27 noiembrie 2021

Dominic Fritz: Chiar dacă am da toţi banii din bugetul local la Colterm pentru subvenţie, tot nu ar ajunge să acopere preţul gazului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Criza preţului gazului la Timişoara: Colterm solicită triplarea preţului gigacaloriei. Primăria a cheltuit 700 de milioane de lei pe subvenţie, în mai puţin de 6 ani

Dominic Fritz şi Ruben Laţcău, primarul, respectiv viceprimarul USR al Timişoarei, trag un semnal de alarmă în privinţa situaţiei critice în care se află Timişoara, în condiţiile în care compania Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare, ca urmare a creşterii masive a preţului la gaze naturale şi a lipsei sprijinului guvernamental pentru municipii.

Dominic Fritz va solicita Consiliului Local să limiteze propunerea Colterm la o dublare a tarifului, pentru a reduce astfel impactul pe care această măsură îl va avea asupra timişorenilor. Creşterea preţului este însă necesară, fiind singura soluţie responsabilă care poate fi adoptată în contextul dat.

„Solidaritatea timişorenilor, prin subvenţionarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenţia fiind plafonată), ci şi de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toţi banii din bugetul local la Colterm pentru subvenţie, tot nu ar ajunge să acopere preţul gazului”, a transmis Dominic Fritz.

El atrage atenţia că în trecut, în condiţiile unor preţuri de producţie mult mai mici, diferenţa dintre tarife şi costul real al termoficării a fost acoperită prin acumularea de datorii la furnizor, ca urmare a absenţei fondurilor necesare în bugetul local. Fosta administraţie a Timişoarei a lăsat în urma sa datorii de 70 de milioane de lei către E.On şi 230 de milioane către alţi furnizori şi către stat.

Ruben Laţcău, viceprimarul USR al Timişoarei, atrage atenţia că, din 2015 şi până în prezent, în 5 ani şi 10 luni, Primăria Timişoara a plătit 700 de milioane de lei pentru subvenţionarea termoficării. Din aceşti bani se puteau construi 10 poduri peste Bega ori 20 de campusuri şcolare sau un spital municipal nou.

El acuză fostele administraţiile PNL pentru zece ani de management dezastruos şi de datorii rostogolite, prin amânarea investiţiilor şi mărirea subvenţiilor mascate.

„De la an la an, numărul de abonaţi a scăzut, cu ei scăzând şi încasările societăţii. Colterm a ajuns de la încasări de 150 de milioane de lei de la consumatori, în 2012, la încasări de 78 de milioane anul trecut. De la an la an, pierderile tehnologice, din cauza lipsei de investiţii în reţele, a crescut, vorbim de pierderi de peste 200 de milioane, bani ce s-au scurs literalmente în pământ. Soluţia liberală a colegilor din vechea administraţie? Mărirea subvenţiilor mascate, amânarea investiţiilor, îndatorarea oraşului. Din 2015 şi până azi au fost luate credite de peste 185 de milioane şi s-au dat garanţii municipale pe alte 70 de milioane, facturi restante la gaz”, a afirmat viceprimarul USR.

Dominic Fritz şi Ruben Laţcău consideră că singura soluţie pentru depăşirea acestei crize este, pe de-o parte, împărţirea costului termoficării cu consumatorii şi, pe de alta, elaborarea de către Guvern sau de Parlament a unor programe de sprijin la nivel naţional, deoarece costurile legate de termoficare au devenit atât de mari, încât nu mai pot fi suportate doar de subvenţiile din bugetul local.

Comunicat de presă – USR Timişoara