29 noiembrie 2021

Două persoane reținute în cazul opririi instalației de oxigen la TIR-ul ATI din curtea Spitalului Victor Babeș

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Două persoane au fost reținute pentru 24 de ore în dosarul morții celor trei pacienți din TIR-ul de terapie intensivă aflat în curtea Spitalului „Victor Babeș” din Capitală. Este vorba despre angajați ai unității medicale, care ar fi manevrat greșit instalația de oxigen.

După o analiză de aproape două luni, experții au stabilit că este vorba despre o eroare umană. Raportul lor a fost înaintat în urmă cu aproape două săptămâni.

Unul dintre angajații spitalului ar fi manevrat greșit instalația de oxigen. Practic, în loc să scadă nivelul de oxigen, l-a crescut și în acel moment au intrat în funcțiune sistemele de autoprotecție ale TIR-ului. Toată aparatura a încetat să mai funcționeze.

Șeful Serviciului Tehnic de la Spitalul Victor Babeș și un instalator au fost reținuți în urma audierilor de la Serviciul Omoruri.

Potrivit unor surse judiciare, urmează și alte audieri.

Angajaţii Serviciului Tehnic din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” care au fost reţinuţi miercuri în urma tragediei din aprilie îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi, se precizează într-o informare de presă a unităţii medicale.

„Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 – când trei pacienţi au decedat în Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectaţi bolnavii de COVID 19 -, conducerea şi personalul unităţii sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor producerii tragediei. Precizăm faptul că angajaţii Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reţinuţi în cursul zilei de astăzi, îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi”, afirmă instituția.

Conducerea spitalului şi întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autorităţile competente în vederea aflării „depline a adevărului”.

„Conducerea şi întreg personalul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” transmit încă o dată cele mai sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile celor decedaţi în tragicul eveniment”, se mai arată în document.

Departamentul pentru Situații de Urgență a arătat atunci că toate ventilatoarele au intrat simultan în avarie.

Imediat procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.