Publicat: 27 Iunie, 2013 - 07:56
Share
Lotul olimpic de juniori al României a cucerit şase medalii (două de aur şi patru de argint) la a XVII-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori, desfăşurată în Turcia (Antalya), în perioada 21 - 26 iunie 2013. 
 
Medaliile de aur au fost obţinute de Laurenţiu Ioan Ploscaru (clasa a IX-a/Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea) şi de Andrei Teodor Andronache (clasa a IX-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti). Practic, cei doi olimpici au repetat performanţa de anul trecut, când au fost laureaţi tot cu aur, în Grecia. În plus, Laurenţiu Ioan Ploscaru s-a clasat şi de această dată pe primul loc, la individual, graţie punctajului maxim obţinut. În clasamentul neoficial pe naţiuni, România a ocupat prima poziţie.
 
Medaliile de argint au revenit următorilor elevi: Andrei Paşa (clasa a VIII-a/Colegiul Naţional din Iaşi), Filip Ion (clasa a VIII-a/Şcoala Gimnazială nr. 56 din Bucureşti), Cristian Teleanu (clasa a IX-a/Liceul Teoretic „Ovidiu” din Constanţa) şi Ciprian-Mircea Bonciocat (clasa a VII-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti).
 
Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (OBMJ) este un concurs anual destinat elevilor din statele situate în zona balcanică. 
 
Matematicienii juniori revin în ţară astăzi, 26 iunie, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, la ora 16.50 (ora aterizării aeronavei Istanbul - Bucureşti).