Publicat: 2 Mai, 2016 - 15:40
Share

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, organizeaza în perioada 5-8 mai, a doua editie a Festivalului International al Luminii — Spotlight. Timp de patru zile instalatiile interactive si spectacolele de lumini vor schimba peisajul urban al Capitalei si vor pune într-o lumina complet noua locurile deja cunoscute ale orasului.

Evenimentul debuteaza cu un show dinamic si captivant. Pe 5 mai, de la ora 20:30, va asteptam în Piata George Enescu alaturi de britanicii de la Lords of Lights. Instalatia este inspirata de inventiile savantului Nikola Tesla. Un show incendiar Zoli Toth Project va completa atmosfera.

Dupa evenimentul de deschidere instalatiile vor putea fi descoperite pe traseul dintre Biblioteca Centrala Universitara si Piata Natiunile Unite.

Fantastic Planet (AU) este o instalatie sub forma unui gigant gonflabil si luminos, cu o înaltime de 12 metri. Inspirata dupa coproductia franco-ceha din 1973, 'Planeta fantastica', regizata de René Lalouxm, lucrarea îsi transpune vizitatorii într-un univers suprarealist, în care pamântenii sunt nevoiti sa împarta lumea cu o rasa de humanozi uriasi.

Localizare: Biblioteca Centrala Universitara 'Carol I'

Autor: Amanda Parer

Festivalul International al Luminii de la Berlin prezinta Light Carpet IRIS (NL)

Nascuta ca proiect universitar, aceasta instalatie lunga de 60 de metri îti provoaca simturile. Paseste într-o lume în care culorile se schimba de la o secunda la alta, iar modelele proiectate pe sol redefinesc total spatiul în care te afli.

Autor: Intelligent Lighting Institute of the TU Eindhoven

Localizare: pe trotuar, central, în fata MNAR

Drawn în light (NL)

Este un miraj urban cu o latime de 13 metri. Proiectia mobila este formata din sapte elemente grafice minimale care interactioneaza în ritmuri proprii. Pe masura ce ansamblul îsi dezvaluie toate detaliile, atentia trecatorilor este provocata sa observe noi perspective. Priveste cât mai mult instalatia, pentru a experimenta efectul relaxant al unei stari de spirit cu adevarat speciale.

Autor: Ralf Westerhof

Localizare: Memorialul Renasterii, Piata Revolutiei

Festivalul International al Luminii de la Berlin prezinta The Penguin Army (DE)

Pinguinii multicolori iau orasul cu asalt si distreaza toti trecatorii. Dintre toti pinguinii, Fynn si Dana sunt cei mai comunicativi. Descopera-i si urmareste cu atentie ce au sa-ti transmita !

Autor: Chillout Lichtdesign

Localizare: Parcul Kretulescu, lânga Monumentul lui Corneliu Coposu

Foto: Enrico Verworner

M-Structure (RO)

Inspirati de ideea existentei multiplelor dimensiuni, Mindscape Studio a creat o instalatie prin care sugereaza un nou tip de existenta în spatiu si timp. Anul acesta se comemoreaza 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brâncusi. Instalatia este un omagiu adus marelui artist si face referire la lucrarea sa, 'Coloana Infinitului'.

Autor: Mindscape Studio

Localizare: Piata Revolutiei, lângă Monumentul lui Iuliu Maniu

Celestial Outcome (RO)

Cum altfel ai putea redescoperi maretia si complexitatea universului, altfel decât urmarind un planetariu miscator ? Pe perdeaua de proiectie translucida vei putea admira cerul si astrele, în totalitatea lor. Miscarea corpurilor ceresti si constelatiile zodiacului nu vor mai avea niciun secret.

Autor: 360 Revolution

Localizare: Calea Victoriei 41, în fata Magazinului Muzica

Video mapping Novotel (RO)

Cum ar fi ca fatada Hotelului Novotel sa se transforme într-o iluzie optica ? Lasa-te cucerit de elemente grafice simple si repetitive, care îti schimba perceptia asupra geometriei reale a edificiului. Cu ajutorul a doua midi controllere, participantii îsi pot exprima creativitatea în timp real, producând si modificând imaginile vizuale proiectate pe fatada cladirii. Pot modifica culorile, formele, pot crea efecte audio si pot da miscare diverselor elemente.

Autor: Les Ateliers Nomad

Localizare: Calea Victoriei, Hotel Novotel

Light Striker (RO)

Ciocanul de bâlci intra în secolul XXI cu stil si cu proportii supradimensionate. Bucurestenii sunt invitati sa-si demonstreze forta, lovind tamburul conectat la Palatul Telefoanelor. Celebra Cladire de pe Calea Victoriei îsi lumineaza ferestrele multicolor, iar etajele ei reprezinta scala de masura a loviturii. Mai multa forta, mai multe etaje cu ferestre luminate !

Autor: Les Ateliers Nomad

Localizare: Calea Victoriei, Palatul telefoanelor

Festivalul International al Luminii de la Berlin prezinta Angels of Freedom (ISR)

Cinci îngeri luminosi si colorati au coborât în centrul Bucurestiului. Fiecare dintre ei arata diferit si te provoaca sa-ti gasesti favoritul. Aripile îngerilor îsi schimba culoarea, iar trecatorii sunt invitati sa devina parte a spectacolului, sa îsi faca selfie-uri cu instalatia si sa se transpuna în ipostaza de fiinta fantastica.

Foto: Nelofee

Autor: OGE Creative Group

Localizare: Piateta din fata Teatrului Odeon

Video mapping Cercul Militar sau Oda Bucuriei (RO)

Cea mai vizibila atractie de la Spotlight 2015 este pregatita sa adune zeci de mii de trecatori si anul acesta. Proiectia foloseste o animatie 3D complexa si foloseste fiecare element arhitectonic al cladirii pentru a da viata acesteia, prin culori schimbatoare si joc de forme. Unul dintre cele mai importante repere ale orasului este personalizat si reinterpretat în cel mai atractiv mod posibil.

Autor: Mindscape Studio

Localizare: Calea Victoriei, Cercul Militar

Cutiile Aram (RO)

În proiectul CUTIILE ARAM, imaginea fotografica este potentata si transformata prin folosirea unei tehnici de iluminare selectiva. Arcadele cladirii Rosenthal de pe Calea Victoriei ascund o surpriza. Descopera cele cinci lightboxes iluminate selectiv, cu imagini alb-negru ce reprezinta câte o silueta umana. Surprinzator, umbra fiecareia dintre siluete este animata cu ajutorul LED-urilor colorate. Contrastul instalatiei vorbeste despre complexitatea umana, descifrabila uneori prin umbra fiecarui individ, prin proiectia pe care acesta o lasa în urma.

Autori: Dan Basu, Dan Vezentan, Cristian Rotundu, Bogdan Anghel

Localizare: Calea Victoriei 26 (vizavi de Politia Capitalei)

3D Selfie (RO)

Ai deja o pasiune pentru selfie, dar te-ai întrebat care este nivelul urmator ? La Spotlight descoperi 3D Selfie, instalatia care îti revolutioneaza contul de social media. Fa-ti un scan 3D si apoi descarca cel mai inovator selfie la care te-ai putea gândi. Ce urmeaza ? Download si share !

Autor: iP3D

Localizare: Calea Victoriei 21

Kaleidoscope Europe (RO)

Instalatia care reprezinta România la Amsterdam Light Festival si care a fost inclusa în Luminade Walking Tour este un instrument care ilustreaza conceptul de 'unitate în diversitate'. Apropie-te, pune mâinile pe un mâner, invita trecatorii sa ti se alature si rotiti caleidoscopul împreuna ! Sau, daca nu, stai prin preajma si bucura-te de Visul European.

Autor: Visual skin

Localizare: Calea Victoriei 19

HoloFace (RO)

Noi, oamenii, credem ca suntem cele mai puternice fiinte de pe fata Pamântului.

HoloFace vrea sa verifice acest adevar si îti permite sa controlezi chipul unui zeu de lumina. Urias ca dimensiuni si prezenta.

Din aceasta schimbare de perspectiva, omul ar trebui sa constientizeze ca felul în care relationam cu lucrurile mai mici ca noi se reflecta asupra noastra. Asemenea unui fractal.

Artist: AURAL EYE Visions Studio

Localizare: Calea Victoriei, cladirea BCR

Hikarinoki (FR)

Este un arbore construit din materiale reciclabile de culoare verde, care te molipseste cu buna dispozitie. Instalatia care a debutat în anul 2009 la Festivalul Luminilor din Lyon este iluminata în nuante diverse si transforma total peisajul în care este plasata. Aceasta instalatie prezinta copacul ca pe o legatura între cer si pamânt, un loc de întâlnire între lumi si un simbol al vietii. Arborele luminos atrage toti trecatorii si provoaca reactii prietenoase, fiind un ideal punct de întâlnire.

Autor: Philippe Morvan

Localizare: Calea Victoriei, nr. 14, colt cu Lipscani

LIGHT PERSPECTIVE (RO)

Instalatia The Temple îi va inspira pe trecatori sa priveasca viata din alte perspective. Publicul va descoperi un setup foto intrigant, dar care nu va putea fi descifrat decât daca va accepta sa interactioneze cu instalatia. Adica sa faca o poza. Instalatia va genera un joc de perspective si lumini pentru a crea o zona spectaculoasa, dar de neînteles la prima vedere. Cei care accepta sa intre, vor descoperi ca sunt de fapt fotografiati, într-un setup de primavara, cu elemente naturale specifice: pomi si plante dar si un soare supradimensionat. Pentru a face experienta cât mai memorabila, fiecare participant va primi o fotografie, numai buna pentru contul de social media.

Autor: The Temple

Localizare: Calea Victoriei colt cu Strada Franceza

Embodymento (RO)

Printr-o interactiune între dans, arta vizuala si arhitectura, Embodymento creeaza identitati multiple pentru o fatada urbana anonima. Coregrafia si elementele fatadei se întrepatrund cu vizualuri repetitive, iluzii optice, spatii si texturi minimal-abstracte sau figurativ-luxuriante. La limita între real si imaginar, conexiuni nemaivazute devin vizibile, aproape tangibile.

Autor: Kotki Visuals

Localizare: Calea Victoriei, nr. 10

Lose Yourself To Music — Silent Strike (RO)

Silent Strike ofera o noua dimensiune muzicii, punând la dispozitia utilizatorilor o serie de melodii create sau modificate special pentru a fi traite, dincolo de volum si timp, în spatiu.

Paseste în cercurile ce reprezinta câte un instrument, suprapuse si proiectate pe sol. Vei putea vizualiza acordurile de bass chitara, pian si vioara.

Autor: Silent Strike — Mind Treat Studios

Localizare: Piata Universitatii

Descopera toate atractiile pe site-ul festivalului http://spotlightfestival.ro/.

Accesul la eveniment este gratuit.

Detalii pe arcub.ro.

Urmariti-ne pe Facebook si Twitter !

Descarca aplicatia ARCUB: Android si iOS !

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului de muzica alternativa Sound & Vision, al Festivalului International de Teatru de Strada — B-FIT în the Street !, al celui mai mare Festival International de Jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzica Clasica, Bucharest Music Film Festival si al Festivalului International al Luminii Spotlight on Bucharest.

Parteneri media: Radio Seven, RFI România, Radio România Cultural, Radio Bucuresti FM, Radio România International, mediaTRUST, Agerpres, Hotnews, Business Review, Adevarul Holding, Sapte Seri, orasulm. Eu, Feeder.ro.

Raluca Coman — Marketing Specialist