Publicat: 28 Ianuarie, 2015 - 12:54
Share

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului CIOBANU RADU-IONUȚ, inspector de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră lași, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

Efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată (33 de acte materiale),

Fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale);

Participație improprie la comiterea infracțiunii de fals intelectual.
Prezentăm comunicatul de presă al DNA pe acest subiect:
"În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 30 aprilie 2013 — 30 septembrie 2014, inculpatul Ciobanu Radu — Ionuț a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția sa de ofițer de poliție judiciară, ce au constat în închirierea (cedarea folosinței cu titlu oneros) de autoturisme către diverse persoane, în scopul obținerii de bani pentru sine.

Clienții erau racolați fie prin intermediul unor anunțuri online, fie prin intermediul unui cont de Facebook sau al unui post telefonic.

Pe lângă prețul solicitat pe zi (preț ce varia între 18 și 25 euro, în funcție de durata închirierii), pentru închiriere, inculpatul solicita clienților și o garanție de 100 sau 150 euro.

Pentru a disimula o parte din activitățile ilegale pe care le desfășura, în perioada 04 mai 2013 — 30 septembrie 2014, inculpatul Ciobanu Radu — Ionuț a întocmit în fals 3 contracte de comodat, cu titlu gratuit, pe care le-a semnat împreună cu persoanele care au închiriat autoturismele, folosind pentru aceasta datele sale reale.

La data de 30 septembrie 2014, după o astfel de 'tranzacție', inculpatul Ciobanu Radu — Ionuț a fost surprins de către procurorii DNĂ, asupra lui fiind găsite atât suma de bani, cât și documentele întocmite cu această ocazie.

În data de 30 aprilie 2013, inculpatul a determinat un notar public să falsifice, fără vinovăție, cu prilejul întocmirii, un contract de comodat, prin se atesta în fals caracterul gratuit al împrumutului unui autoturism către o persoană.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de menținere a măsurilor preventive dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE