Publicat: 18 Noiembrie, 2015 - 10:28
Share

Ofiţeri Oficiului pentru protecţia martorilor, reţinuţi de DNA, îşi transportau porcii pentru Crăciun motivând că sunt în misiune şi îi puneau pe martori în pericol ducându-i în staţiuni turistice aglomerate pentru a-şi face ei vacanţele, se arată în referatul procurorilor. 

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, alţi cinci comisari şefi şi un psiholog din cadrul aceleiaşi structuri au fost reţinuţi de procurorii Anticorupţie, iar adjunctul Oficiului şi un şef de serviciu au fost puşi sub control judiciar, într-un dosar în care se fac cercetări pentru deturnarea unor bani alocaţi protecţiei martorilor. 

În referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a şefului oficiului de protecţia martorilor apar informaţii potrivit cărora Adrian Bărăscu ar fi furnizat dat despre martorii protejaţi. 

Potrivit DNA, cei care beneficiau de protecţie ar fi fost expuşi pericolelor şi li s-ar fi redus ilegal cheltuielile care li se asigurau iniţial. 

Mai mulţi martori protejaţi ar fi povestit procurorilor cum li s-a impus să traiască în locuinţe improprii şi cum serviciile de pază era ineficiente sau , uneori, chiar inexistente. Mai mult, şefii oficiului ar fi organizat chiar şi misiuni fictive. 

Procurorii au informaţii potrivit cărora Adrian Bărăscu ar fi avut o întâlnire cu doi deputaţi în cadrul căreia ar fi discutat despre iniţierea unui proiect de lege prin care oficiul ar fi devenit autonom, fără a mai depinde de ministerul de interne. 

"Pentru a nu mai întâmpina probleme cu martorii care ar fi avut îndrăzneala să îi reclame, auprevăzut în „proiect" că, în cazul excluderii acestora din Program, din culpă proprie , aceştia să fie obligaţi să plătească cheltuielile efectuate pentru asigurarea protecţiei. Nu în ultimul rând, „proiectul" a mai lămurit o problemă care l-a deranjat pe chestorul de poliţie BĂRĂSCU Adrian-Augustin, reglementând ca măsura includerii în Program să nu mai fie luată prin ordonanţa procurorului sau încheierea instanţiei de judecată, ci de el însuşi, „la propunerea judecătorului şi procurorului", potrivit referatului DNA.