18 iunie 2021

Doi diplomați lituanieni declarați „persona non grata” în Belarus

harta lituania
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Doi diplomați lituanieni declarați „persona non grata” în Belarus

La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe de la Minsk a numit decizia Vilniusului de a expulza doi diplomați din Belarus in contrapartidă o inițiativă nemotivată

Decizia Vilniusului de a expulza doi diplomați din Belarus este o inițiativă nemotivată; pe baza reciprocității, partea din Belarus a decis să declare doi angajați ai misiunii diplomatice lituaniene din Capitala persona non grata, aceștia  trebuie să părăsească țara în termen de șapte zile. Acest lucru este afirmat în comentariile secretarului de presă al Ministerului Afacerilor Externe din Belarus, Anatoly Glaz, postate vineri pe site – ul web al departamentului.

„Urmând principiul reciprocității, am fost obligați să luăm măsuri oglindă astăzi și să declarăm doi diplomați lituanieni persona non grata pentru activități incompatibile cu statutul de reprezentant diplomatic. Li s-a cerut să părăsească Belarusul în termen de șapte zile”, potrivit părții bieloruse.

Glaz a menționat că Minskul consideră că decizia Vilniusului de a expulza diplomații din Belarus este un pas complet nejustificat. „Una dintre explicațiile logice este că Lituania crește, în mod deliberat, gradul de escaladare a relațiilor cu Belarusul”, susține acesta.

El a subliniat si că, ca urmare a acestor acțiuni, care au fost inițiate de partea lituaniană, cetățenii de pe ambele părți ale frontierei vor suferi mai mult, deoarece sunt dificil de rezolvat problemele consulare și acest lucru va fecta călătoriile, comunicarea, contactele în familiile mixte. Glaz a menționat că Minskul solicită politicienilor lituanieni „să abandoneze logica confruntării, escaladând artificial tensiunea în relațiile cu vecinii, fapt care dăunează intereselor cetățenilor celor două țări”.

Anterior, Ministerul de Externe al Lituaniei anunța  că doi angajați ai Ambasadei Belarusului la Vilnius au fost declarați persona non grata „pentru activități incompatibile cu statutul diplomatic” si ca  trebuie să părăsească țara în termen de șapte zile. Vilniusul a declarat că această decizie a fost luată ca un semn de solidaritate cu Letonia, ai cărei diplomați din Minsk, au fost expulzați în mod nejustificat din țară, potrivit autorităților lituaniene. Ministerul lituanian de externe a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a deținuților de la Minsk, unul dintre fondatorii canalului de telegrame NEXTA recunoscut de autoritățile din Belarus ca extremist, Roman Protasevich, și iubita sa Sofia Sapega.

Potrivit Ministerului de Externe al Lituaniei: diplomații expulzați de Minsk nu s-au angajat în activități în afara statutului lor
Ministerul și-a exprimat regretul față de acest pas al autorităților din Belarus. „Ministerul Afacerilor Externe din Lituania atrage atenția asupra faptului că diplomații expulzați nu s-au angajat niciodată în activități care nu ar fi în concordanță cu statutul de diplomat”, se spune în mesaj.

Un reprezentant al ambasadei Belarusului în Lituania a fost convocat vineri la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii baltice pentru a i se preda o notă prin care se declară doi angajați ai ambasadei persona non grata pentru activități care, potrivit ministerului, sunt incompatibile cu statutul diplomatic. Diplomaților li s-a ordonat să părăsească Lituania în termen de șapte zile. Ministrul de externe, Gabrielus Landsbergis, a scris pe pagina sa de Twitter că Vilniusul expulzează „doi ofițeri de informații care lucrau sub acoperire diplomatică”.

Ciprian Pop