Publicat: 17 Mai, 2019 - 14:02
Share

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), organizaţie neguvernamentală, apolitică, naţională şi profesională a judecătorilor şi procurorilor, declarată ca fiind "de utilitate publică" prin HG nr. 530/21 mai 2008 - cu sediul în municipiul Bucureşti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, tel./fax. 021.4076286, e-mail amr@asociatia-magistratilor.ro, cod de înregistrare fiscală 11760036, cont bancar RON IBAN RO37RNCB0090000508620001, deschis la banca BCR-Sucursala Lipscani -, reprezentată legal de judecător dr. Andreea Ciucă, în calitate de preşedinte interimar

şi

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), cu sediul în cu sediul în Oradea, Parcul Traian nr.10, judeţul Bihor, CUI 23059414, cont RO72MIND015000028404RO01 deschis la ATE Bank - Oradea, reprezentata prin judecător Dana Gîrbovan, în calitate de preşedinte,

transmit următorul comunicat de presă:

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) au participat pe data de 15 mai 2019 la întâlnirea cu procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dl. Bogdan Licu, pentru a discuta despre relaţia dintre judecători şi procurori într-un stat de drept.

Iniţiativa întâlnirii a aparţinut procurorului general interimar şi s-a înscris în seria întâlnirilor cu asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi cu ceilalţi actori implicaţi în realizarea actului de justiţie, astfel cum s-a precizat în invitaţia transmisă.

AMR şi UNJR au susţinut în mod constant necesitatea dialogului, atât în interiorul sistemului de justiţie, cât şi raportul cu celelalte puteri ale statului, în vederea promovării libertăţii şi demnităţii profesiei, apărării statutului magistraţilor în statul de drept şi independenţei justiţiei.

AMR şi UNJR au fost deschise la acest dialog, cu atât mai mult cu cât, în cursul dezbaterilor parlamentare asupra proiectului de modificare a Legilor Justiţiei, la care au fost invitate asociaţiile profesionale, AMR şi UNJR au susţinut necesitatea consolidării principiilor independenţei judecătorului, independenţei procurorului în adoptarea deciziilor şi în luarea măsurilor, în acord cu Declaraţia de la Bordeaux a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni şi a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

AMR şi UNJR au arătat, o dată în plus, că separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor constituie o condiţie esenţială pentru independenţa fiecăruia dintre aceştia, în cadrul procedurilor judiciare.

În cadrul discuţiilor s-a făcut referire concretă la independenţa funcţională a judecătorilor şi procurorilor, precum şi la faptul că declanşarea sau urmărirea penală a unor judecători pentru legalitatea şi temeinicia soluţiilor, elemente care erau analizate în ordonanţele procurorilor, constituie o încălcare a independenţei judecătorilor şi o presiune nepermisă asupra acestora.

În acest context, s-a subliniat faptul că, potrivit Declaraţiei de la Bordeaux, parchetul are dreptul de a apela, în condiţiile legii, o hotărâre judecătorească pronunţată de instanţă, însă procurorul nu poate interveni în niciun fel în procesul de luare a deciziei de către judecător şi este obligat să respecte hotărârea pronunţată de judecător.

S-a evidenţiat, însă, că nu este suficient ca principiul independenţei funcţionale să fie consacrat prin lege, ci atât judecătorii, cât şi procurorii trebuie să şi-l asume în activitatea lor.

AMR şi UNJR au reamintit unele dintre probleme înscrise în Memorandumul asupra stării Justiţiei din 2016, document programatic votat, în adunări generale, de peste 80% dintre instanţe, aspecte care au existat ani la rând:

- probleme legate de finanţarea sistemului, condiţiile de muncă şi instabilitatea legislativă;

- perpetuarea în spaţiul public a unei justiţii primordial represive;

- mutarea actului de judecată în spaţiul public prin expunerea mediatică excesivă a persoanelor arestate preventiv, a scurgerilor de informaţii repetate de la parchete, neurmate de anchete serioase şi prin informarea incompletă a publicului în anchetele penale, fiind omise soluţiile definitive favorabile persoanelor acuzate.

Această întâlnire, binevenită mai cu seamă în contextul modificării legilor justiţiei, constituie un început de bun augur pentru un dialog interprofesional onest, profesionist, argumentat şi deschis, pentru îmbunătăţirea actului de justiţie, în interesul cetăţeanului.

jud. dr. Andreea Ciucă
Asociaţia Magistraţilor din România

jud. Dana Gîrbovan
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România

 

Tag-uri Nume: