Publicat: 31 Iulie, 2012 - 08:12
Basescu - personaj politic care se hraneste din ura, vrajba si conflict social

Transcrierea conferinţei de presă susținute de viceliderul grupului PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu:

 

„Bună ziua,

 

În numele USL vă fac următoarea declarație de presă. Ne aflăm într-o criză politică fără precedent, de care se face responsabil Traian Băsescu, personajul politic care se hrănește din ură, vrajbă și conflict social.

Prin declarațiile de azi, Traian Băsescu dovedește că nu a înțeles și nu este dispus să înțeleagă nimic din votul dat de români. Ignorarea opțiunii a aproape 8 milioane de români este un act de sfidare nu doar la adresa acestora, ci a oricăror principii și norme democratice.

Traian Băsescu nu mai are nici un fel de rațiune politică și discernământ, ci este doar mânat de ură și spirit de vendetă împotriva celor care nu mai doresc ca el să conducă această țară. O întrebare, ce o să faceți domnule Băsescu, o să ne pedepsiți pe toți?

Traian Băsescu este de astăzi un președinte ilegitim, care încearcă să rămână la putere cu orice preț, doar prin artificii procedurale și prin absenteism. Nu acesta este sensul democrației. Traian Băsescu s-a descalificat definitiv nu doar prin faptul că 90% dintre votanți au spus că nu-l mai vor, ci încă o dată, prin reacția pe care a avut-o, desconsiderând oamenii și votul acestora.

Așa cum de-a lungul anilor Băsescu a încercat să creeze conflicte și falii în societatea românească, învrăjbindu-i pe bugetari împotriva întreprinzătorilor, pe salariați împotriva pensionarilor, pe medici și pacienți, pe profesori și elevi, acum Băsescu încearcă să creeze o nouă falie în societate: cei care s-au prezentat la vot versus cei care au absentat.
Îi cerem lui Traian Băsescu să înceteze cu strategia fricii, cu amenințările și cu minciuna loviturii de stat. Îi cerem lui Traian Băsescu să înceteze a se erija în reprezentant al justiției și îi spunem ferm și răspicat că nu poate interzice dreptul la opinie a 8 milioane de oameni și că nu poate rămâne la conducerea unui stat cu 10% susținere electorală. Faptul că un președinte, fie el și suspendat, a refuzat să participe la cel mai democratic exercițiu, și anume votul, și în plus a îndemnat alegătorii să boicoteze referendumul, arată că Traian Băsescu nu are nici cea mai mică intenție de a juca după regulile democrației și n-o va face niciodată.

Nouă, celor 8 milioane de oameni care am înțeles că este dreptul nostru civic să ne exprimăm prin vot, o spun foarte clar, nu ne este frică de amenințările lui Băsescu și nu vom accepta niciodată această manieră de a face politică.

Le spunem celor 8 milioane de oameni care au spus „da” la referendum că suntem aici, hotărâți și determinați, că nu vom accepta ca Traian Băsescu să-și bată joc de ei și de această țară, în numele unei minorități.

Dragi români, nu vom abandona niciodată angajamentul pe care ni l-am luat față de voi, față de oameni, față de alegătorii noștri și față de toți cetățenii, de a aduce România la normalitate, de a avea o țară în care oamenii sunt respectați și prețuiți,  nu sfidați. Și indiferent cât ne va lua și câte bătălii politice va trebuie să ducem, vom continua pentru că avem un crez. Astăzi suntem 8 milioane. Mâine vom fi 10 și peste puțin timp probabil 20 de milioane, până când va înțelege și Traian Băsescu că această țară nu-i aparține și că nu ne poate dicta tuturor.

Vă mulțumesc, dacă sunt întrebări sau comentarii”

 

 

Întrebări din partea mass-media

 

Jurnalist: Traian Băsescu a făcut un apel la coabitare. Este dispus USL-ul?

Eugen Nicolăescu: Dumneavoastră îl mai credeți?
Jurnalist: Eu vă întreb pe dumneavoastră.

Eugen Nicolăescu: Și eu v-am răspuns că eu cred că nimeni nu-l mai crede în această țară. După câte păcate și-a făcut, după cât de mult a jucat în afara oricăror reguli democratice, după modul în care niciodată nu și-a respectat o promisiune sau un cuvânt dat este clar că nimeni nu poate crede că Traian Băsescu poate coabita cu cineva în afară de Elena Udrea, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Vasile Blaga și, mai nou, păcălicii care-l înconjoară.

 

Jurnalist: Cât o s-o țină România așa, într-o criză politică?

Eugen Nicolăescu: Eu cred că, în următoarele zile, vom vedea cum se va finaliza rezultatul la referendum, eu în continuare am speranța că la Curtea Constituțională se va găsi înțelepciunea, nu spun mai mult de atât, ca referendumul să fie validat și atunci sigur că se va termina această criză politică, iar dacă nu, atunci alegerile parlamentare sunt cele care pune până la urmă stavilă serioasă și puternică lui Traian Băsescu.

 

Jurnalist: Tudor Chiuariu spunea că veți cere la CCR să se aplice acea ordonanță de guvern care nu impune cvorumul la referendum. Până la urmă, premierul a spus clar că acceptă acel prag de 50% plus unu...

Eugen Nicolăescu: Nu vreau să supăr pe nimeni, dar Guvernul nu are nicio atribuție, dar absolut niciuna, în acest proces electoral. Singurele instituții care au avut un rol important în organizarea, desfășurarea referendumului au fost Parlamentul, Președinția și Curtea Constituțională, atât. Dacă colegul meu Tudor Chiuariu v-a dat informații în acest sens, eu nu pot nici să le confirm, nici să le infirm. Știu numai că un grup de juriști din cadrul USL lucrează la un document care să explice foarte bine situația pe care noi o considerăm ca fiind corectă, constituțională și legală de validare a referendumului.

Jurnalist: Cum ați interpretat acea amenințare a șefului statului că toți responsabilii de ”lovitura de stat” vor răspunde în fața legii? La ce vă așteptați în perioada următoare?

Eugen Nicolăescu: N-aș vrea să mă pronunț, dar aș spune că m-a afectat declarația iresponsabilă a lui Traian Băsescu ca cetățean al acestei țări, în sensul în care îmi dă senzația de om ranchiunos, om răzbunător, om care nu pune preț pe ce vor cetățenii, senzația că oamenii sunt un pericol în țara în care el este președinte și, sigur, de aceea și reacția noastră, a USL, în această după-amiază, că suntem alături de cetățeni, că încercăm să-i apărăm, că nu ne este frică și că suntem pe picioarele noastre în această țară, care este a noastră, nu e a lui Traian Băsescu.

 

Jurnalist: Ați vorbit despre sfidare. V-ați așteptat vreo clipă ca Traian Băsescu să-și anunțe astăzi demisia?

Eugen Nicolăescu: Am fost naiv și am crezut că da, că în ultimul ceas de înțelepciune, de rațiune, de pragmatism politic, de responsabilitate a unui om față de un popor va înțelege că singurul gest normal, singurul gest oportun, singurul gest firesc, singurul gest de generozitate și dragoste față de poporul român ar fi să lase poporul în pace. Am fost naiv și am crezut asta, dar numai o clipă.

 

Jurnalist: În legătură cu documentul întocmit de juriștii USL, este vorba de o contestare a rezultatului referendumului? Sub ce formă va fi?

Eugen Nicolăescu: Este vorba de o explicație pe care vrem să o dăm în plus Curții Constituționale, ca să aibă o bază suplimentară atunci când va face evaluarea dosarului și va putea să judece în cunoștință de cauză. Noi credem că e o mână întinsă Curții Constituționale, din punct de vedere profesional, intelectual și legal.

 

Jurnalist: Deci sesizare?

Eugen Nicolăescu: Dumneavoastră înțelegeți ce doriți.

 

Jurnalist: Poate fi o scrisoare deschisă, poate fi un punct de vedere al președinților celor două camere.

Eugen Nicolăescu: Puteți să ne lăsați să credem că avem mai multă imaginație. Mulțumesc. Altă întrebare, dacă mai este.

 

Jurnalist: Când va fi finalizat documentul, când îl trimiteți către CCR?

Eugen Nicolăescu: Decizia va fi luată atunci când Biroul Electoral Central va avea închise lucrările procesului de ieri de la referendum și va avea dosarul gata și-l va trimite la Curtea Constituțională. Noi credem că acest document trebuie să fie imediat ulterior hotărârii Biroului Electoral Central, astfel încât toate informațiile, și de-o parte și de alta, să fie aproape în același timp pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională, să existe poziții clare, bine documentate și care să poată să fie luate în considerație. Vă mulțumesc, o zi bună!