Publicat: 5 Martie, 2020 - 10:25
Share

Turcia și Siria se îndreaptă spre un război deschis pe care Rusia încearcă să-l evite. Viața a milioane de oameni este în pericol din cauza tendințelor imperialiste și aventurismului militar al lui Erdogan și impasului diplomatic și militar dintre Ankara și Moscova.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va fi prezent astăzi la Kremlin. El va avea o întâlnire bilaterală cu Președintele rus Vladimir Putin, pentru a apăra interesele Turciei în Siria și nu va fi deloc o retorică ușoară. Putin i-a spus deja că este în favoarea unității teritoriale și actualei ordini constituționale în Siria și că nu tolerează lupta și sprijinul turcesc pentru grupările jihadiste din Idlib, ultimul refugiu al insurgenților radicalizați, o provincie în care viața a trei milioane de oameni este în pericol.

La rândul său, Uniunea Europeană încearcă să evite o criză ca cea din 2015, când peste un milion de oameni i s-au revărsat peste granițele sale externe.

Erdogan se află într-o poziție foarte slabă, atât în exterior, cât și acasă. Neînțelegător față de actualul echilibru de forțe din Orient, a încercat chiar o răsturnare cu orice preț a acestuia, l-a pus pe omologul său rus în poziția de a alege între el și Șeful Statului sirian,  Assad, iar Putin nu a ezitat! Dincolo de justețea atitudinii din punctul de vedere al dreptului internațional, Assad, partener consecvent al Moscovei în zonă, îi asigură acesteia o prezență lungă și fructuoasă în Orientul Mijlociu, lucru pe care Turcia, care este membru NATO și, pe deasupra, mai are și un Președinte imprevizibil, cu tendințe imperialist-paranoide, nu îl poate, sub nici o forma garanta. Să urmărim, așadar, cu atenție, dar și cu speranță întâlnirea de astăzi, de la Moscova.

Redactor: Ciprian Pop

Tag-uri Institutii: