Publicat: 12 Martie, 2018 - 18:54

Ambasada Republicii Libaneze în România, partenera Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania (16-25 martie 2018), salută prezenţa regizoarei de origine libaneză, Mary Jirmanus Saba, la Bucureşti, pentru proiecţia filmului 'Un sentiment mai înălţător decât iubirea'.

Filmul documentar 'Shu'our akbar min el hob (Un sentiment mai înălţător decât iubirea / A Feeling Greater than Love) urmăreşte în detaliu povestea a două greve petrecute în anii 1970 în două fabrici din Liban şi relatează despre istoria mai largă a eşecului stângii revoluţionare libaneze la momentul respectiv - moment care, din cauza suprapunerii acestor evenimente cu războiul civil din 1975, s-a şters din memoria colectivă a populaţiei.

Regizoarea Mary Jirmanus Saba a petrecut şapte ani lucrând la această ţesătura memorial-documentară rafinată şi emoţionantă. Dincolo de contextul istoric inedit, filmul cucereşte prin abordarea metaforică şi vocea subtilă a regizoarei care surprinde în film propriile ezitări cu privire la confruntarea cu materialul de arhivă şi cu personajele care au trăit în acel trecut nu foarte îndepărtat.

Filmul lansat în 2017 în Liban a fost deja prezent la o serie de festivaluri internaţionale şi a obţinut mai multe premii la competiţiile de profil: Berlin IFF Forum - FIPRESCI Critics Prize Winner; Dokufest Kosovo - menţiune specială; Mediterranean Film Festival Bosnia & Herzegovina - menţiune specială; Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente (BAFICl) etc.

Un sentiment mai înălţător decât iubirea va fi proiectat în cadrul celei de a 11-a ediţii a Festivalului de film documentar One World Romania, care se desfăşoară la Bucureşti în perioada 16-25 martie 2018 în 8 locaţii paralele. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizoarei la Cinemateca Union, duminică, 18 martie, ora 15.30 şi luni, 19 martie, ora 18.00. Tânăra regizoare Mary Jirmanus Saba va participa la cele două proiecţii şi va răspunde întrebărilor publicului la sesiunea de Q&A de la finalul filmului.

Mary Jirmanus Saba (n. Boston, 1983) lucrează ca cineastă şi geograf. Şi-a făcut studiile de licenţă în domeniul ştiinţelor sociale la Harvard College şi studiile de masterat în geografie la Universitatea din California, Berkeley. Din 2006 până în 2008 a produs programul săptămânal de televiziune Via Comunidad în colaborare cu agenţia de creaţie Vientos del Sur în Ibarra, Ecuador.

'Un sentiment mai înălţător decât iubirea' este lungmetrajul ei de debut.

Ambasada Republicii Libaneze în România sprijină derularea de evenimente culturale şi prezenţa artiştilor libanezi în România. 
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: