Publicat: 10 Iulie, 2018 - 10:02

Circulă o vorbă despre lipsa de opțiuni a lui Klaus; că dacă n-ar fi demis-o, ar fi fost suspendat, iar Tăriceanu și-ar fi făcut oricum de cap, punând-o pe liber pe Kovesi și promulgând toate aberațiile legislative posibile.

Este doar o explicație nevolnică.
Tentativa de demitere a președintelui ar fi dat foarte probabil foc la țară și ar fi dus poate la blocarea marilor orașe; niște modificări legislative care păstrează aparența de legalitate nu scot lume la proteste pe cât ar fi reușit încercarea de înlăturare vădit abuzivă a celui ales de milioane de oameni.

Și cum să fii împăcat cu lipsa de bărbăție a șefului statului? Cum să accepți că e normal să intre în orice joc netrebnic, cu consecințe teribile pentru destinul țării, doar ca să nu fie demis.
La fel s-a pus problema și când a mai dat o șansă, a treia, PSD-ului și a acceptat-o în funcția de premier pe Viorica Dăncilă, care în mod normal ar ieși batjocorită de la orice interviu de angajare pentru o funcție cu o minimă responsabilitate în mediul privat; exact aceeași explicație s-a auzit și atunci: ce era să facă? L-ar fi suspendat, iar Tăriceanu ar fi numit un alt sinistru prim-ministru.
Dar ce viață e asta pe care o trăiești ca o râmă, fugind mereu de lumină, mereu cu spaima că o să-ți facă unii de petrecanie dacă nu le cânți în strună?

Da, Klaus a avut mereu mai multe opțiuni: putea să n-o numească pe Dăncilă, putea să meargă la ședințele de guvern, putea cel puțin să n-o demită a c u m pe Kovesi; Klaus putea să le transmită pesediștilor că-i pasă doar de principii, de câțiva parlamentari care-și mănâncă ficații în dispute cu Nicolicea, Ciordache, Șerban Nicolae și cu alte creaturi asemenea, dar mai ales că-i pasă de oamenii care și-au dat viața peste cap și de mai bine de un an au adunat săptămâni și luni stând pe străzi la proteste.
Da, Klaus putea să le spună pesediștilor: mă bat cu voi orice ar fi, care pe care; eu am fost votat de 6,3 milioane de oameni și am atâția în spatele meu, cei mai mulți pregătiți, onești, care pot schimba în bine țara asta; voi pe cine aveți? pe amârâții pe care-i încărcați cu șantaj în autobuze?

Klaus putea să inspire și să dea elan protestelor, să dea sentimentul că ieșirea în stradă este doar o etapă în articularea unei societăți sănătoase, în care oamenii să aibă poftă să trăiască, să aibă chef de muncă și de făcut bani, în care gesturile spontane de bunătate să fie la tot pasul.

Klaus ar fi putut, dar a ales să mai fie încă o dată laș.
Degeaba ești cât ușa și te umfli în costume, dacă ai prestație de țârcovnic. (In linie dreaptă)

 

Tag-uri Institutii: