Publicat: 18 August, 2016 - 09:39
Share
Si eliberati dupa trei zile

Augustin Chifane şi Cristina Chifane, doi profesori români care lucrează la Universitatea din Karabuk, au fost reținuți în Turcia, acuzați că ar fi participat la lovitura de stat din 15 iunie.

Cei doi au fost reținuți pe 13 august și eliberați pe 16 august, fără a fi puși sub acuzare. Cu toate acestea, a momentul eliberării le-au fost reţinute telefoanele mobile şi laptop-urile.

Cazul este confirmat și de Ministerul Afacerilor Externe, care precizează că misiunea diplomatică le-a pus la dispoziţie celor doi un avocat şi un traducător.

"Ambasada României la Ankara are în atenţie cazul celor doi cetăţeni români, încă din data de 13 august 2016, dată la care aceştia au contactat misiunea diplomatică solicitând asistenţă consulară. La data de 16 august 2016, ca urmare a demersurilor întreprinse de misiunea diplomatică pe lângă Poliţia din Karabuk, autorităţile turce au comunicat faptul că cei doi cetăţeni români au fost eliberaţi, fără a fi acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni. Misiunea diplomatică s-a asigurat că cetăţenii români au beneficiat de serviciile unui avocat din oficiu şi de cele ale unui traducător autorizat. Totodată, li s-a recomandat cetăţenilor români să coopereze cu autorităţile poliţieneşti în procedurile de verificare derulate de acestea. Ambasada României la Ankara monitorizează cazul şi este în contact cu autorităţile turce şi cu cetăţenii români", este răspunsul oficial al MAE.