5 octombrie 2022

Discuțiile bilaterale ruso-americane de la Geneva

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rusia și Statele Unite „nu au căzut de acord cu nimic anume, dar, cel puțin nici nu s-au certat”, spun analistii

Discuțiile ruso-americane privind garanțiile de securitate desfășurate la Geneva nu au răspuns la întrebarea dacă ar trebui să se aștepte o deteriorare în continuare a relațiilor dintre Moscova și Washington sau dacă escaladarea ar putea fi încă prevenită. Cu privire la cererile cheie ale Rusiei: refuzul NATO de a se extinde în continuare și retragerea forțelor și armelor americane din Europa de Est, delegația SUA nu ar fi avut un răspuns clar si concret. În același timp, Statele Unite, se pare, sunt gata să facă un compromis cu privire la o a treia cerere a Rusiei – să refuze desfășurarea în Europa a armelor capabile să amenințe Rusia. Cu toate acestea, acest lucru nu pare a fi suficient pentru Moscova.

În urma întâlnirii de la Geneva, ambele părți, șefii delegațiilor SUA și Rusiei, Wendy Sherman și Serghei Ryabkov, și-au exprimat speranța unui progres rapid, lucru care transpare din comunicate, însă, nu este încă clar încotro se îndreaptă evoluțiile în plan bilateral post Geneva.

Discuțiile au durat aproape opt ore. Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Ryabkov, și prim-adjunct secretarului de stat al Statelor Unite, Wendy Sherman, le-au spus jurnaliștilor rezultatele lor. Ei au vorbit în cadrul a două briefinguri separate, organizate în paralel. Judecând după declarațiile părților, întâlnirea nu poate fi numită nici o rezolvare, dar, nici un eșec.

Știm ca, la mijlocul lunii decembrie, Rusia a predat Statelor Unite un proiect de acord bilateral privind garanțiile de securitate, inclusiv trei cerințe cheie:

privind neextinderea NATO (în principal în zona Ucrainei și Georgiei),
privind retragerea de pe teritoriul țărilor care au intrat în Alianța Nord-Atlantică după 1997 a forțelor și armelor americane,
privind refuzul de a desfășura în Europa sisteme ofensive capabile să amenințe Rusia.
După cum reiese din declarațiile lui Wendy Sherman, Statele Unite nu sunt deloc pregătite să discute primele două puncte. Potrivit acesteia, Statele Unite și aliații săi nu vor permite niciunei terțe părți să „închidă porțile NATO”. „Nu vom permite nimănui să contrazică politica NATO a ușilor deschise, care a fost întotdeauna centrală pentru alianță. Nu vom renunța la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să coopereze cu Statele Unite”, a spus ea.

În ceea ce privește al doilea punct – referitor la retragerea forțelor și a armelor americane în poziția din 1997 – atunci, potrivit lui Wendy Sherman, problema numărului de trupe americane din Europa de Est „nu este pe ordinea de zi”.

Între timp, Serghei Ryabkov, în cadrul briefing-ului său, a subliniat de mai multe ori faptul că „Rusia consideră că clauza privind neextinderea NATO este cheie. Potrivit acestuia, Moscova insistă ca alianța să renunțe oficial la formula, fixată în declarația summitului de la București din 2008, că „Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO”. „La viitorul summit NATO de la Madrid din iunie, ar trebui anunțat că aceste două țări nu vor intra niciodată, DELOC, în alianță”, a spus el. Șeful delegației ruse a numit obținerea unor astfel de garanții din partea alianței „un imperativ absolut”. „Avem nevoie de obligații ferme, legale, nu de promisiuni, ci de garanții. Țările despre care am vorbit nu ar trebui să devină membre NATO, aceasta este o chestiune de securitate națională a Rusiei”, a subliniat el.

În același timp, conform celei de-a treia cereri rusești – privind nedesfășurarea în Europa a sistemelor ofensive capabile să amenințe Rusia, se pare că Statele Unite sunt de acord cu un compromis.

Din comentariile oficialilor americani rezultă că Washingtonul este gata să ia în considerare propunerea Moscovei de a renunța la desfășurarea în Europa a armelor interzise anterior în temeiul Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și cu rază mai scurtă de acțiune și, în general, este gata să discute restricțiile privind desfășurarea în unele țări (inclusiv în Ucraina) a unui număr de alte sisteme. În plus, americanii pot fi de acord cu o limitare reciprocă a amplorii și frecvenței exercițiilor și manevrelor militare în Europa, coordonarea măsurilor pentru o mai mare transparență și predictibilitate a activităților militare și crearea de noi canale de comunicare.

Serghei Ryabkov, întrebat de jurnaliști „dacă nu există progrese în primele două puncte, dar există progrese în a treia direcție și în alte direcții anunțate de Statele Unite, poate aceasta să devină baza acordurilor dintre Moscova și Washington? Șeful delegației ruse a precizat că acest lucru ar fi bine, dar cu siguranță nu suficient din punctul de vedere al Rusiei. Aceste elemente pot, a spus el, „să devină parte a unor acorduri mai mari, dar ele trebuie să reflecte cu siguranță primele două priorități ale Rusiei”.

Între timp, în ciuda absenței oricărui progres cu privire la punctele cheie pentru Rusia, Serghei Ryabkov a numit negocierile „nu lipsite de speranță”.

„Utilitatea conversațiilor purtate la Geneva constă, în principal, în faptul că, pentru prima dată, am putut vorbi despre probleme care anterior erau prezente invizibil, existau, dar păreau să fie în culise. Toți au înțeles că sunt acolo, dar s-au prefăcut că este mai bine să nu avem de-a face cu ele, iar acum lucrurile sunt numite cu subiect si predicat, iar acest lucru, în sine, are un efect vindecător asupra relațiilor noastre cu Occidentul ”, a explicat el.

Serghei Ryabkov a continuat: „Am venit la Geneva pentru ca toate acestea să nu se oprească. Și am depus eforturi considerabile pentru a le explica colegilor noștri americani de ce jocul cu focul nu este în interesul lor, de ce posibila desconsiderare a unei întrebări absolut justificate din partea noastră cu privire la ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii nu poate continua în relațiile cu NATO. Avem nevoie de schimbări radicale, în general, însăși pânza relațiilor noastre, matricea, cadrul său.”

Potrivit diplomatului, perspectivele vor deveni mai clare după reuniunea Consiliului Rusia-NATO, programată pentru 12 ianuarie la Bruxelles. Viceministrul rus de Externe nu se așteaptă la niciun rezultat semnificativ de la convocarea Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, ai cărui participanți vor discuta și despre inițiativa rusă privind garanțiile de securitate la Viena pe 13 ianuarie la Viena.

Wendy Sherman, la rândul ei, a spus: dacă Rusia urmărește detensionarea situației, atunci trebuie să „întoarcă în cazarmă” forțe suplimentare care au fost duse în ultimele luni la granița cu Ucraina. Serghei Ryabkov, comentând acest subiect, a spus că trupele ruse se află pe teritoriul Rusiei, iar Federația Rusă are dreptul de a efectua orice exerciții și manevre pe teritoriul său.

Între timp, nu este complet clar până la ce dată se așteaptă Moscova să primească un răspuns final la cererile sale. Serghei Ryabkov a amintit cum în 2009, într-un timp destul de scurt, în doar opt luni, a fost elaborat Tratatul ruso-american privind armele strategice. Dar, de data aceasta Moscova, potrivit lui, se așteaptă la rezultate practice și mai repede. Wendy Sherman a dat asigurări că și Statele Unite sunt hotărâte să avanseze rapid.

A consemnat Ciprian Pop