Publicat: 27 Octombrie, 2017 - 20:11
Share

Cristina Țilică și echipa Dosar România s-au întors la primii copii români infectați cu HIV în '89 și împreună cu medici specialiști români au făcut o analiză a fenomenului generat de boala SIDA în câteva regiuni din România înainte de anii ?90. Subiectul e de urmărit sâmbătă, 28 octombrie, ora 21.00, la TVR 1 și TVR+.

Cristina Țilică ne propune un documentar pornind din mijlocul celor care, acum 30 de ani, în județul cu cele mai multe cazuri de infectare cu HIV, nu primiseră nicio șansă la viață. Cum trăiesc, ce s-a întâmplat cu ei, cum au reușit să supraviețuiască cu acest virus vom afla sâmbătă, 28 octombrie, într-o nouă ediție Dosar România, difuzată de TVR 1 și TVR+.

Cu câteva luni înainte de decembrie 1989, în România — țară comunistă—nu se vorbea despre vreun copil infectat cu virusul HIV sau bolnav de SIDA. Când primul copil a fost diagosticat pozitiv, s-au continuat analizele și spre surprinderea și panica medicilor, s-a descoperit că 10 la sută dintre copiii internați în spitalele din Constanța, București și din țară erau bolnavi.

'Oh, Doamne, spitalul era plin de copii seropozitivi. În secția de pediatrie, pentru că spitalul era organizat și pentru adulți, și pentru copii, în secția de pediatrie veneau zilnic zeci de copii', își amintește Ioana Popescu, fosta asistentă șefă a secției de pediatrie a Spitalului de Boli Infecțioase, Constanța.

'Nici până astăzi nu avem un răspuns definitiv vis a vis de cum a fost posibil că să se infecteze copiii în câteva regiuni din țară, pentru că, din punct de vedere epidemiologic, fenomenul încă este discutat și nu avem... raspuns. Părinții acelor copii acuză permanent sistemul și, personal — pentru că sunt inclusiv colegi de-ai mei — nu suntem in măsură să dăm un răspuns: ce s-a întâmplat atunci? Unii și-au pierdut unicul copil...', declară profesorul doctor Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius din Constanța.

Deși nimeni nu le dădea nici o șansă de supraviețuire până la majorat, copiii infectați cu HIV în 1989 trăiesc și fac eforturi în fiecare zi pentru a ne convinge că merită șanse egale la educație, la îngrijire medicală și la angajare. Mulți dintre ei au fost retrași din școli, izolați social, până la excluderea totală. Li s-a atribuit o vină care nu a fost niciodată a lor. Nu le-a rămas decât să spere ca, într-o zi, să ajungă într-un loc unde o pot lua de la capăt, neștiuți de nimeni.

'Avem o cohortă care este reprezentată de copiii născuți înainte de ?90 și care au făcut parte dintr-un accident epidemiologic, așa se cheamă, deci nu e vorba de transmitere sau de transmitere spitalicească, ci este vorba de un accident epidemiologic', punctează, la Dosar România, prof. doctor Adrian Streinu Cercel, pentru a explica ceea ce s-a întâmplat în perioada 1988-1992.

'Teama de SIDA a existat și există, să știți, ca și acum. Și nu numai în România, ci și în lumea largă. Sigur că exista teamă, pentru că nu se cunoșteau multe despre SIDA. După aceea, specialiștii au știut, dar s-a făcut mult prea puțină informare despre transmiterea infectiei HIV, despre SIDA în general. Și este mare păcat că, de exemplu, nu se face educație sexuală în școli, SIDA fiind preponderent o boală cu transmitere sexuală', afirmă Rodica Mătușa, medic specialist în AIDS, care s-a ocupat timp de peste 30 de ani de copiii, persoanele și mamele infectate cu HIV SIDA din județul Constanța.

Concluzii, puncte de vedere pertinente, povestea în imagini a ceea ce s-a întâmplat cu copiii de atunci și care este astăzi soarta unui bolnav infectat cu HIV vom vedea în documentarul 'SIDA — fenomenul românesc', realizat de Cristina Țilică. Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 21.00, în Dosar România de la TVR 1 și TVR+.

Producător Ioana Mureșan, producător delegat Răzvan Butaru.