28 mai 2022

Doi profesori de franceză au fost arestați în Iran în timpul unei călătorii turistice. Sunt acuzați de „spionaj”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Doi francezi au fost arestați în Iran, în timpul unui sejur turistic. Ce știm despre acest cuplu, acuzat de spionaj de autoritățile iraniene? „Este un cuplu francez, Cécile Colère și tovarășul ei de viață. Ei locuiesc în regiunea Parisului. Ambii sunt profesori. Soția cuplului are responsabilități importante la sindicatul Force Ouvrière”, indică Christophe Gascard, direct din Ministerul Afacerilor Externe francez, oficialul implicat în negocierile cu partea iraniană vizând eliberarea lor.

Diplomația franceză cere eliberarea lor imediată

Cei doi francezi se aflau într-o călătorie „în calitate privată, în perioada sărbătorilor de Paște”, precizează jurnalistul, care declară că „în prezent, Iranul este zguduit de manifestațiile regulate ale profesorilor. Nu se știe încă în ce condiții a avut loc arestarea lor.

Parisul, la rândul său, a denunţat joi ceea ce numește „o arestare nefondată şi solicită eliberarea lor imediată”.

Cei doi francezi arestați pentru spionaj în Iran sunt acuzați că sunt „cadre” de informații „cu experiență”. Autoritățile franceze sunt pe deplin mobilizate. Imediat ce aceste informații au fost cunoscute, ambasadorul Franței la Teheran a întreprins demersuri cu autoritățile iraniene pentru a obține acces consular la cei doi compatrioți, iar însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Iranului la Paris a fost chemat la Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe de către directorul general pentru afaceri politice și de securitate.

Un oficial de sindicat și soțul ei

Potrivit unor surse apropiate cazului, cei doi ar fi un oficial al unui sindicat al profesorilor, Florence Kohler, și tovarășul ei de viață. Acest funcționar public este responsabil de expertiză și consiliere pentru unitățile de învățământ din Franța și din străinătate.

Dacă autoritățile evocă un potențial spionaj asupra energiei nucleare, este posibil să se lege această arestare de situația internă a țării. În ecuație mai este și un al doilea element, Iranul este în prezent zguduit de demonstrații regulate ale profesorilor împotriva condițiilor lor de muncă. Câțiva dintre ei au fost arestați, ceea ce a dus la noi proteste pentru eliberarea lor, așa că este și posibil că cei doi francezi să fi avut prietenii în zona sindicaliștilor din învățământ, fără nicio legătură cu spionajul nuclear.

Negocieri nucleare

Însă, la rândul său, Ministerul de Informații iranian a anunțat miercuri arestarea a doi „europeni”, deci francezi, în marja călătoriei în Iran a negociatorului Uniunii Europene responsabil cu coordonarea discuțiilor nucleare, aflate în prezent în moment mort.

„Doi europeni, care au intrat în țară cu scopul de a dezlănțui haosul și a destabiliza societatea, au fost identificați și arestați”, spun iranienii.

La Teheran, negociatorul UE s-a întâlnit miercuri cu șeful negociatorilor iranieni, Ali Bagheri, Iranul fiind angajat de un an în demersuri directe cu Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China și, indirect, și cu Statele Unite, pentru relansarea unui acord încheiat în 2015 privind programul său nuclear.

Printre principalele obstacole se numără și cererea Iranului de a scoate Gărzile Revoluționare, armata sa ideologică, de pe lista neagră americană a „organizațiilor teroriste străine”, dar președintele Statelor Unite, Joe Biden, pare să nu vrea să cedeze acestei cerințe.

Având în vedere contextul, este foarte posibil ca arestarea să fi survenit fără a avea legătură cu spionajul, ci pentru a fi folosita de către Teheran că instrument de presiune emoțională la negocierile nucleare, unde Parisul are un important cuvânt de spus.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: Pixabay