Publicat: 21 Iunie, 2020 - 15:59
Share
Michael Kovrig (!) și Michael Spavor

O decizie care va înrăutăți, în continuare, relațiile dintre China și Canada: Beijingul a acuzat în mod oficial de spionaj doi canadieni reținuți din 2018, caz perceput pe scară largă de Ottawa drept represalii după arestarea unui executiv al Huawei la cererea Washingtonului.

 

Michael Kovrig, fost diplomat aflat anterior la post la Beijing, precum și consultantul și omul de afaceri Michael Spavor, specialist în Coreea de Nord și China, au fost arestați în China în decembrie 2018 și de atunci au fost în detenție, fara o acuzare oficială.

 

Arestarea lor a coincis cu cea petrecută  cu câteva zile mai devreme în Canada, la solicitarea justiției americane, a directorului financiar al gigantului chinez al telecomunicațiilor Huawei, Meng Wanzhou.

 

Fiica fondatorului Huawei, Meng, este acuzată de Washington că a ocolit sancțiunile americane împotriva Iranului. Acum se confruntă cu extrădarea din Canada în Statele Unite.

 

Arestarea sa a deschis o criză diplomatică fără precedent între Ottawa și Beijing.

 

Procuratura de la Beijing a anunțat vineri, în două comunicate de presă separate, acuzațiile formale împotriva celor doi canadieni.

 

Michael Kovrig este „suspectat că a strâns secrete de stat și informații de natură politică și economică”.

 

Fost diplomat, acesta lucra, la momentul arestării sale, pentru institutul de cercetare al Grupului Internațional pentru Crize.

 

Michael Spavor este, potrivit presei chineze, „bănuit că a transmis secrete de stat”.

 

Beijingul nu a legat niciodată în mod explicit arestarea celor doi canadieni de cea a lui Meng Wanzhou, dar a semnalat, în repetate rânduri, că eliberarea oficialului Huawei ar fi, în sine, un element esențial pentru îmbunătățirea relațiilor cu Ottawa.

 

Ciprian Pop

Tag-uri Geo: