Publicat: 5 Decembrie, 2018 - 16:17

”Atunci când mi s-a propus să scriu și să concep această monografie în formatul celor dedicate altor mari artiști, am fost tulburată, pentru că este greu să scrii despre o mare iubire. Tonitza este marea mea iubire și aș fi vrut să o păstrez discretă și nu să o fac publică” Dr. Doina Păuleanu.
 

Galeria de Artă SENSO București (Bd. Unirii nr. 15) a găzduit evenimentul de lansare a albumului Tonitza, ediţia a doua, semnat de Dr. Doina Păuleanu, Director al Muzeului de Artă Constanţa. Prezentat în condiţii grafice deosebite, volumul a apărut la Editura Monitorul Oficial, partener de tradiţie al binecunoscutului critic şi istoric de artă.
 

La evenimentul de lansare care a strâns lalolaltă personalităţi ale vieţii culturale şi artistice, critici de artă, artişti plastici, scriitori, actori, muzicieni, prieteni şi colaboratori ai autoarei, au luat cuvântul ANCA VLAD – Preşedinta FILDAS Art, ANCA IVAŞCU - redactor şef, Editura Monitorul Oficial, RUXANDRA GAROFEANU - critic de artă şi bineînţeles, autoarea, DOINA PĂULEANU.

 

Evenimentul a fost susținut de FILDAS Art şi Catena, prin Programul CATENA pentru ARTĂ și vine la aproape jumătate de an de la succesul lansării, tot la Galeria de Artă SENSO București a cărții Doinei Păuleanu, ”Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească, 1916 – 1946” (volumul II, Editura Monitorul Oficial 2018). De remarcat și faptul că toate vernisajele expozițiilor care au loc la Galeria de Artă SENSO sunt prezentate de autoarea albumului, Doina Păuleanu.
 

”Și noi cunoaștem și admirăm ce este bun și valoros, de aceea vă susținem și vă suntem parteneri” – a spus Anca Vlad, Președinta FILDAS Art, ”Apreciez condițiile grafice deosebite ale acestei cărți și a celelorlalte albume de artă. Vă invit să admirați acum și două lucrări din colecția noastră, semnate Nicolae Tonitza și pe care nu le-ați mai văzut. Am și bucuria să vă dau o veste nouă: ne vom muta anul viitor într un spațiu superb, pe Calea Victoriei colț cu Lipscani. Vă mulțumesc doamnelor și tuturor celor prezenți”.

 

Aici puteti viziona reportajul SENSO TV:

https://www.sensoarte.ro/Clipa-de-arta-9541/lansarea-albumului-nicolae-tonitza-de-doina-pauleanu/

 

În general, cartea mea este un exercițiu de admirație față de toți cei care m-au precedat în această investigație și am certitudinea că le datorez felul în care relaționez cu artistul. Legătura mea cu Tonitza a fost cu totul specială. Pot spune că l-am iubit… Pentru că eu îl consider cel mai iubit dintre pictorii pământeni și se vede treaba că nu sunt singură în acest demers. Tonitza atinge niște cote fabuloase la toate licitațiile la care lucrările sale sunt prezente și este firesc să fie așa (...) Pictura lui Nicolae Tonitza a fost expresia curată a harului şi lucrului său neabătut. Nimic mai mult – nimic mai puţin. Şi este foarte mult, atât!” – spunea Doina Păuleanu.

Dintre titlurile capitolelor incluse în carte amintim: ”Începuturile”, ”Primele manifestări și forme associative”, ”Grupul celor patru”, ”Expozițiile de grup, fapte și întâmplări din anii 1926 – 1933”, ”În grup restrâns, 1934 – 1937” sau ”Ultima expoziție, alte fapte și întâmplări, 1938 – 1940”.  Conţinutul este foarte bine documentat și, împreună cu ilustrațiile cu operele marelui artist, autoarea invită cititorul la o călătorie fascinantă, unică, de neuitat în lumea culorii și a sensibilității artistice a celui pe care îl consideră ”marea sa iubire”. Printr-un text bogat documentat și numărul impresionant de ilustrații, albumul invită la o călătorie în lumea culorii și a sensibilității artistice. Așa cum Nicolae Tonitza se lasă în voia plăcerii de a desena și picta, Doina Păuleanu încearcă bucuria de a ne dezvălui un pictor al cărui crez este culoarea și muză realitatea. Tonitza a fost pictorul închinat miracolului copilăriei și delicateții luminii și, mai mult decât atât, un creator conștient de rolul său, implicat în viața culturală a timpului, în care a dorit să realizeze educația artistică a unui public complect dezorientat. Prima ediţie a prestigiosului volum al cărui concept grafic este semnat tot Roland Edgar Vasiliu, a fost lansată în anul 2014.. Ambele ediţii continuă seria lucrărilor apărute tot la Editura Monitorului Oficial și semnate Dr. Doina Păuleanu: ”Grupul celor patru (Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han)” și ”Pictori români la Balcic”.

Anca Ivașcuredactor şef, Editura Monitorul Oficial: ”Mă bucur că sunteți în număr atât de mare la acest eveniment... Este ca o validare a cuvântului prieten, a faptului că toți cei prezenți au venit aici, la Galeria Senso din dragoste de carte şi pentru lansarea albumului Tonitza al doamnei Doina Păuleanu, un vechi și bun prieten şi colaborator al editurii noastre. Când spunem Doina Păuleanu, nu amintim doar de Pictori români la Blacic, de Regalitatea și Marea sau Grupul celor patru, care îl include și pe Tonitzaci şi de Tonitza și din nou Tonitza, pentru că albumul pe care îl lansăm astăzi este o reeditare a celui apărut acum doi aniAm îmbunătățit grafica, am schimbat câteva tablouri, dar şi coperta, alergând un chip care, după mine, este expresia inocenței sublime. Am considerat că exită o serie de lucrări ce trebuie sa apară în selecția doamnei Doina Păuleanu și care să îmbogățească această carte. Mă bucur că în An Centenar a apărut această carte, pentru că Nicolae Tonitza a luptat la Turtucaia și a fost luat prizonier și internat în lagărul de la Cârjali, a dovedit că este un român autentic și a luptat pentru România Mare pe front, cu arma, cu penelul și cu condeiul.... Ne-am ocupat, ca editură de cartea - obiect, conținutul aparținând firește doamnei Doina Păuleanu și am avut grijă ca reproducerea tablourilor și așezarea în pagină să fie pe măsura așteptărilor iubitorului și finului cunoscător de artă. Vreau să mulțumesc doamnei Anca Vlad pentru genereozitatea de a ne găzdui, pentru tot ce faceți pentru cultura românească și pentru că sunteți constant un partener al editurii noastre....”

Ruxandra Garofeanu, critic de artă: ”Nu știu a câta sunt, dar pot să certific faptul că despre Doina Păuleanu au vorbit la superlativ Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu, Pavel Șușară, Ioana Vlasiu, Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, Tudor Octavian, Ioan Opriș și sunt sigură nu am epuizat această listă atât de onorantă. Mă bucur că am ocazia să vorbesc acum despre Doina Păuleanu pe care o cunosc de foarte mulți ani, de când făceam documentare de televiziune având ca subiect lungul drum al artei din atelierul creatorului până într-un muzeu sau într-o colecție. Pe vremea aceea, când nu se vorbea despre colecții particulare, ci doar despre muzee, Doina Păuleanu era cea care lupta să obțină lucrări valoroase pentru Muzeul de Artă din Constanța care are acum colecții impresionante și este în top. Dar nu îmi imaginam că în decurs de 15 - 20 de ani va lansa peste 15 cărți, una și una. Și ce cărți! Te întrebi mereu când are timp să scrie, să se documenteze și să se ocupe și de Muzeul de Artă Constanța, să verniseze expoziții, să fie curator, să organizeze evenimente de înaltă ținută, să călătorească și să scrie... O felicit pentru cea de-a doua ediție a albumului Tonitza și pentru curajul de a aborda acest subiect, după ce Barbu Brezeanu a dedicat peste 30 de ani creației lui Nicolae TonizaÎi sunt recunoscătoare pentru accesul din punct de vedere imagistic la lucrări din colecții particulare foarte importante care nu sunt accesibile publicului larg. Felicitări Doina Păuleanu pentru această carte complexă care spune multe despre un artist considerat în epoca lui și după, cel mai mare pictor al românilor”.

”În jurnalele și însemnările sale, Corneliu Baba, era revoltat pentru ca editura de stat a ales să tiparească scrierile despre arta lui Tonitza doar în 1500 de exemplare....” – a concluzionat Anca Ivașcu. ”Nu vă ascund că astăzi, un asfel de tiraj în lumea artei este un lux. Depinde de dumneavoastră, de cei care citiți si iubiți arta, că epuizarea unui tiraj înseamnă o poartă deschisă către un alt proiect editorial. Pentru dumneavoastră existăm și tipărim astfel de cărți și am fi extrem de multumiți ca o carte care trăiește mai mult decât un om și-a atins mesajul și a ajuns la generații asa cum merită. O lucrare care să aibă un mesaj corect, real, autentic, care să reprezinte personalitatea despre care se vorbește, așa cum ar merita, numai doamna Păuleanu putea să o facă astăzi despre Tonitza”.

Despre Dr. Doina Păuleanu

Doctor în Istoria Artei, Univeristatea București și director al Muzeului de Artă Constanța din 1990, curator si colaborator permanent al Galeriei SENSO din București, Doina Păuleanu a absolvit Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu” București (astăzi Academia Națională de Arte), secția Istoria și teoria artei. A publicat numeroase cărți și albume de artă, lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie și management cultural - Constanţa. Aventura unui proiect european, 2003; Balcicul în pictura românească, ed. I - 2004, ed. a II-a - 2007; Constanţa 1878 – 1928. Spectacolul modernităţii târzii, 2006Pictori români la Balcic, ed. I - 2008, ed. a II-a - 2009Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, 2008 (autor principal)Moscheea regală „Carol I” Constanţa, 2010 (autor principal)Singularitate şi reconstrucţie imaginară.. Pictori români în Bretania 1878 – 1940, Bucuresti, 2010Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră, 2011; Grupul celor patru, Bucureşti, 2012Tonitza, 2014Regalitatea și marea, 2015; Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească. 1846 - 1916, 2016; Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească. 1916 - 1946, 2018. Activitatea sa a fost recompensată cu distincții și premii speciale, dintre care amintim: Premiul pentru patrimoniul cultural naţional, Ministerul Culturii şi Cultelor și Premiul pentru critică al Uniunii Artiştilor Plastici din România - 2003, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer – 2004, Premiul Național de Muzeologie Margareta Sterian - 2004, Premiul George Oprescu pentru Istoria Artei primit din partea Academiei Române - 2007 sau Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, Franţa – 2008.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: