9 august 2022

Două persoane au fost arestate, iar şase potenţiale victime au fost identificate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

ACŢIUNE EMPACT, PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA TRAFICULUI DE MINORI

Pentru prevenirea şi combaterea traficului de minori, Poliţia Română a participat la o acţiune europeană, derulată pe parcursul unei săptămâni, în cooperare cu celalte instituţii cu atribuţii în domeniu. Două persoane au fost arestate, iar şase potenţiale victime au fost identificate.

Traficul de persoane reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română, ca urmare a menţinerii caracterului complex şi transfrontalier al acestui fenomen, a mobilităţii şi flexibilităţii grupărilor organizate în raport de situaţia şi cerinţele pieţei, în paralel cu profesionalizarea infractorilor cu specializare pe segmentul victimizării fiinţelor umane.

În cadrul ciclului de politici 2022 – 2025 al Uniunii Europene, România este reprezentată în cadrul proiectului EMPACT dedicat combaterii traficului de persoane şi şi-a asumat, prin intervenţia Coordonatorului Naţional EMPACT, rolul de co-driver al priorităţii Trafic de persoane, din această poziţie ţara noastră urmărind constant, din postura de coordonare, atingerea indicatorilor de performanţă şi a obiectivelor stabilite la nivel european în această materie.

În urma consultării între statele membre participante şi a întocmirii în comun a Planului Operaţional de Acţiune 2022, în perioada 6 – 13 iunie 2022, au fost organizate Zilele Comune de Acţiune la nivel European – Joint Action Days Child Trafficking, dedicate prevenirii şi combaterii traficului de minori.

La nivel naţional, au participat poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane din cadrul IGPR – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurile teritoriale, alături de reprezentanţi ai altor structuri de poliţie, precum şi ai A.N.I.T.P., I.G.P.F., D.G.A.S.P.C., Jandarmeriei Române şi Poliţiei Locale.

Activităţile au vizat efectuarea de acţiuni de prevenire şi operaţiuni de culegere de informaţii şi urmărire a indicatorilor de trafic/de risc, la punctele de frontieră.

Echipele multidisciplinare au acţionat în scop preventiv în judeţe de pe întreg teritoriul ţării, prin activităţi de creştere a gradului de conştientizare, dar şi în scopul identificării de potenţiale victime ale traficului de persoane şi traficului de minori ce călătoresc către principalele state de destinaţie.

Astfel, au fost efectuate controale, verificări şi legitimări, au fost afişate materiale informative şi au fost împărţite pliante cu informaţii cu caracter preventiv în principalele puncte de trecere a frontierei şi în diverse localităţi din ţară: 14 puncte de trecere a frontierei, şapte aeroporturi, 13 gări, 10 autogări cu plecări internaţionale.

Activităţi cu caracter preventiv-informativ au fost desfăşurate în centre de tip familial/de plasament, şcoli, unităţi turistice, centre de primire refugiaţi etc.

Această mobilizare a implicat şi activităţi operative de verificare a zonelor de prostituţie şi cerşetorie în 8 judeţe, intensificarea activităţilor investigative, verificarea în surse deschise (site-uri internet) şi derularea unei acţiuni operative într-un dosar de trafic de minori.

Activităţile, derulate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au condus la arestarea a două persoane, identificarea altor două persoane bănuite de comiterea infracţiunii de trafic de persoane şi şase potenţiale victime (două majore şi patru minore), precum şi la iniţierea a două investigaţii de trafic de minori.