5 februarie 2023

Doar 8,5% dintre companiile europene au părăsit Rusia

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Doar 8,5% dintre companiile din Uniunea Europeană și G7 au părăsit Rusia, în ciuda sancțiunilor economice, relatează un studiu elvețian publicat joi. Unele companii nu au fost încă sancționate, iar altele continuă, în ciuda acestui fapt.
Până în februarie anul trecut, în Rusia operau 2.405 de filiale aparținând a 1.404 companii din Uniunea Europeană și țările G7, potrivit profesorilor Simon Evenett, de la Universitatea Saint Gall, și Niccolò Pisani, de la IMD Lausanne, un institut de management al afacerilor.
Până la sfârșitul lunii noiembrie, la nouă luni de la începerea agresiunii ruse, mai puțin de 9% vânduseră cel puțin o filială rusă, iar ieșirile au afectat în principal companiile americane, mai degrabă decât pe cele europene sau japoneze.
Până la acea dată, mai puțin de 18% dintre filialele deținute de companii cu sediul în SUA finalizaseră „dezinvestirea” filialelor lor rusești, comparativ cu 15% dintre cele deținute de companii japoneze și 8,3% dintre companiile deținute din Uniunea Europeană.
„Multe companii cu domiciliul în aceste state au rezistat presiunilor guvernelor, presei și ONG-urilor de a părăsi Rusia de la invadarea Ucrainei”, se arată în comunicatul Universității din St. Gallen în care este prezentat studiul.
Mai mulți factori pot explica de ce companiile nu au părăsit Rusia. De exemplu, este posibil ca activitatea unora să nu fie acoperită de sancțiuni. Alții ar putea să nu vrea să se plece datorită utilității sociale a mărfurilor lor, indică autorii studiului.
Unii s-ar putea să nu fi găsit un cumpărător la un preț suficient, în timp ce alții, chiar și atunci când au făcut-o, se confruntă cu obstacole pe care guvernul rus le-a pus în aplicare „pentru a preveni” sau „întârzia dezinvestirea, plecarea”, și evită repatrierea veniturilor.
Dar, dacă numărul companiilor occidentale care se retrag „nu crește semnificativ” în următorii doi ani, „ar putea pune sub semnul întrebării dorința sau capacitatea multor companii occidentale de a se retrage din jurisdicțiile pe care guvernele lor le consideră rivale geopolitice”, susțin elvețienii autori ai studiului.
120 de companii occidentale părăsiseră Rusia până la sfârșitul lunii noiembrie. Dintre cei care încă operează acolo, 19,5% sunt germani, 12,4% americani și 7% japonezi.
Foto: pixabay
Ciprian Pop