8 august 2022

Distrugătoarele marinei SUA vor intra în Marea Neagră în perioada 14-15 aprilie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Două nave de război americane vor trece prin Bosfor în Marea Neagră, în perioada 14-15 aprilie, acestea sunt distrugătoare ale marinei americane Roosevelt și Donald Cook.

Anterior, o sursă a Ministerului de Externe turc a declarat pentru RIA Novosti că Washingtonul a notificat Ankara despre trecerea celor două nave de război prin Bosfor spre Marea Neagră , unde vor rămâne până pe 4 mai. Ulterior, Ministerul Turc de Externe a confirmat că navele vor pătrunde, la rândul lor, în Marea Neagră pe 14 și 15 aprilie și vor reveni in sens invers, catre Mediterana, pe 4 și 5 mai.

Statele Unite sunt obligate să notifice Turciei trecerea navelor sale de război prin Bosfor și Dardanele , în conformitate cu Convenția de la Montreux.

Convenția de la Montreux, adoptată în 1936, păstrează libertatea de trecere prin strâmtoare pentru navele comerciale din toate țările, atât în timp de pace, cât și în timp de război. Cu toate acestea, regimul de trecere a navelor de război este diferit în raport cu Statele din Marea Neagră și cele din afara Mării Negre. Navele de război ale țărilor care nu au acces la Marea Neagră pot rămâne în zona nu mai mult de 21 de zile și au fost introduse restricții semnificative asupra clasei și tonajului navei.

Tonajul total al navelor de război și al navelor din statele riverane Mării Negre care se afla în Marea Neagră nu trebuie să depășească 45 mii tone, iar al oricărei țări din afara Mării Negre – 30 mii tone. Distrugătorul Roosevelt are 6.950 tone (normal) și 9.648 tone (plin), Donald Cook – 6783 și respectiv 8915 tone.

Joi, CNN, citând o sursă din Departamentul Apărării al SUA, a raportat că SUA are în vedere trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra sprijinul său Ucrainei. Potrivit unei surse americane, marina SUA își trimite periodic flota acolo, dar un astfel de pas în acest moment ar însemna un „mesaj special” pentru Federația Rusă. El a menționat, de asemenea, că conducerea americană se pregătește să ia astfel de măsuri în legătură cu acuzațiile de acumulare a forțelor rusești lângă granițele Ucrainei. (Ciprian Pop)