Publicat: 23 Ianuarie, 2020 - 08:26
Share

Sinodul Bisericii Arhiepiscopale Majore Greco-Catolice Române l-a ales ca Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj pe pr. Călin Ioan Bot, din clerul Eparhiei de Cluj-Gherla (până în prezent vicar general). Anunţul a fost făcut public astăzi, 22 ianuarie, de către Sfântul Scaun şi de către Conferinţa Episcopală Română. Sfântul Părinte şi-a dat acordul pentru această numite, atribuindu-i noului Episcop ales scaunul titular de Abritto. Pr. Bot va fi auxiliarul Episcopului Alexandru Mesian, care astăzi a împlinit vârsta de 83 de ani.

Pr. Călin Ioan Bot s-a născut la 24 iulie 1970, în localitatea Surduc, jud. Sălaj, a fost hirotonit diacon la 15 august 1995, în localitatea Nicula, de către IPS George Guţiu, iar preot la 10 septembrie 1995, în localitatea Tihău, jud. Sălaj, de către PS Vasile Hossu. A urmat cursurile Institutului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca, absolvindu-l cu licenţă în teologie. Între 1995 şi 2000 a fost director educativ al Institutului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca.

În 2003 a frecventat cursul de specializare pentru formatorii de seminar la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, iar în 2005 a obţinut licenţa în teologie spirituală cu lucrarea "Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu". Din 2005 până în 2017 a fost rector al Seminarului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul" din Cluj-Napoca. În cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla a avut şi funcţia de consilier eparhial cu probleme de învăţământ-formare, până în 2017, când a fost numit Protosincel al Eparhiei de Cluj-Gherla de către PS Florentin Crihălmeanu. Acum înainte îi stă o nouă misiune, în Eparhia de Lugoj.

La aflarea anunţului, pr. Călin Ioan Bot, aflat la Centrul Manresa, într-o întâlnire la care participă şi PS Florentin Crihălmeanu, Eparhul locului, şi consilierii eparhiali, a spus: "Această nouă misiune o consider o provocare de creştere spirituală. Îi sunt foarte recunoscător Preasfinţitului Florentin şi tuturor colegilor în mijlocul cărora am găsit un cadru în care să cresc, să mă desăvârşesc, să mă pregătesc pentru această mare provocare. Dacă Papa zice adesea ‘Purtaţi-mă în rugăciune!', cu atât mai mult eu, smeritul. Îi salut pe toţi cei care m-aţi purtat în rugăciune. Sunt recunoscător că am avut ocazia să mă formez şi în Italia pentru o perioadă şi aceasta este foarte semnificativ pentru mine, cu adevărat a fost ocazie providenţială. Mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături."