6 octombrie 2022

Două persoane reținute pentru trafic de migranți

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La data de 17.08.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a 2 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada decembrie 2021 – august 2022, cei doi inculpaţi au pus bazele unei grupări infracţionale organizate, la care au aderat şi alte persoane, având drept scop comiterea infracţiunilor de trafic de migranţi.

Inculpaţii au acţionat împreună şi în mod coordonat în vederea racolării, îndrumării, călăuzirii, transferului, adăpostirii şi transportului unor grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, cu scopul de a obţine beneficii financiare substanţiale.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la date diferite, în perioada decembrie 2021 – iunie 2022, în mod direct şi prin persoane interpuse, inculpaţii au efectuat activităţi repetate de îndrumare, transfer şi au coordonat transportul a 35 migranţi, în scopul trecerii frauduloase a frontierei României, prin mijloace de natură să pună în pericol viaţa, integritatea şi sănătatea acestora, în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial.

Astfel, în luna decembrie 2021 şi lună martie 2022, unul dintre inculpaţi, i-a determinat şi sprijinit material pe 3 membri ai grupării să efectueze transportul unor migranţi, inclusiv prin punerea la dispoziţie a mijloacelor de transport special adaptate, comunicarea locaţiilor din care urmau să fie preluaţi migranţii şi a destinaţiei acestora.

De asemenea, a mai rezultat că acelaşi inculpat l-a determinat pe un alt membru al grupării să realizeze un transport de migranţi, în luna iunie a acestui an, desfăşurând şi activităţi de sprijin material şi moral prin punerea la dispoziţie a mijlocului de transport necesar, dar şi însoţirea acestuia pe traseu.

Acelaşi tip de activităţi de determinare şi sprijin material şi moral a persoanelor care au realizat transportul migranţilor l-a realizat şi cel de al doilea inculpat, în lunile martie şi aprilie 2022.

Cu ocazia controalelor efectuate la punctele de frontieră au fost identificaţi 25 migranţi, fiind constituite cauze penale distincte pe rolul unităţilor de parchet competente material şi teritorial.

La data de 18.08.2022, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă a celor 2 inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău şi a Grupării Mobile a Jandarmeriei Bacău.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.