8 august 2022

Dobrogea, poarta României spre Oceanul Planetar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua Dobrogei se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 14 noiembrie, pentru a consemna restabilirea, în anul 1878, a autorităţii statului român asupra acestei provincii istorice româneşti. Revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, în urma Războiului de Independenţă din anii 1877-1878, poate fi considerată ca fiind cel de-al doilea element principal al procesului de coagulare a unităţii de stat a românilor după Unirea Principatelor, din anul 1859. Totodată, prin cei 245 de kilometri de ţărm românesc la Marea Neagră, Dobrogea asigură ţării noastre ieşirea la Oceanul Planetar, iar cei 15.570 kmp˛ ai teritoriului dobrogean românesc şi suprafaţa de aproximativ 30.000 kmp˛ din proximitatea litoralului României de la Marea Neagră sunt în aria de responsabilitate a Forţelor Navale Române.

Forţele Navale Române vor marca Ziua Dobrogei printr-o serie de evenimente, care vor avea loc la Tulcea şi la Constanţa. În garnizoana Tulcea, militarii vor participa duminică, 14 noiembrie, începând cu ora 12.00, la o ceremonie militară organizată la Monumentul Independenţei şi vor depune coroane de flori în cinstea eroilor martiri care s-au jertfit pentru reîntregirea ţării.

La Constanţa, marinarii militari vor depune coroane de flori la Monumentul Independenţei din parcul de la Casa de Cultură, în cadrul unei ceremonii, care va avea loc duminică, 14 noiembrie, începând cu ora 12.00, iar elevii Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” vor face o incursiune în istoria Dobrogei, fiind ghidaţi de prof. dr. Adrian Ilie, director adjunct al colegiului.