Publicat: 28 Iulie, 2012 - 13:05

Transcrierea conferinţei de presă susținute de viceliderul grupului PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu:

 

„Bună ziua,

Astăzi, la această conferință de presă avem un invitat special, pe care o să vă rog să-l urmăriți toți cei care sunteți prezenți la această conferință, dar bineînțeles, prin intermediul dumneavoastră, și românii. Invitatul nostru special a făcut, și probabil va face și astăzi, un anunț extrem de important, un anunț prin care să ne dovedească faptul că nu minte și că se ține de cuvânt.

O să vă întrebați cine este acesta și n-o să vă vină să credeți că la sediul USL invitat special este Traian Băsescu. Vă rog să-l urmăriți.

Înregistrare - Traian Băsescu: Eu îl rog pe Victor Ponta, pe primul ministru mincinos Victor Ponta să prezinte o astfel de hârtie și, dacă o prezintă, eu îi rog pe români să mă destituie duminică la referendum”.

Observați că invitatul nostru special Traian Băsescu a făcut această declarație în urmă cu două zile, pe 25 iulie, miercuri. Pentru a fi siguri că toată lumea a înțeles despre ce este vorba și pentru buna informare a publicului, atât din țară, cât și din străinătate, vă rog să îmi permiteți să reiau cuvânt cu cuvânt ce a spus Traian Băsescu. Și citez: ”Pentru ca o astfel de renovare să-mi poată fi pusă în sarcină, trebuie să existe o solicitare a mea sau a Administrației Prezidențiale” – și subliniați, Administrației Prezidențiale – ”că altfel nu se apuca nimeni să pregătească pentru președinte o vilă. Ori, eu îl rog pe primul ministru Victor Ponta să prezinte o astfel de hârtie. Dacă o prezintă, eu îi rog pe români să mă destituie duminică la referendum”.

Deci, bănuiesc că este clar ce vreau să vreau să subliniez. Președintele suspendat Traian Băsescu, așa cum ați văzut, spune că, dacă există o asemenea hârtie, îi roagă pe români să vină duminică la referendum și să-l destituie.

Doamnelor și domnilor din mass-media, stimați români din țară și din străinătate, reprezentanți ai țărilor membre ai Uniunii Europene, suntem convinși că ați fost informați despre ceea ce se întâmplă în aceste zile în România și, nu în ultimul rând, domnule Traian Băsescu, președinte suspendat mincinos, aveți ocazia ca însuși dumneavoastră să constatați că există hârtia de care discutați. De fapt, există două hârtii, și le am aici la dispoziție, pe care o să vi le punem după aceea mass-mediei sub formă de e-mail, la dispoziție, astfel încât să nu mai existe dubii că nu există documente.

De fapt, avem două hârtii emise de aceeași instituție, RA-APPS, și care, aceste două hârtii, ne spun că: unu, Vila Dante era destinată, începând cu anul 2014 unui viitor fost șef de stat. Oare e greu de înțeles cine și-ar fi putut încheia mandatul în 2014 și ar fi avut această calitate de viitor fost șef de stat? Pentru că atunci când s-au apucat să facă reparațiile respective nu se gândea Traian Băsescu că o să ajungă mai repede viitor fost șef de stat, ca urmare a referendumului de duminică.

Și a doua concluzie, din aceste documente: destinația fiecărei camere și mobilierul necesar au fost stabilite în perioada aprilie-decembrie 2011, exclusiv de către constructor și, subliniez, Administrația Prezidențială, ceea ce infirma domnul Traian Băsescu.

Prin urmare, noi îi solicităm public președintelui suspendat Traian Băsescu să se țină de cuvânt. Să nu mai mintă, să iasă public și să facă acest apel promis către cetățenii români, în care să îi îndemne să iasă la vot și să voteze împotriva sa.
De ce oare mai are nevoie Traian Băsescu pentru a se ține de cuvânt? Astăzi, domnule președinte suspendat, domnule președinte necinstit Traian Băsescu trebuie să ieșiți public, așa cum ați promis să le cereți românilor să iasă la vot și să voteze pentru demitere.

Traian Băsescu mai are o șansă să fie cinstit, așa cum a încercat să ne spună. Dacă nu cere românilor să iasă la vot să-l demită, atunci astăzi să iasă public și să demisioneze. Să-și ceară scuze poporului român, să recunoască că l-a batjocorit în fața Uniunii Europene și că a contribuit la umilirea românilor.

Punem în față și cazul în care Traian Băsescu nu se va ține de cuvânt și că nu va face anunțul pe care noi l-am solicitat în următoarele câteva ore, așa cum el însuși a promis, atunci ne va dovedi că Traian Băsescu – dar nu numai nouă, ci românilor și partenerilor externi, tuturor – că este un mincinos, un manipulator, un om căruia îi este frică de votul românilor, un om care fuge de exercițiul profund democratic al referendumului.

Ce dovadă mai are nevoie Traian Băsescu ca să poată să iasă în fața opiniei publice și să le ceară românilor ori să vină la vot să-l demită, pentru că el a mințit, ori să demisioneze și să recunoască că a mințit?

Pentru ca să nu fie dubii, îi punem la dispoziție prin e-mail, domnului Băsescu, aceste două adrese pe care vi le-am arătat, adrese pe care i le punem la dispoziție și domnului Emil Boc, care mințea ieri, așa cum ne-a obișnuit în ultimii trei ani și jumătate, dar și doamnei Elenei Udrea și domnului Adriean Videanu.

De asemenea, dumneavoastră, presei, vă punem la dispoziție pe adresele de e-mail pe care ni le-ați comunicat aceste două documente.

Așteptăm alături de o țară întreagă ca astăzi să se întâmple un eveniment important, și anume: Traian Băsescu să ceară românilor să iasă la vot să-l demită sau Traian Băsescu să demisioneze. Așteptăm ca măcar o dată în viața Traian Băsescu să se țină de cuvânt și să fie cinstit.

Și pentru că în ultima perioadă am auzit-o pe preacinstita Monica Macovei vorbind de o posibilă fraudare a alegerilor ca urmare a modului în care au fost concepute hotărârile de Guvern privind referendumul, vreau să vă dovedesc cu documente că Monica Macovei minte cu nerușinare și că un fost ministru al Justiției minte Justiția română, minte cetățenii acestei țări, minte cetățenii europeni și organismele europene.

Drept pentru care, chiar dacă o să fie o expunere de înșiruire de texte de lege mai lungă, o să vă rog să aveți răbdare și să le spuneți oamenilor, pentru că oamenii pot să le citească și se pot informa.

Este vorba de Hotărâri de Guvern publicate în Monitoarele Oficiale din 2007 și până în prezent prin care toate modele de proces verbal de alegeri sunt identice, nu este nicio deosebire între aceste procese verbale. Cu alte cuvinte, intenția care se pune în cârca guvernului și a USL-ului de a frauda alegerile, referendumul prin Hotărâri de Guvern, deci prin acest normative, se dovedește a fi o mare și gogonată minciună.

Vorbim aici de: Monitorul Oficial partea întâi numărul 746 din 2 noiembrie care se referă la referendumul din 25 noiembrie 2007, vorbim de referendumul din 19 mai 2007 - Monitorul Oficial numărul 278 partea întâi din 25 aprilie 2007, Hotărârea de Guvern privind referendumul din 29 iulie - Monitorul Oficial 459 din 7 iulie 2012.

Toate aceste acte normative publicate în Monitorul Oficial spun un singur lucru: procesele verbale sunt aceleași, indiferent de perioada la care ne referim.

Cu alte cuvinte, o întrebare retorică, de ce, doamnă Macovei, mințiți cu nerușinare pe toate posturile de televiziune? Cine vă permite acest drept?

Sper să răspundă, cu toate că nu am nicio speranță!

Dacă sunt întrebări.”

 
Întrebări din partea mass-media

 

Jurnalist: Domnul Crin Antonescu a declarat că Partidul Național Liberal ar trebui să îl trimită pe Adrian Chiliman afară din PNL, ce părere aveți?

Eugen Nicolăescu: Trei precizări. Prima: Cât domnul Crin Antonescu va fi președinte interimar al României, și eu sper că în foarte scurt timp, președinte al României, nu voi putea să am cu dumnealui discuții politice pe ceea ce se întâmplă în PNL.

Doi, a doua precizare: M-am așteptat, și este o mare dezamăgire a liberalilor din București, ca un ales local în numele PNL, în speță primar, să ceară în această perioadă venirea cetățenilor bucureșteni la vot, nu să trimită mesaje care nu au nicio legătură cu referendumul de duminică.

Trei: Prin atitudinea pe care a avut-o primarul Andrei Chiliman, din punctul meu de vedere, dumnealui singur a optat acolo unde dorește să fie. Noi nu trebuie să luăm nicio altă măsură organizatorică, cel puțin aceasta este părerea mea în prezent.

 

Jurnalist: Vă așteptați ca domnul Chiliman să își dea demisia?

Eugen Nicolăescu: Cine are onoare procedează așa cum crede de cuviință.

 

Jurnalist: Dumneavoastră îl veți exclude din partid?

Eugen Nicolăescu: În acest moment,   cred că pentru noi lucrul cel mai important este să ne ocupăm de referendum, să chemăm pe cetățeni la vot, să îl demitem pe Traian Băsescu, să lăsăm guvernul să lucreze, să punem țara pe direcția care trebuie. În rest, din punctul meu de vedere, sunt lucruri total  neimportante, acum, când discutăm despre România.

 

Jurnalist: Cât timp Crin Antonescu va fi interimar nu ar trebui să mai intervină în treburile de partid?

Eugen Nicolăescu: Nici nu a intervenit, din punctul meu de vedere domnul Crin Antonescu nu a făcut, la o întrebare care i s-a pus, nu a făcut decât să spună că, ceea ce a făcut dumnealui când era președinte al PNL, a făcut corect. În acest sens interpretați declarația domnului Crin Antonescu. Adică, înlocuirea lui Andrei Chiliman din funcția de președinte al organizației PNL București, la vremea respectivă, o consideră și astăzi, Crin Antonescu, ca o măsură corectă. Asta am interpretat din declarația domnului președinte interimar al României, Crin Antonescu.

Dacă mai sunt întrebări?

 

Jurnalist: De ce nu a ieșit cu aceste hârtii ale RA-APPS domnul Victor Ponta?

Eugen Nicolăescu: Dumneavoastră știți că aceste hârtii au ieșit mai greu de la RA-APPS, nu au ieșit imediat.
Jurnalist: De ce nu au publicat aceste hârtii din prima zi?

Eugen Nicolăescu: Probabil că a avut nevoie să facă o serie de controale, o serie de analize, o serie de evaluări și să caute în arhive. Vă imaginați că trebuia să facă acest lucru, nu se putea face imediat. Din câte am înțeles eu, tot acest subiect  are până la urmă o conotație foarte importantă și anume să nu se mai folosească banii publici în alte scopuri decât ceea ce este important și a-ți bate joc de banul public nu este un lucru care să poată fi iertat.

Pentru noi este un lucruri foarte important să sesizăm asemenea lucruri care s-au făcut de vechea guvernare, ca cetățenii să știe de ce trăiesc prost astăzi și, în al doilea rând, pe măsură ce obținem informații normale, corecte despre evenimentele respective să vi le prezentăm și, prin dumneavoastră, opiniei publice. În acest sens aș dori să priviți, că uneori instituțiile încă nu s-au eliberat mental de vechea guvernare și au nevoie de o perioadă de respiro. Eu sper ca plecarea lui Traian Băsescu să elibereze instituțiile statului de opresiunea la care au fost supuse în perioada regimului Băsescu, poate că dumneavoastră nu știți lucrurile acestea, poate că nu v-au interesat, noi le știm foarte bine.

 

Jurnalist: Ce destinație ați vedea pentru acea vilă?

Eugen Nicolăescu:Nu îmi cereți mie părerea, că nu este problema mea să vă dau o asemenea explicație sau să vă dau o asemenea sugestie. Am văzut că un post de televiziune a încercat să creeze un mecanism de a solicita cât mai multe  propuneri de la cetățeni și poate că se vor obține multe propuneri interesante și, mai departe, sigur, organismele care sunt cu putere de decizie, Secretariatul General al Guvernului și cu RA-APPS-ul să găsească cea mai potrivită soluție.

Dar eu vreau să vă spun, ca o părere personală, cred că acea clădire în care s-au investit bani trebuie să fie, dacă se poate, utilizată în viitor cu destinație oarecum asemănătoare, ca să nu se bage alți bani. Dar ca liberal vă spun că, din punctul meu de vedere, cea mai corectă soluție ar fi privatizarea ei imediată. Și atunci, sigur, cine dă banul, este treaba lui să facă ce dorește cu investiția în care până la urmă a avut-o în vedere când a făcut acea investiție, restul fiecare ne dăm cu părerea.