Publicat: 15 Martie, 2019 - 22:17

Pentru imbunatatirea transportului public in Capitala, Primaria Municipiului Bucuresti achizitioneaza 100 de tramvaie moderne.

Astazi, 15 martie 201, ora 15.00, a expirat termenul pentru depunerea ofertelor pentru achizitia acestora. Desi in cadrul procedurii s-au inscris un numar de 20 de operatori economici, au depus oferta doar 2, respectiv ASTRA VAGOANE CALATORI SA si DURMAZLAR MAKINE SAN VE TIC A.S.

Reamintim ca Primaria Municipiului Bucuresti a publicat in SICAP, pe data de 11 decembrie 2018, anuntul pentru achizita celor 100 de tramvaie, valoarea estimata a contractului fiind de 845,68 milioane lei (180 de milioane de euro).

Este vorba despre achizitionarea a 100 de tramvaie si echipamente necesare imbunatatirii transportului public de calatori pe traseele 1, 10, 21, 25, 32,40, 41 si 55.

Cele 100 de tramvaie noi vor avea podeaua complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, din gama de 36 m, cu minim 5 uşi duble, dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii salonului pasageri. Sistemul va oferi posibilitatea reglarii, atât a temperaturii, cât şi a debitului de aer.

De asemenea, prin documentația de achiziție s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, sa aiba nivel de zgomot redus, instalatie de supraveghere video, echipamente pentru validarea cardurilor.

Pentru persoanele cu dizabilităţi care folosesc scaune cu rotile, se va prevedea o platforma rabatabila sau culisanta cu actionare manuala şi se vor amenaja 2 locuri speciale la cea mai apropiata uşa dubla de acces fata de postul de conducere. De asemenea, în apropierea acestor spaţii trebuie prevăzute bare de sustinere, dispozitive de asigurare, butoane de comanda şi comunicare etc.

Alte caracteristici tehnice

- Durata de utilizare a tramvaiului - minim 30 ani
- Garanţia funcţionarii fără defectiuni a tramvaiului - minim 5 ani sau minim 300.000 km, indiferent care se indeplineste primul de la data încheierii procesului verbal de recepţie pentru tramvai în ansamblu şi toate componentele acestuia
- Lăţimea caroseriei tramvaiului 2400 - 2450mm,
- Consumul specific de energie electrica este factor de evaluare cu o pondere insemnata.
- Instalaţia IT care echipeaza tramvaiul şi realizeaza functiile de:
          Informare călători (audio-vizuala);
          Infotainment;
          Numărare călători;
          Supraveghere video;
          Wi-Fi şi sistem de comunicare online;
- Posibilitatea transportarii bicicletelor printr-un sistem de prindere si fixare rabatabil, care sa nu ocupe spatiul destinat calatorilor atunci cand nu este utilizat.
- Echipare cu sistem INFOTAIMENT cu monitoare TFT LCD-LED sau superioare pentru indicarea traseului, a poziţiei tramvaiului în traseu şi pentru difuzarea de reclame comerciale, cu proprietati antivandalism, montate în interiorul salonului pentru călători astfel: minim 4 monitoare

Studiul de oportunitate pentru această achiziție a fost aprobat prin HCGMB nr 225/19.04.2018, iar achiziția face obiectul a 8 proiecte pentru care s-a solicitat finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (2 proiecte fiind aprobate și contractate, iar 6 – aprobate și în perioada de contractare a finanțării)

Obiectivele generale ale proiectelor sunt de a reduce emisiile poluante generate de transportul rutier motorizat la nivelul Municipiului București. Prin achiziționarea celor 100 tramvaie noi care vor circula pe cele 8 linii de tramvai se urmărește creșterea atractivității si îmbunătățirea eficienței transportului public de calatori, a frecvenței si a timpilor de parcurs, accesabilității si implicit a transferului către acesta de la transportul privat cu autoturisme.

Principalele rezultate așteptate ca urmare a implementării celor 8 proiecte se referă a scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră și creșterea estimată a numărului de pasageri transportați.

Innoirea parcului auto este una dintre masurile stabilite in Planul de Mobilitate Urbana Durabila al Capitalei.