Publicat: 27 Noiembrie, 2017 - 16:23

Echipele comune de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit 11.600 ţigarete, cu timbru de acciză R. Moldova, pe care trei cetățeni români încercau să le introducă ilegal în țară.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Punctul de Trecere a Frontierei Albița -I.T.P.F. Iași, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, cetățenii români V.A., C.D. și V.I., cu vârste cuprinse între 39 și 41 de ani, doi dintre ei în calitate de şoferi ai unor mijloace de transport, iar unul pasager într-un autoturism.
În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unor controale amănunţite asupra mijloacelor de transport şi persoanelor, ocazie cu care, echipele comune de control au descoperit ascunse în roata de rezervă a autovehiculului condus de V.A., în aripa dreaptă spate a autoturismului condus de C.D. și lipite pe corpul lui V.I., cantitatea totală de 11.600 țigatete, diferite mărci, cu timbru de acciză R. Moldova.
Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării ţigaretelor în valoare totală de 2.658 lei şi sancţionarea bărbaţilor cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 15.000 lei. 
    
Carte de identitate falsă, descoperită la controlul de frontieră 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit, ascunsă în borseta unui cetățean din R. Moldova, o carte de identitate falsă, ce urma să fie folosită în Spațiul Schengen.
 
În ziua de 25 noiembrie a.c., la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru a intra în ţară, pasager într-un autoturism, cetăţeanul din R. Moldova Iurie I., în vârsta de 21 de ani. 
În baza unei analize de risc pe linia migrației ilegale, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra persoanei, în urma căruia a fost descoperită, în borseta lui Iurie I., o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, pe care era imprimată fotografia acestuia. 
Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, lucrătorii noştri au stabilit că documentul în cauză este fals total.  
Cu privire la cele constatate, tânărul a declarat că a procurat documentul de la un conațional, ale cărui date nu le cunoaște, plătind suma de 100 lei moldovenești și că urma să folosească documentul în spațiul Schengen pentru a ocupa mai ușor un loc de muncă. 
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. 

Purtător de cuvânt al S.T.P.F. Vaslui:              
Inspector principal de poliţie MIRICĂ IRINA
tel. 0766 509 078;0757-053 852

Cetăţean din Republica Moldova depistat în timp ce pescuia ilegal
în apele de frontieră române

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au depistat în zona de responsabilitate un cetăţean din Republica Moldova care pescuia dintr-o barcă cu ajutorul unei plase monofilament, pe râul Prut, în apropiere de malul românesc.

În data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 16.30, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi, care executau o misiune specifică de patrulare pe râul Prut cu ambarcaţia din dotare, au depistat la malul românesc al râului Prut, pe direcţia localităţii de frontieră Tuluceşti, o persoană de sex masculin, care pescuia dintr-o barcă de tablă folosind o plasă monofilament.
În urma verificărilor specifice efectuate şi din declaraţiile bărbatului, poliţiştii de frontieră au stabilit că acesta este cetăţeanul din R. Moldova Vasile D., în vârstă de 53 de ani, care pescuia ilegal în apropierea malului românesc cu ajutorul plasei monofilament, fără a deţine autorizaţie de pescuit comercial eliberată de autorităţile moldovene.
Barca din lemn în valoare de 3.000 lei a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar pe numele cetăţeanului moldovean poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecerea frauduloasa a frontierei de stat, pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, şi producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

Un gălăţean cercetat pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au depistat în trafic un cetăţean român care conducea un autoturism cu plăcuţe de înmatriculare provizorii a cărui autorizaţie de circulaţie era expirată.

În data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 10.30, pe timpul executării unei misiuni specifice, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Galaţi au oprit în trafic pentru control, pe o arteră din municipiul Galaţi, un autoturism marca Renault, cu numere de înmatriculare provizorii, condus de gălăţeanul I. P., în vârstă de 24 de ani. 
În urma verificărilor specifice efectuate, lucrătorii noştri au constatat că autorizaţia de circulaţie provizorie eliberată pentru numerele respective este expirată de la începutul lunii noiembrie. 
         Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

Autoturism radiat din circulaţie, descoperit la P.T.F. Oancea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea - I.T.P.F. Iaşi au depistat un bărbat cu dublă cetăţenie, care s-a prezentat la controlul de frontieră conducând un autoturism radiat din circulaţie de către autorităţile lituaniene.

În data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 13.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei de stat, Igor M., în vârstă de 48 de ani, cu dublă cetăţenie română şi R. Moldova, conducând un autoturism marca Mercedes Benz înmatriculat în Lituania.
La controlul de frontieră, pe lângă documentele de călătorie, bărbatul a prezentat şi certificatul de înmatriculare eliberat de autorităţile lituaniene şi permisul de conducere eliberat de autorităţile moldovene. 
Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate la control, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări specifice în urma cărora au constatat că autoturismul în cauză figurează cu menţiunea înmatriculare suspendată, din luna iunie 2017.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat. 

Depistat la volan, deşi consumase băuturi alcoolice

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au depistat în trafic un bărbat care conducea un autoturism, deşi consumase băuturi alcoolice.
În data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au oprit pe DJ294A, pe raza localităţii de frontieră Mînzăteşti, un autoturism marca Opel Vectra, înmatriculat în România, condus de cetăţeanul român Ciprian M., în vârstă de 39 de ani, domiciliat pe raza judeţului Botoşani.
Cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră au constatat că bărbatul emana o puternică halenă alcoolică, vorbea incoerent şi îşi menţinea cu greu echilibrul, fapt pentru care a fost dus la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere Iaşi, pentru efectuarea testului alcoolscopic. În urma testării a rezultat că bărbatul are o alcoolemie de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, bărbatul a fost condus la Spitalul de Urgenta “Doctor Nicolae Oblu” Iași, pentru recoltarea de probe biologice.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.