Publicat: 31 Iulie, 2015 - 19:23
Share

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, într-o conferință de presă că a doua rectificare bugetară din acest an va avea loc la finalul lunii octombrie.

Rectificarea se va face în urma unei analize preliminare a modului în care ordonatorii de credite au cheltuit banii alocați, a precizat Teodorovici.

"În octombrie, la a doua rectificare, vom face o analiză să vedem cum au fost cheltuite sumele alocate la această rectificare. Dacă nu s-au cheltuit, vom proceda la fel: să alocăm sumele în zonele de interes în economie, să se cheltuie eficient", a explicat Teodorovici.

Referindu-se la actuala rectificare bugetară, ministrul a susţinut că nu au fost făcute alocări artificiale, necorelate cu necesitățile şi că s-a ținut cont de modul în care au fost cheltuiți banii.

Oficialul a reamintit că actuala rectificare bugetară este una pozitivă, care nu afectează ținta de deficit de 1,86% din PIB pentru 2015, că fost discutată cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, aprecierea fiind pozitivă. Şi Consiliul Fiscal a apreciat că menținerea cotei de deficit pentru acest an este una fezabilă, a mai arătat Teodorovici.

Pe 28 iulie, guvernul a aprobat prima rectificare bugetară pe anul 2015 în forma propusă de Ministerul de Finanțe.

Executivul a luat în calcul o creștere economică de 3,3% anul acesta, în creștere de la 2,5%, cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Şi premierul Ponta a declarat că rectificarea bugetară este una pozitivă, iar drepturile constituționale fundamentale sunt acoperite inclusiv pentru 2016.

El a precizat că principala alocare bugetară la această rectificare se referă la "noi drepturi pe care Parlamentul le-a aprobat și președintele le-a promulgat".