Publicat: 7 Mai, 2015 - 08:49
Share

Universitatea din București va conferi joi, 7 mai 2015, distincția de Doctor Honoris Causa doamnei Donatella della Porta, profesor de Sociologie la European University Institute și profesor de Științe Politice la Scuola Normale Superiore în Florența.

Donatella della Porta este unul din cei mai prolifici politologi și sociologi contemporani, marcând dezvoltarea la nivel global a științelor politice, în special a sociologiei politice, relațiilor internaționale, teoriei politice și metodologiei politice, prin numeroase și extrem de valoroase lucrări privind mișcările sociale, terorismul, schimbările de regim și metodologia cercetării în științele sociale.

Ceremonia va avea loc în sala 'Constantin Stoicescu' a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), la ora 10:00.

Cariera academică a Donatellei della Porta a început ca cercetător în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din Catania, după care au urmat poziții de cercetător în cadrul Institutului Carlo Cattaneo din Bologna, cercetător și profesor în cadrul European University Institute în Florența, profesor în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din Florența.

Principalele teme studiate de-a lungul întregii sale cariere prezintă o continuitate tematică puternică. În primele sale studii, Donatella della Porta analizează violența politică și terorismul în contextul sfârșitului anilor 1970 și începutului anilor 1980, perioadă tumultoasă în societățile vestului Europei. Urmează o serie de studii pe tema corupției, temă extrem de fertilă în contextul politicii italiene în care accentul se mută treptat dinspre Italia înspre întreaga Europă și dinspre analiza mecanismelor corupției înspre analiza relațiilor dintre fenomenul corupției și democrație, guvernare. Începând cu a doua jumătate a anilor 1990, studiile elaborate de Donatella della Porta se apleacă din ce în ce mai des spre zona mișcărilor sociale, cu accent pe caracterul trans-național, global al unor mișcări de protest și pe relația dintre mișcările de protest și forțele de ordine. În prezent se poate observa un interes din ce în ce mai mare pentru intepretarea mișcărilor sociale naționale sau trans-naționale din perspectiva efectelor pe care acestea le au asupra democrației și a democrațiilor, dar și o revenire la unele dintre temele studiate la începutul carierei, precum violența politică sau corupția.

Donatella della Porta are relații din ce în ce mai strânse cu mediul academic din România și în special cu Universitatea din București, contribuind într-o manieră semnificativă la strângerea relațiilor științifice dintre universități europene de prestigiu și Universitatea din București, precum și la creșterea vizibilității internaționale a acesteia.

Acordând distincția de Doctor Honoris Causa doamnei Donatella della Porta, Universitatea din București omagiază o personalitate care, prin activitatea sa științifică, dar și în calitate de expert internațional în proiecte de politici publice europene și globale și în organizații interguvernamentale, a contribuit în mod decisiv la dialogul interdisciplinar cu privire la mișcări sociale, regimuri politice, democrație și libertăți fundamentale, dintr-o perspectivă pragmatică și inovatoare.