Publicat: 19 Septembrie, 2012 - 17:36

Poeta Doina Uricariu, noul director al ICR New York, vrea să păstreze "tot ce-i bun" în programul actual, dar şi să deschidă "o nouă dimensiune" prin introducerea domeniului ştiinţific.

„Schimbarea politică este un lucru care se petrece dintodeauna la noi, dar şi în toată lumea. Am fost şi consilier personal pe cultură al primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi mi-am dat demisia când n-a mai fost în funcţie", a declarat, pentru „Adevărul“, Doina Uricariu referindu-se la momentul prelurării conducerii ICR New York.

„Nu sunt adepta facţiunilor în cultură. Cred ca în construcţie", a mai precizat Uricariu.

„Am sa iau tot programul care exista deja şi voi încerca să păstrez ce e bun. Aş vrea să deschid şi o nouă dimensiune, să includ şi zona ştiinţifică, unde avem personalităţi extraordinare. La New York există o şcoală de matematicieni români excepţionali, există nume în arhitectură, în biologie... Apoi, fiind o mare iubitoare de artă plastică, îmi doresc să fie invitaţi artişti cât mai mulţi şi nu doar la Institut, ci şi în galeriile new-yorkeze, pe care le cunosc foarte bine. De asemenea, intenţionez să realizez un parteneriat cu Brooklyn Academy of Music".

Doina Uricariu trăieşte din 1999 la New York are dublă-cetăţienie. În vârstă de 52 de ani, este cunoscută ca poetă şi eseistă, fiind semnatara mai multor studii, printre care unele despre Kierkegaard şi Cioran.

 Şi-a luat doctoratul cu o teză despre Nichita Stănescu. Uricariu este Cavaler al Ordinului Serviciul Credincios pentru creaţie şi activitate în domeniul culturii.