, din postura de președinte interimar nu a vorbit cu Serviciul de Protecție și Pază ca să desferece lacătele cu care această vilă era încuiată.

Sigur noi ne punem întrebarea simplă așa cum a făcut și în alte cazuri, a se reține casa din Mihăileanu, probabil că și vila Dante era pregătită ca să fie cumpărată pe nimic de către Traian Băsescu atunci când ajungea să fie acolo chiriaș. Tranzacțiile imobiliare ale lui Traian Băsescu sunt ultra cunoscute: casa din Mihăileanu,  casa fiicei sale prin tranzacția cu Costel Cășuneanu și Puiu Popoviciu și atunci noi credem că Traian Băsescu suferă de un delir faraonic imobiliar.

Și a treia temă ca să nu se nască  confuzii și ca să nu existe interpretări, noi venim și vă spunem adevărul despre pretinsele stenograme care au apărut pe agenția de presă, hotnews.

USL constată încă o dată faptul că sub Traian Băsescu, România a devenit un stat polițienesc în care interceptările ilegale și diversiunile sunt folosite în campania electorală. Cea mai recentă diversiune menită să acopere marile furturi ale regimului Băsescu este așa zisul scandal al stenogramelor.

O spun pentru toată lumea, nu există stenograme și vreau să se rețină acest lucru. De asemenea, anumite teme de discuție și pasaje din pretinsele stenograme, noi putem să le recunoaștem ca fiind autentice dar, și să se rețină acest dar, în transcrierile după interceptările care au avut loc apar multe modificări, multe intoxicări, multe neadevăruri, toate menite să gireze temele de propagandă lansate de Traian Băsescu. Suspiciunea noastră este că avem de-a face cu o operațiune ilegală de supraveghere și interceptare. Transcrierea acestor operațiuni ilegale include așa cum spuneam și repet până când se va înțelege multe neadevăruri și reprezintă o diversiune clară de la tema referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. PDL a intrat în politică folosind stenograme și acuzații de fraudă și va ieși din scena politică în aceeași manieră, tot cu scandaluri de stenograme și fraudă. Cu alte cuvinte noi spunem că această temă a stenogramelor este un subiect pe care l-a lansat Traian Băsescu pentru a acoperi acțiunea antidemocratică de boicotare a referendumului.

Mulțumesc!  Dacă sunt întrebări?

Întrebări din partea mass-media

Jurnalist: Domnule Nicolaescu, cum de a reuşit domnul premier Victor Ponta să pună mâna pe chei, aşa cum aţi zis dumneavoastră, tocmai în această perioadă? Şi cum arată (?) vila de la Neptun sau vila pe care o foloseau şi preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi Traian Băsescu de la munte?

Eugen Nicolaescu: Explicaţia v-am dat-o şi, poate eu nu am fost îndeajuns de convingător şi de clar, dar explicaţia este simplă. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, i-a dat dispoziţie directorului SPP să predea cheile de la această vilă, pentru a avea acces atât premierul, dar mai ales dumneavoastră, mass-media, ca să vadă o ţară întreagă ce se întâmplă în acea locuinţă, în acel imobil. Referitor la celelalte proprietăţi ale RA-APPS, utilizate de alţi foşti oameni importanţi ai PDL, nu vă pot da nici un fel de relaţii, pentru că nu ştiu nici eu. Probabil că, deschizându-se acest drum, vom putea avea acces şi în celelalte în perioada următoare şi atunci, sigur, populaţia ar fi bine să fie informată, şi cred că ar fi şi corect să fie informată, prin a vedea cu adevărat ce este acolo şi ce se întâmplă acolo.
Jurnalist: Obişnuiţi să înregistraţi întâlnirile de campanie ale USL sau cum credeţi că s-a ajuns la aceste operaţiuni ilegale de interceptări?

Eugen Nicolaescu: V-am răspuns, eu o reiau de la început. Probabil, din nou, nu am fost eu suficient de clar şi îmi cer scuze! Nu facem nici un fel de înregistrare sau stenogramă pe întâlnirile de campanie pe care le avem aici în fiecare dimineaţă. Nu facem aşa ceva! Şi, ca atare, suspiciunea noastră este că au fost interceptări. Eu nu mă pricep la interceptări, sunt alţii care se pricep la interceptări şi poate că cei abilitaţi vor sesiza şi chiar cred că este bine să facă acest lucru, ca să ştim şi noi ce se întâmplă. Vă aduc aminte că, în America, pe un caz similar, un preşedinte american a fost nevoit să demisioneze, celebrul caz Watergate. Deci, eu cred şi am vorbit şi cu colegii mei că această suspiciune către interceptări ilegale ne poate duce către realizarea unor transcrieri şi care, mai departe, au fost „îmbunătăţite” cu fel şi fel de mesaje, pe care cei care le-au făcut au dorit să le transmită mai departe dumneavoastră, mass-media, şi, sigur, cei care vă citează, vă ascultă, vă privesc, vă citesc.


Jurnalist: Vă simţiţi ameninţat?

Eugen Nicolaescu: Eu nu mă simt ameninţat, cu toate că statul român constat că are anumite valenţe poliţieneşti, care cred eu că trebuie precizate şi, mai ales, eliminate. Un regim democratic real, care eu sper că se va aşeza în România după 29 iulie, ne va permite să ajungem să deconspirăm şi asemenea atitudini.

Jurnalist: Ne puteţi spune că modificări au fost aduse la acele documente? Ce neadevăruri au fost introduse?

Eugen Nicolaescu: Foarte multe neadevăruri...

Jurnalist: De exemplu, cele cu televiziunea, care este la cheremul său...

Eugen Nicolaescu: Eu nu vă spun ce spun alţii, că nu mă interesează. Spun numai ce spun eu, ştiu ce am spus eu sau ştiu ce atitudine am avut în şedinţele noastre de campanie. Nici prin cap nu mi-a trecut vreodată să solicit colegilor mei ca unei anumite televiziuni să îi impunem o anume atitudine, un anume comportament sau o anumite acţiuni, sau, de acolo, anumiţi jurnalişti să fie utilizaţi în campanie sau aşa mai departe. Este o grosolănie cum rar se poate vedea! Dar, sigur, cei care fac această acţiune murdară împotriva noastră cred că poate să prindă, e dreptul lor să creadă acest lucru, dar eu trebuie să spun adevărul.

Jurnalist: Domnule Nicolaescu, vorbeaţi de statul român că ar avea valenţe poliţieneşti. Insinuaţi că aceste interceptări ar fi fost făcute de serviciile de specialitate?

Eugen Nicolaescu: Eu nu insinuez decât că sunt interceptări. Mai mult, de cine sunt făcute, de servicii secrete sau alte feluri de servicii, de stat sau private, eu nu am de unde să ştiu, dar şi cele private dacă o fac, înseamnă că statul român are fisuri, are vulnerabilităţi, pe care trebuie să le acopere. Să nu permită nimănui să facă asemenea lucruri. Eu la asta mă refer.

Jurnalist: Aveţi de gând să sesizaţi organele?

Eugen Nicolaescu: Am făcut-o public, prin dumneavoastră, astăzi.

 Jurnalist: Ne refeream la organele abilitate legal...

Eugen Nicolaescu: Am făcut prin dumneavoastră această sesizare publică. Mai mult eu cred că n-are rost. Mai sunt trei zile de campanie, credeţi că lucrurile complicate sau foarte importante nu s-au spus până acum? S-au spus. Suntem chiar la final de campanie, în care toate acele măsuri pe care noi ni le-am stabilit ca strategie şi ca acţiuni s-au cam îndeplinit, s-au cam realizat. Nu mai sunt lucruri deosebite, mai avem mitingul de mâine, de la Bucureşti. Nu mai sunt lucruri spectaculoase. Chiar nu are rost şi oricum nu avem nimic de ascuns, adică v-am şi spus: am recunoscut că multe din acele lucruri din acele pretinse stenograme sunt reale, le considerăm autentice. Unele dintre ele, din păcate, sunt denaturări sau sunt întoxicări. Asta-i viaţa...

Jurnalist: Apropo de miting. În aceste stenograme, spuneaţi că la miting vor participa 40.000 de oameni, că vă aşteptaţi la acest număr. Este adevărat?

Eugen Nicolaescu: Noi ne aşteptăm la un număr între 20.000 şi 30.000 de oameni, ca să vă spun foarte sincer. Sigur, vedeţi că cei din spatele acestor manipulări au încercat să introducă o cifră mai mare şi dacă nu vor fi 40.000, vor ieşi să zică „n-au fost capabili să aducă 40.000 de oameni”.

Vă mulţumesc, o zi bună!