Publicat: 20 Decembrie, 2016 - 17:48

Cum un Crăciun fără colindele lui Ştefan Hruşcă ar fi, parcă, incomplet, artistul care aduce în fiecare an superba atmosferă a Crăciunului a respectat şi în acest an minunatul său obicei, oferind două concerte magice, de câte două ore, spectatorilor care umpluseră Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

Turneul din acest an, unul aniversar, care marchează un sfert de veac de răspândire a superbei atmosfere de Crăciun şi de aducere a tradiţiilor transilvane în mintea şi în inimile românilor de pretutindeni, prin concertele susţinute în toată lumea, în metropole cu un important număr de români, a debutat la Craiova, pe data de 15 Decembrie, şi urmează a se încheia cu spectacolul de la Iaşi, din Ajunul Crăciunului.

Primul spectacol de la Teatrul Naţional I. L. Caragiale a început la ora 17.00, când pe scenă a urcat un grup de tineri colindători, opt la număr, cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani, însoţit de patru persoane mature - trei instrumentişti şi o interpretă.

Tinerii artişti, îmbrăcaţi în costume populare, au început spectacolul cu "Asta-i sara de Crăciun", fiind îndelung aplaudaţi de spectatori, atât pentru prestaţia lor, cât şi pentru imaginea lor pură, ce îi impresionase pe toţi spectatorii-părinţi, cărora tinerii de pe scenă le aminteau de superbii ani ai inocenţei propriilor lor copii.

După ce artista ce îi însoţea pe copii a oferit, la rându-i, un colind din Ardeal, pe scenă a apărut, în aplauzele publicului, Ştefan Hruşcă, ce şi-a început recitalul cu "Ferice-i ferice".

După generoasele aplauzele venite din sală, Hruşcă le-a mulţumit fanilor pentru călduroasa primire şi a anunţat următoarea piesă, cea cu care, în urmă cu 25 de ani, începuse turneele sale de colinde - "Sculaţi, gazde!", unul dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite colinde româneşti, care a umplut inimile celor prezenţi.

Concertul a continuat, în aplauzele spectatorilor, cu "La Viflaim", artistul împărtăşind apoi celor prezenţi amintirile sale din satul său natal, Ieud, şi continuând cu "Afară ninge liniştit".

Remarcând că "în post, devenim mai buni, mai în armonie cu Dumnezeu", Hruşcă şi-a implicat fanii în spectacol, invitându-i să cânte împreună cu el refrenul piesei "Cerul şi pământul", un alt superb colind nelipsit din spectacolele sale.

"Sunteţi grozavi! Mulţam frumos!", a răspuns artistul, la finalul piesei, aplauzelor ce răsplăteau superbul colind, continuând în aceeaşi manieră - cu publicul care repeta refrenul - cu "Linu-i lin", piesă pe care, la fiecare concert, blândul artist o cântă împreună cu admiratorii săi.

După "Florile dalbe" şi "Noi umblam a colinda", Ştefan Hruşcă le-a povestit celor prezenţi că, "în 1981, când eram învăţător la Borşa, am debutat la Cenaclul Flacăra" şi a anunţat "un cântec care m-a însoţit peste tot în lume", continuând cu cea mai emoţionantă piesă din repertoriul său, "Rugă pentru părinţi", pe versurile genialului poet Adrian Păunescu, adăugând că nu ar fi urcat pe scenă dacă bardul nu i-ar fi oferit acea şansă.

Unii dintre cei prezenţi nu au încercat să îşi ascundă emoţia, lăcrimând în timpul piesei ce amintea tuturor de părinţi, de bunici sau străbunici, care ne luminaseră copilăria, cărora, poate, nu le-am arătat mereu cât de mult îi iubeam şi care nu mai sunt printre noi, dar care vor rămâne mereu în inima noastră.

Anunţând nişte cântece de suflet, din  Maramureş, artistul a schimbat nota de nostalgie, care îi marcase pe toţi cei prezenţi, oferindu-le acestora două piese de pe cel mai recent album, "Cântece de acasă", "Săraca inima me", cântată împreună cu publicul, şi "După pui de moroşan".

Vorbind despre colinde, Hruşcă i-a îndemnat pe cei prezenţi: "Iubiţi-le! Păstraţi-le! Ele sunt rădăcina fiinţei noastre!" şi a invitat pe scenă opt copii, îmbrăcaţi în costume populare, şi o interpretă, care au prezentat câteva colinde.

Ştefan Hruşcă a revenit pe scenă, lângă tinerii artişti, şi a interpretat "Trei păstori", continuând, după ce copiii au părăsit scena în aplauzele publicului, cu "Cetiniţă, cetinioară", "Daliană, fată dalbă", prezentându-şi apoi colegii - pe Radu Rotaru, la clape, şi pe vechiul său prieten şi percuţionist Mario Florescu.

După ce a anunţat o piesă pe care o ascultase în 1987, când se afla acasă, la părinţi, şi fusese colindat de un grup de 30 de copii, Hruşcă a continuat cu "Deschide uşa, creştine!", primind apoi multe aplauze şi buchete de flori şi continuând cu "O, ce veste minunată!".

Concertul a continuat cu "Măruţ mărgăritar", piesă al cărei refren a fost interpretat împreună cu publicul, "Colindul fetei din Bihor", "Colindul junelui", "Colindul păstorilor", "Sculaţi, sculaţi, boieri mari" şi "Ia-n ieşi, gazdă, până-n prag".

Declarând că era "o seară minunată" şi mulţumind frumos publicului, Ştefan Hruşcă şi-a încheiat concertul, alături de copiii ce reveniseră pe scenă, cu "Zoriori de ziuă".

În aplauzele spectatorilor impresionaţi de magica seară oferită de artist, Ştefan Hruşcă a anunţat o sesiune de autografe, în holul Teatrului Naţional, care a încheiat superb primul concert de ieri, blândul artist oferind, cu generozitate, amintiri pentru o viaţă celor peste 100 de fani care au avut şi ocazia de a se fotografia cu îndrăgitul artist.

O seară fantastică, ce a reuşit, după cum declara Ştefan Hruşcă, să ne facă pe toţi să ne simţim mai aproape de Dumnezeu, s-a încheiat superb pentru toţi cei prezenţi, continuând pentru blândul colindător din Ieud, care a oferit un al doilea concert, sold out, aducând starea de graţie bucureştenilor ce aşteptaseră un an reîntâlnirea cu fantasticul artist.

"Un concert excelent! Cred că puterea unui artist este aceea de a transmite sentimente, de a te face să vibrezi altfel. În această seară am văzut cum Ştefan Hruşcă a reuşit să transmită un mesaj de dragoste, de iubire şi drag de obiceiuri str[bune. Acestor păstrători de tradiţii le datorăm faptul că ne bucurăm încă de istorii vechi şi, deşi nu eram foarte sigur că pot ajunge la acest eveniment, promit să nu le ratez pe următoarele", a declarat Emanuel, un tânăr profund emoţionat de spectacolul la care asistase.

 

Autor: Călin Angheluţă