7 octombrie 2022

DNA a trimis în judecată 60 de persoane

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna decembrie 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă, cauze în care au fost trimise în judecată (prin rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei) 60 de persoane fizice, după cum urmează:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată,

a unui inculpat, persoană fizică (condamnat la închisoare cu executare în altă cauză), în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată,

precum şi în stare de libertate, a 29 persoane în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de: cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, comise în forma autoratului şi/sau a complicităţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În perioada 2017 – 2018, primul dintre inculpaţi ar fi pretins de la mai multe persoane (inculpate în prezenta cauză) sume de bani cuprinse între 200 euro şi 3.500 euro (în total 39.400 euro) din care ar fi primit în total 28.600 euro şi 3.400 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor persoane (instructori auto, profesori de legislaţie rutieră, medici şi psihologi din instituţii medicale şi cabinete psihologice) şi poliţişti şi că-i va determina să-şi încalce atribuţiile de serviciu specifice/să efectueze acte contrare atribuţiilor de serviciu.

Concret, inculpatul le-ar fi promis celorlalţi inculpaţi că le va procura permise de conducere auto sau permise de port-armă fără ca aceştia să urmeze cursuri în acest sens şi să susţină examenele prevăzute de lege pentru obţinerea acelor documente.

Pentru a crea aparenţa că influenţa sa este una reală, inculpatul s-ar fi folosit de mai multe documente falsificate de un complice (şi el trimis în judecată în prezenta cauză) dintre care amintim: avize psihologice, permis de conducere, adrese de înaintare a permiselor de conducere având antetul Ministerului Afacerilor Interne, etc.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Anterior, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu şapte inculpaţi, cumpărători de influenţă, aceştia fiind de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an şi 8 luni cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi.

Prezentul dosar şi cele şapte acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimisu spre judecare la Tribunalul Maramureş, cu propunere de a se menţine asigurătorii dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

DUŢU BOGDAN, la data faptelor comisar în cadrul Poliţiei Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2018 – cursul anului 2019, inculpatul Duţu Bogdan, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul de comisar, în cadrul Poliţiei Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 4.500 lei, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu.
Concret, inculpatul ar fi primit suma de bani menţionată mai sus, lăsând să se înţeleagă că va desfăşura cercetările într-un dosar penal în care martorul era cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, astfel încât să fie dispusă o soluţie favorabilă acestuia din urmă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

NIŢĂ MIHAI SANDU, la data faptelor prefect al judeţului Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

STAN EUGEN, la data faptelor şeful serviciului juridic din cadrul instituţiei prefectului judeţului Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ANGHELESCU DRAGOŞ EMIL, la data faptelor funcţionar în cadrul instituţiei prefectului judeţului Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

– fals intelectual,

– complicitate la fals intelectual, în formă continuată,

NEDELCU IULIANA, la data faptelor funcţionar în cadrul instituţiei prefectului judeţului Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– fals intelectual,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

CONDU ŞTEFAN, la data faptelor primar al comunei Dobroeşti, judeţul Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

– fals intelectual, în formă continuată,

DUMITRESCU ADRIAN, la data faptelor secretar al primăriei comunei Dobroeşti, judeţul Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

– fals intelectual, în formă continuată,

CULICOV GABRIELA, funcţionar al biroului Registru Agricol din cadrul primăriei comunei Dobroeşti, judeţul Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual,

Persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

La data de 01 noiembrie 2019, inculpatul Niţă Mihai Sandu, în calitate de prefect al judeţului Ilfov, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a emis un ordin prin care s-ar fi constatat dreptul de proprietate al persoanei fizice trimise în judecată în prezenta cauză, asupra unui imobil situat în comuna Dobroeşti, judeţul Ilfov (teren în suprafaţă de 157 mp şi două corpuri de casă în suprafaţă de 74 mp respectiv 15 mp).

Anterior, în contextul menţionat mai sus, ceilalţi şase inculpaţi, funcţionari publici, ar fi întocmit, semnat şi avizat documentaţia oficială care conţinea înscrisuri false şi incomplete, atestând prin aceasta că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru constatarea dreptului de proprietate.

Demersurile menţionate mai sus s-ar fi desfăşurat în condiţiile în care inculpaţii, funcţionari publici, cunoşteau că persoana beneficiară a ordinului emis în condiţiile de mai sus se afla în litigiu cu persoanele care locuiau la adresa respectivă. Mai mult, toţi inculpaţii cunoşteau faptul că persoanele respective locuiau la acea adresă de mai bine de 40 ani.

La data de 16 decembrie 2019, „noul proprietar” ar fi vândut imobilul pentru suma de 16.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

POP IULIU-COSMIN, directorul Clubului Sportiv ”Mureşul” Târgu Mureş (instituţie publică subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale)

Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale)

VASLOBAN GIORGETA, contabil în cadrul Clubului Sportiv ”Mureşul” Târgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite

MARTON JOZSEF, CHEŢAN SIMONA, KMEN LAJOS şi SZATMARI ANNA, angajaţi ai Clubului Sportiv „Mureşul” Târgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

Inculpatul Pop Iuliu-Cosmin, în calitate de director al Clubului Sportiv ”Mureşul” Târgu Mureş, ar fi simulat cumpărarea de mobilier pentru bazinul de înot al clubului respectiv, prin încheierea şi executarea, cu încălcarea legii, a unui contract de achiziţie directă, demersuri puse în practică în baza unei înţelegeri cu administratorul unei firme.

În realitate, deşi nu a livrat mobilierul, firma respectivă ar fi primit 155.461 lei, sumă ce reprezintă pagubă în dauna clubului sportiv.
Pentru a justifica efectuarea plăţii, s-ar fi întocmit acte (note de recepţie a mobilierului şi a unui proces-verbal de custodie pentru acesta) care atestau o situaţie nereală şi anume că produsele au fost lăsate în custodia furnizorului. În baza acestor acte s-a efectuat plata integrală a contravalorii mobilierului.

De notat este că toate documentele (încheierea contractului, emiterea facturii de livrare a mobilierului şi nota de recepţie) au fost semnate în aceeaşi zi, respectiv 22 decembrie 2020.

Ceilalţi angajaţi ar fi sprijinit activităţile descrise în sensul în care ar fi semnat actele (nota de recepţie cantitativă şi valorică, viza de control financiar preventiv), care atestau în fals ca mobilierul intrase în custodia clubului.
Ulterior, în cursul urmăririi penale (la data de 01.04.2021), mobilierul în discuţie a fost recepţionat de către beneficiar, astfel încât se poate aprecia că prejudiciul de 155.461 lei a fost acoperit, urmând a se recupera doar penalităţile şi dobânzile aferente sumei plătite în avans de instituţia publică.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureş.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpaţi, administratori ai unor societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2011, unul dintre inculpaţi, beneficiind de ajutorul celorlalţi trei, ar fi evidenţiat în actele contabile ale societăţilor pe care le administra un număr de 121 facturi fiscale (în valoare totală de 39.015.440 lei) privind cheltuieli cu achiziţii fictive de cereale şi plante tehnice.

Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 7.445.687 lei, reprezentând TVA dedus în mod nelegal.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

Persoană fizică, la data faptelor deţinător al unor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de şantaj şi influenţarea declaraţiilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

Începând cu vara anului 2021 şi până la data de 25 octombrie 2021, inculpatul ar fi exercitat asupra unei persoane (parte vătămată) multiple acte de constrângere (ameninţări cu evacuarea din mai multe imobile) cu scopul de a o determina să încheie, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Călăraşi, un acord de mediere. Prin acest acord, partea vătămată trebuia să renunţe la pretenţiile civile, în cuantum de 1.200.000 euro, reprezentând totalul sumelor pe care inculpatul pe primise prin săvârşirea infracţiunilor de camătă şi şantaj.

În acelaşi context, inculpatul a încercat să determine persoana vătămată să renunţe la pretenţiile civile amintite mai sus, dar şi să-şi retragă declaraţiile date în toate dosarele penale care-l priveau pe inculpat (inclusiv într-unul intrumentat de procurorii din cadrul DNA- Serviciul teritorial Constanţa).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.
Inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni şantaj, camătă şi spălare a banilor (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10577 – comunicat nr.3).

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Constanţa au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a doi inculpaţi, administrator de drept şi administrator de fapt al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, cei doi inculpaţi, în calitate de administrator de drept, respectiv administrator de fapt al unei societăţi comerciale, ar fi evidenţiat în contabilitatea acestei societăţi 182 de facturi fiscale false, reprezentând contravaloarea unor achiziţii fictive de materii prime de carieră de piatră, prestări servicii şi chirii aferente unor bunuri mobile şi imobile de la mai multe societăţi comerciale de tip fantomă. În această modalitate ar fi fost adus un prejudiciu de 4.310.245 lei la bugetul de stat (impozitul pe profit şi TVA).

Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menţionată anterior.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

În prezenţa avocaţilor, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– primul inculpat la o pedeapsă de 4 ani închisoare şi interzicerea, atât în timpul cât şi pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit (de fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale).

– cel de-al doilea inculpat la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura celei de care s-a folosit (de fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale).

Cu referire la toate cauzele anterior menţionate, facem precizarea că trimiterea în judecată şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE