16 octombrie 2021

Două dintre cele mai apreciate lucrări de George Enescu, astăzi pe scenele Festivalului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Două dintre cele mai apreciate lucrări de George Enescu, astăzi pe scenele Festivalului, cu violonistul Nicolas Dautricourt şi Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare

Un violonist francez fascinat de muzica lui George Enescu, Nicolas Dautricourt, Orchestra de Cameră East-West şi Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare vor interpreta astăzi două dintre cele mai apreciate lucrări enesciene, la Ateneu şi, respectiv, la Sala Palatului.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va concerta Orchestra de Cameră East-West sub bagheta dirijorului Rostislav Krimer. Programul concertului cuprinde lucrări din creaţia lui Mozart, Enescu, Weinberg şi Ceaikovski. Prima lucrare este Simfonia nr. 29 în La Major K 201 de W.A Mozart, o lucrare de tinereţe, compusă la Salzburg. Simfonia nr. 29 face parte din simfoniile timpurii, dar deşi a fost scrisă când Mozart avea vârsta de 18 ani, se remarcă stilul bine conturat al compozitorului.
Programul este completat de o capodopera enesciană, Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară op. 25, „în caracter popular românesc”, în interpretarea violonistului Nicolas Dautricourt.

Aranjamentul pentru vioară şi orchestră a fost realizat de Frederic Chaslin. Sonata a III-a , „în caracter popular românesc” a fost compusă în anul 1926 şi dedicată violonistului Franz Kneisel. Este o lucrare emblematică din creaţia lui Enescu, în care valorifică elementele caracteristice ale muzicii tradiţionale româneşti. Deşi Enescu nu a folosit citate folclorice în creaţiile sale, a redat cu măiestrie stilul muzicii lăutăreşti. În sonata a III-a vom putea distinge elemente lăutăreşti precum apogiaturi, triluri, cromatisme şi glissando în discursul viorii, dar şi rolul de ţambal pe care Enescu îl atribuie pianului. Atmosfera lucrării este melancolică, cu un special sentiment de dor.

Concertul se închide cu suflul romantismului rusesc, Serenada pentru orchestra de coarde op. 48 în Do major de Piotr Ilici Ceaikovski. Scrisă în anul 1880 şi dedicată violoncelistului Karl Albrecht, Serenada pentru orchestra de coarde a fost inspirată din creaţia lui Mozart. Este o lucrare plină de energie, romantism, duioşie şi patos, şi cu o mare diversitate de caractere.

La Sala Palatului la ora 19.30 va urca pe scenă Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, condusă de dirijorul Christian Badea, alături de Corul Filarmonicii George Enescu, coordonat de dirijorul Iosif Ion Prunner. Programul cuprinde lucrări de Enescu, Schumann, Bartok şi Wagner, soliştii serii fiind violoncelistul Kian Soltani şi tenorul Cosmin Ifrim.

Concertul se deschide cu Vox Maris de George Enescu, un poem simfonic pentru tenor, cor şi orchestră, compus între anii 1929 şi 1951. Premiera a avut loc în 1964. Subiectul cuprinde elemente descriptiv-narative, fiind inspirat din viaţa compozitorului. Enescu a notat despre Vox Maris în Amintirile sale: „Dar, fiindcă am introdus pe amabilii mei cititori în atelierul meu de lucru, vreau (…) să le încredinţez ultimul meu proiect; când spun ultimul, trebuie să se înţeleagă că lucrez la el de mai bine de cincisprezece ani. Este vorba de un poem simfonic care se va chema Vox Maris: Glasul mării. De data aceasta, eu însumi mi-am făcut scenariul, mai bine zis l-am trăit. Da, am văzut tot ceea ce voi descrie”.

În continuarea programului vom asculta Concertul în la minor op. 129 pentru violoncel şi orchestră de Robert Schumann (solist Kian Soltani). Schumann a finisat concertul în 1850, într -un timp record de două săptămâni, dar nu l-a ascultat pe scenă niciodată, fiind interpretat prima oară în 1960, la patru ani după moartea sa. Este o lucrare de un romantism exuberant şi liric, are un caracter cantabil, povestit, fiind un model de eleganţă.

Programul este completat de Baletul Pantomimă Mandarinul Miraculos de Bartok, o lucrare a modernismului, scrisă între anii 1918 şi 1924, bazată pe povestea lui Melchior Lengyel. Elemente precum motricitatea, dinamismul, energia, disonanţele şi combinaţiile ritmice surprinzătoare fiind ceea ce fac muzica lui Bartok atât de frumoasă şi specială.

Seara se încheie cu sonorităţi fermecătoare ale romantismului. Uvertura operei Tannhauser de Wagner, scrisă în 1845 prezintă evenimente istorice îmbinate cu legende. Este inspirată din două legende medievale care ilustrează conflictul dintre două forţe. Introducerea, cu un aer solemn, este o rugăciune pentru salvare, iar a doua temă principală, luminoasă, jucăuşă şi dinamică, ilustrează tărâmul feeric al personajelor din basme. Wagner, creatorul melodiei infinite, este cunoscut pentru vasta creaţie în genul de operă, pe care îl consideră singurul gen care reflectă cu autenticitate existenţa umană.

SERIA CONCERTE ŞI RECITALURI

ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00

LOC DE DESFĂŞURARE: ATENEUL ROMÂN

EAST-WEST CHAMBER ORCHESTRA
ROSTISLAV KRIMER dirijor
NICOLAS DAUTRICOURT vioară

Program:
Mozart Simfonia nr. 29 în la major K. 201
Enescu Sonata nr. 3 în la minor pentru pian şi vioară op.25, „în caracter popular românesc” (aranjament pentru orchestră de Frederic Chaslin)
Weinberg Simfonia de cameră nr. 2 op. 147
Ceaikovski Serenada pentru orchestră de coarde op. 48

Orchestra de Camera East-West, aparţinând de Festivalul Internaţional de Muzică Yuri Bashmet, a fost fondată în anul 2015 de către faimosul pianist şi dirijor Rostislav Krimer şi se recomandă a fi o orchestră a păcii, care îşi propune să întărească legăturile culturale şi co-operaţionale dintre Europa de est şi vest. Componenţa orchestrei este formată din solişti remarcabili, inclusiv laureaţi al celor mai prestigioase competiţii internaţionale precum Ceaikovski, ARD, Queen Elisabeth, Long-Thibaud, dar şi concertmaeştrii şi lideri ai marilor orchestre, care cântă pe instrumente excepţionale, realizate de Stradivarius, Guarneri, Guadagnini, Goffriller.
Unul dintre cei mai de seama artişti ai generaţiei sale, pianistul şi dirijorul Rostislav Krimer are o colaborare de lungă durată cu Yuri Bashmet şi pentru mulţi ani a fost partener de duo cu legendarul pianist vienez şi expert în muzica mozartiană, Paul Badula-Skoda, cu care a realizat un CD cu înregistrarea concertului pentru două piane şi orchestră de W.A. Mozart. A colaborat cu Kristoph Penderecki,Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Sergey Krylov, Fazil Say, şi a cântat ca solist cu orchestre renumite, precum Royal Philarmonic Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Kamerata Baltica şi Moscow Soloists. Este Director Artistic al Festivalului Internaţional de Muzica Yuri Bashnet şi prim dirijor al East-West Chamber Orchestra.

Votat „ADAMI Classical Discovery of the Year” la Midem din Cannes, distins cu Premiul Sacem – George Enescu, artist invitat la cea de-a 23-a ediţie a Victoires de la Musique din Toulouse şi membru al Societăţii de Muzică de Cameră din Lincoln Center din New York, Nicolas Dautricourt este unul dintre cei mai strălucitori şi captivanţi violonişti francezi din generaţia sa. Premiat în numeroase concursuri internaţionale de vioară, precum Wieniawski, Lipizer şi Belgrad, Nicolas a studiat cu Philip Hirschhorn, Miriam Fried şi Jean-Jacques Kantorow şi începând cu 2021 predă la Conservatoire a Rayonnement Regional de Versailles. Director artistic al „Fetes Musicales de Corbigny”, Nicolas Dautricourt cântă la o vioară magnifică de Antonio Stradivari, „Château Pape-Clement” (Cremona 1713), împrumutată de Bernard Magrez, iar în ianuarie 2021, a primit de la Ministerul Culturii francez titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

SERIA MARI ORCHESTRE ALE LUMII

ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00

LOC DE DESFĂŞURARE: SALA PALATULUI

ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII UNGARE
CORUL FILRAMONICII GEORGE ENESCU
CHRISTIAN BADEA dirijor
IOSIF ION PRUNNER dirijorul corului
KIAN SOLTANI violoncel

Program:
Enescu Vox Maris op. 31
COSMIN IFRIM tenor
Schumann Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră op. 129
Bartok Suita Mandarinul miraculos
Wagner Uvertura operei Tannhauser

Christian Badea a primit aprecieri excepţionale de-a lungul vastei sale cariere internaţionale, care cuprinde colaborări importante în cele mai celebre săli de concerte şi operă de pe toate continentele. La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaţionale ale MET. Printre teatrele de operă unde Christian Badea a fost invitat în repetate rânduri se numără Wiener Staatsoper, Royal Opera Covent Garden din Londra, Bayerische Staatsoper din Munchen, Opera din Sydney, Theâtre Royal de la Monnaie Bruxelles, Opera din Amsterdam, Opera Regală din Copenhaga, Opera Regală din Stockholm, Opera din Oslo, Teatro Reggio din Torino, Teatro Comunale din Bologna, Opera National de Lyon, iar în America de Nord – companiile de operă din Houston, Dallas, Toronto, Montreal şi Detroit.

Considerat de The Times ca un „violoncelist remarcabil” şi descris de Gramophone ca „perfecţiune pură”, felul de a cânta al lui Kian Soltani se caracterizează printr-o profunzime a expresiei, simţul individualităţii şi măiestria tehnică, alături de o prezenţă scenică carismatică şi capacitatea de a crea o legătură emoţională imediată cu publicul său. În prezent este invitat de cele mai importante orchestre, dirijori şi organizatori de recitaluri din întreaga lume, propulsându-l de la stea în ascensiune la unul dintre cei mai populari violoncelişti care cântă astăzi. Kian Soltani interpretează pe violoncelul Antonio Stradivari „The London, ex Boccherini”, împrumutat cu amabilitate de către un sponsor generos prin intermediul Societăţii internaţionale de Vioară Beares.

BUCUREŞTIUL CREATIV

* Expoziţia de fotografie şi documente inedite despre George Enescu şi Festivalul Enescu „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu şi la Sala Palatului. Expoziţia este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul Enescu.

* Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internaţional George Enescu 2021, difuzat de TVR.

* Producţia Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionne
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021, realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu şi Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE:

DESPRE PROGRAM, ARTIŞTI ŞI NOUTĂŢI: www.festivalenescu.ro

AGENDA FESTIVALULUI cu interviuri, cronici şi informaţii despre programul zilei:https://bit.ly/3jneKsC

ACCES PRESĂ: Accesul presei acreditate la concerte se face conform acreditării. Pentru alte evenimente, nu e nevoie de acreditare.

IMAGINI VIDEO de la TVR: Televiziunile au dreptul de a preluat imagini de la linkul de mai jos, pentru ştirile lor, cu citarea sursei – TVR. Aceste imagini nu pot fi urcate pe Facebook.
ftp://newftp.tvr.ro/; user:enescu.tvr; parola: b@sBx4Ui (pentru acces, folosiţi programul FileZilla)

IMAGINI FOTO ŞI VIDEO: Toate tipurile de media pot folosi imaginile foto şi video oferite de Festivalul Enescu la linkul următor: https://bit.ly/3DoPoCI. Pentru fotografii, vă rugăm să păstraţi creditul.