10 august 2022

Discuţia privind Noul Concept Strategic din cadrul reuniunii miniştrilor de externe din NATO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 6 aprilie 2022, în prima zi a reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, desfăşurată la Bruxelles în perioada 6-7 aprilie, la discuţia privind Noul Concept Strategic al Alianţei, care va fi negociat în următoarea perioadă şi adoptat de şefii de stat sau de guvern ai statelor NATO la Summitul de la Madrid din luna iunie 2022.

În cadrul discuţiilor, ministrul de externe Bogdan Aurescu s-a referit la mizele ridicate ale acestui document, a cărui oportunitate a susţinut-o pentru prima dată încă de la reuniunea ministerială de externe a NATO din luna noiembrie 2019, fiind primul ministru aliat de externe care a indicat această necesitate strategică.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că, în contextul impactului negativ al crizei generate de Rusia asupra securităţii în Vecinătatea Estică a Alianţei, în special asupra regiunii Mării Negre, şi la nivel european şi euroatlantic, Noul Concept Strategic trebuie să reflecte adecvat aceste schimbări majore care au afectat grav echilibrul de securitate la nivel regional şi euroatlantic. A susţinut, de asemenea, că ameninţarea pe care o reprezintă acţiunile Federaţiei Ruse trebuie să se regăsească în modul în care Conceptul Strategic abordează relaţia Alianţei cu acest stat, aceste acţiuni constituind principala ameninţare la adresa securităţii aliate.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat că acest proces trebuie să pornească de la necesitatea consolidării apărării Aliaţilor şi a descurajării proiectate de Alianţă, cu referire inclusiv la transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră.

Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la necesitatea ca Noul Concept Strategic să dezvolte funcţia NATO de prevenire, management al crizelor şi de răspuns la acestea şi să faciliteze întărirea parteneriatelor Alianţei, prin elaborarea unei agende adaptate şi în acelaşi timp strategice dedicate acestora. De asemenea, documentul trebuie să reflecte adecvat importanţa politicii uşilor deschise şi să dezvolte conceptual şi practic măsuri pentru creşterea rezilienţei aliaţilor, prin elaborarea unei agende adaptate şi în acelaşi timp strategice, precum şi pe cea a partenerilor, aceste aspecte fiind interconectate.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, că noua viziune care va ghida acţiunea Alianţei pentru cel puţin următorul deceniu trebuie să pună accent pe reconfirmarea apărării colective ca sarcină fundamentală prioritară a NATO, inclusiv din perspectiva consolidării substanţiale a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic. Bogdan Aurescu a punctat că NATO trebuie să fie la înălţimea ei responsabilităţii sale de prezervare a păcii şi securităţii în spaţiul euroatlantic.

Reuniunea ministerială de externe a NATO de la Bruxelles va continua joi, 7 aprilie, cu două sesiuni distincte, prima cu participarea partenerilor din Ucraina, Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Ucraina, Noua Zeelanda, şi a Înaltului Reprezentat pentru politica externă şi de securitate al UE. A doua sesiune va fi dedicată implicaţiilor agresiunii ruse asupra Ucrainei pentru securitatea euroatlantică.

Miniştrii de externe aliaţi vor aproba Carta Acceleratorului NATO pentru inovare în domeniul apărării, vor andosa agenda referitoare la provocările comune de securitate cu partenerii din Asia-Pacific şi raportul asupra ameninţărilor hibride.

De asemenea, ministrul de externe Bogdan Aurescu va participa şi la evenimentul dedicat inaugurării biroului din Bruxelles al think tank-ului GLOBSEC, ca vorbitor de onoare în cadrul dezbaterii dedicate securităţii europene.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media