Publicat: 6 Decembrie, 2018 - 10:34

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 decembrie a.c., un mesaj cu prilejul deschiderii celei de-a doua ediţii a ,,International Medical Students' Congress of Bucharest". Mesajul a fost prezentat de către doamna Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat - Departamentul Sănătate Publică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"Distinşi profesori şi medici,
Dragi studenţi,

Mă bucur să constat că aţi rămas la fel de implicaţi în activităţile academice şi entuziaşti în a contribui la schimbarea în bine a sistemului de sănătate românesc. Pe unii dintre voi am avut ocazia să vă cunosc personal, la Palatul Cotroceni, iar proiectele pe care mi le-aţi prezentat mi-au confirmat că reprezentaţi speranţa îmbunătăţirii sistemului nostru de sănătate, care se confruntă cu atâtea dificultăţi şi crize.

Continuitatea este determinantă pentru atingerea obiectivelor propuse, iar organizarea a 20 de ediţii ale acestui congres o dovedeşte. De anul trecut, aţi adăugat componenta internaţională, care arată că medicina şi cercetarea în acest domeniu, dar şi educaţia nu cunosc graniţe.

Medicina românească la Centenar înseamnă deopotrivă trecut şi viitor. Trecutul este unul cu care ne putem mândri. Viitorul îl făurim astăzi, iar voi, studenţii, vă puteţi implica în conturarea unei viziuni pe termen lung, de stabilire a priorităţilor şi de înfăptuire a schimbării mult aşteptate, al cărei rezultat să fie un sistem de sănătate comparabil cu cele din statele membre ale Uniunii Europene.

România se confruntă cu un accentuat exod al medicilor, iar tinerii, în primul rând, sunt cei care pleacă în străinătate, în căutarea unor condiţii de muncă decente, a unor oportunităţi profesionale mai bune, a respectului şi a valorizării meseriei sau, de ce nu, a unor salarii mai mari decât cele din sistemul de sănătate autohton. Sunt convins că foarte mulţi dintre voi şi-au ales aceasta carieră din dorinţa de a profesa aici, în România. Am lansat dezbaterile pe tema resursei umane în sănătate încă din 2015, însă guvernanţii întârzie în a găsi rezolvarea acestor probleme. Din nefericire, zilele acestea a fost vehiculată în spaţiul public o soluţie deloc chibzuită privind obligarea medicilor rezidenţi de a rămâne în ţară. Nu în acest mod ne ţinem medicii acasă.
Înainte de toate, decidenţii politici au obligaţia de a vă crea cadrul adecvat pentru a practica medicina aici, acasă. Ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de planificare riguroasă, de strategie şi consecvenţă în implementarea sa.

Vă felicit pe toţi cei care investiţi timp şi energie în apărarea intereselor studenţilor, prin intermediul asociaţiilor studenţeşti din care faceţi parte! Vă îndemn pe toţi să vă faceţi vocea auzită ori de câte ori este cazul, în dezbaterile publice pe teme de sănătate.

Felicit Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti pentru organizarea acestui congres şi vă doresc mult succes la toate atelierele şi sesiunile ştiinţifice din aceste zile, precum şi în nobilul parcurs profesional pe care vi l-aţi ales!"
 

Tag-uri Nume: