27 mai 2022

DISPUTE EUROPENE – ARBITRATE DE SUA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rușii și-au propus sau nu un război de scurtă scurtă durată în  Ukraina ?!… Sau au planificat un război de uzură , de anduranță ?!… Distrugerea sistematică a localităților ukrainene și golirea teritoriului ukrainean este parte a unui plan elaborat, sau sunt doar niște reacții nervoase născute din neputința de a înfrânge rezistența vechilor ruteni ?!…

După 2014 Ukraina a beneficiat de asistență occidentală  pentru instruire militară și neproliferarea armelor nucleare. ONU a acordat o importanță medie spre mică problematicii ukrainene care astăzi a devenit o mare problemă internațională ; ar fi trebuit să înțeleagă mult mai bine și mai repede cum se nasc războaiele , ce factori mențin pacea , ce se poate face pentru a se evita victime (…) , dar mai ales cum să prevină războaiele/conflictele/agresiunile de acest fel . Dacă se înțelege mecanismul de declanșare a războiului,  atunci sunt mari șanse de a preîntâmpina acest lucru și  se pot găsi rezolvări pașnice. Acum deja este prea târziu ; conflictul a escaladat si multe state au contraatacat Rusia prin impunerea de sancțiuni economice , financiare și posibil în viitor și militare. Această abordare poate produce efecte pe termen scurt , dar pe termen lung toți vor avea de suferit ; efectele vor fi resimțite de către toți – și de cei sancționați dar și de cei care au impus măsurile respective.

Probabil că altă modalitate de contraofensivă împotriva Rusiei  , astăzi  nu există. Ministrul francez al economiei a afirmat recent că planul Occidentului este să distrugă economia Rusiei cu scopul de a face poporul rus să sufere. Chiar așa,  domn ministru ?!?… Consider că personajul nu a exprimat voința francezilor , germanilor , englezilor , italienilor , belgienilor , olandezilor etc. și că a vorbit fără să gândească.  Dar dacă a exprimat o părere generala a occidentalilor ?!… Atunci ar fi foarte grav.

La mai mult de două luni de la invazia armatei ruse în Ukraina , putem observa consecvența în cinism a Moscovei și înverșunarea de a rezista a Kievului. Spre deosebire de sârbi care atunci când au fost  bombardați de forțele armate ale SUA nu au părăsit Serbia luând drumul bejaniei și al străinătății (…) , ukrainenii au părăsit în număr mare Ukraina ( cam șase milioane,  în majoritate femei și copii) , ducând la cel mai mare exod al unui popor european după cel de-al Doilea Război Mondial.  Desigur că atacarea unui alt stat contravine principiilor dreptului international. Rușii au pregătit metodic și sistematic această operațiune militară de anvergură și au fost conștienți de consecințele acestui război în curs de desfășurare.  Motivele si deciziile Moscovei de a ataca Ukraina sunt de mai multe feluri si nuanțe.  Nu doar problema Donbasului  a stat la baza deciziei finale a Kremlinului , ci și intenția Kievului de a începe operațiunea de recuperare a Crimeei.

Trebuie lămurite câteva aspecte : pe timpul operațiunilor militare , rușii au furnizat permanent gaze naturale Ukrainei ; nu au închis Internetul , nu au distrus centralele electrice și nu au oprit furnizarea apei potabile ; în mod cert că acolo unde s-au desfășurat operațiuni militare aceste servicii au fost afectate iar în zonele de conflict au fost oprite . Abordarea rusească ( a războiului) este total diferită de cea americană: când SUA și țările occidentale au atacat Irak , Libia și fosta Iugoslavie  , au distrus mai întâi alimentarea cu apă și electricitate și toată infrastructura feroviară,  rutieră,  aeroporturi și porturi maritime . Asadar , doctrine diferite , cu efecte diferite… Daca vrem să fim sinceri și corecți , trebuie să recunoaștem și să acceptăm următoarea realitate : în data de 4 martie a.c. ONU a raportat 265 de civili uciși în cele câteva zile de război care trecuseră,  iar în aceeași zi Ministerul Rus al Apărării a raportat 498 de militari ruși uciși în același interval de timp. Asta înseamnă că există mai multe victime în rândul armatei ruse decât în cadrul populației civile ukrainene.

Comparativ cu operațiunile militare din Irak , Libia și fosta Iugoslavie  situația este exact invers , este opusul războaielor purtate de Occident. Este evident că mass-media occidentală nu are niciun interes să prezinte faptele acestea în mod corect.  Presa susține  că rușii vor să distrugă tot , ceea ce este neadevărat.  Sigur că la Moscova nervii sunt întinși la maximum și că unele decizii sunt greu de explicat , dar și mai greu de înțeles  ; așadar psihoza unui război nuclear nu are niciun fundament , decât doar dacă Putin își pierde mințile și rațiunea.  În alt plan al analizei mele pe subiectul actual internațional,  trebuie precizat faptul că SUA au avertizat din timp (…) Kievul că Rusia va declanșa un atac surpriză,  dar liderii ukraineni și serviciile lor de informații nu au luat în serios avertismentele americanilor. Mai trebuie subliniat faptul că la 24 martie 2021 președintele Ukrainei , V. Zelinsky a emis un decret prezidențial de recuperare a Crimeei ; ca urmare a fost deplasată armata ucraineană spre sud și sud-est , spre Donbas mai exact. Așadar,  în ultimul an de zile a existat o mare concentrare de forțe armate și trupe regulate ( dar și miliții și forțe paramilitare – cum ar fi batalionul Azov de la Mariupol, format din luptători proveniti din cinsprezece state   inclusiv Elveția – un fel de legiune străină) . Acest fapt a iritat la culme Kremlinul care după terminarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din China (luna februarie a.c.) , a dat ordin de atac armatei ruse , atac la care Consiliul de Securitate ukrainean ministrul apărării și președintele Zelensky nu se așteptau.  De ce ?!?!… Chestiunea trebuie explicată sau decodată astfel : Putin nu a avut de ales … Rusia a fost presată de acțiunea SUA de a declanșa acest conflict . Putin a recurs și trecut la invazie . SUA nu sunt interesate prea mult de Ukraina… însă ceea ce doreau Statele Unite era să crească presiunea asupra Germaniei pentru a închide gazoductul Nord Stream 2 .  Astfel SUA au determinat Ukraina să provoace Rusia , iar dacă rușii ar fi reacționat gazoductul urma să fie compromis. Ceea ce s-a și întâmplat.  De ce ? se pune în mod inevitabil  intrebarea… Pentru că americanii nu făceau parte din afacere , dar și mai important ( pentru ei) era să strice relațiile germano-ruse.

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a refuzat acest scenariu american când a fost în vizită la Washington,  deoarece Nord Stream 2 este un proiect german de mare importanță pentru Berlin , deoarece germanii sunt dependenți de gazele naturale rusești. Intenția americanilor a fost clară : să rupă cordonul ombilical dintre Germania și Rusia  , cu  consecințele care astăzi sunt din ce în ce mai vizibile. Totul se rezumă la dominație  , putere și  bani… Interesele SUA nu sunt întotdeauna compatibile cu interesele Europei ( UE nu este un monolit bine sudat , există și aici disensiuni ).

În anii ’80 fosta URSS a sprijinit mișcările de pace din Germania Federală   ceea ce nu a fost pe placul SUA   pentru că o relație strânsă intre Germania și Rusia ar fi pus în primejdie interesele economice și militare ( implicit financiare) ale americanilor. Printr-un proces care se deruleaza de decenii  s-a ajuns astazi la acest subiect internațional: Ukraina. Subiectul actual poate deveni un moment de cotitură pentru viitorul Europei.  În mod clar că rușii  nu vor fi niciodată de acord ca în Ukraina să fie amplasate baze militare ale NATO , posibil cu rachete purtătoare de focoase nucleare. Rușii vor să stabilească o distanță cât mai mare între Rusia și  forțele armate ale NATO( care nu este altceva decât puterea nucleară americană).

SUA și-au desfășurat sisteme de rachete în Polonia și România   care includ sisteme de lansare MK-41 (…) Pe ruși îi putem critica , acuza chiar de multe fapte reprobabile , dar să nu omitem că rușii au o gândire strategică,  operațională și tactică foarte pragmatică… ceea ce nu s-a constatat în cazul americanilor în Irak și Afganistan , sau în cazul francezilor în Mali/Africa.  Am încercat sa expun/să explic câteva dintre motivele și pârghiile complicate care au dus la decizia lui Putin de a ataca Ukraina ; doar câteva  , pentru că mai sunt (…) inclusiv cele cunoscute sub denumirea de ,,demilitarizare,, și  ,,denazificare,, . Dincolo de resentimentele dintre Rusia și Ukraina  , astăzi predomină interesele globale economice , financiare , militare… interese de geopolitică și geostrategie. Adică dominatia celui puternic… A Banului…