Publicat: 9 Noiembrie, 2013 - 10:00
Share
Mesajul CN al PSD: 2014 este sfârşitul regimului Băsescu

Sâmbătă, la Palatul Parlamentului, are loc a doua zi a Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat. Dacă vineri au avut loc dezbateri pe ateliere de specialitate, astăzi peste 4.500 de delegaţi ai PSD se reunesc în plenul Consiliului Naţional pentru a li prezenta principalele obiective politice şi strategice ale anului 2014.

UPDATE Preşedintele PSD, Victor Ponta:

- Aveam multe lucruri de spus, nu ştiu dacă mai aveţă răbdare.Sunt multe partide în România care nu pot să strângă 2000 de omanei la un Congres, noi am strâns ieri la Ateliere.Oamenii aşteaptă să vadă ce decide PSD.Suntem reprezentanţii stângii din România. Mă uit la drepata şi văd multe mesaje care de care mai populiste.

- Reprezentanţii celor de centru, celor care ţin mai puţin de doctrine suntem tot noi. Noi suntem România, aşa cum spunea Adrian Năstase.


- După atâţia ani de războaie, avem nevoie de pace, avem nevoie de construcţie. România are nevoie de solidaritate. Vreau să vă rog să fiţi alături de mine în acest efort de a recâştiga normalitatea şi liniştea. Mai avem încă un an de bătălii politice. Vreau să vă rog să vă găsiţi resursele pentru bătălia finală. Traian Băsescu ne va face cât mai mult rău, cât va mai putea. De aceea, trebuie să câştigăm această bătălie.

- Europarlamentarele sunt foarte importante, poate este pentru prima dată.Este bătălia în care mergem singuri, după alegerile din 2012. Ne vedem după 25 mai, când voi vedea cât de puternică este fiecare organizaţie. În acea seară voi vedea dacă este adevărat că sunteţi cei mai puternici în fiecare judeţ, în fiecare organizaţie. Dacă pe 25 mai, PSD va fi pe primul loc în toate judeţele ţării, ămi veţi confirma că PSD este acel partid puternic susţinut de români

- După 10 ani de regim Traian Băsescu, din fericire, această perioadă se închide. Putem închide perioada de tranziţie de la societatea comunistă, la societatea modernă. Vă rog să sprijinim un preşedinte al tuturor românilor, un preşedinte mediator. Avem nevoie de un preşedinte care să sprijine Guvernul şi parlamentul. Nu trebuie să câştigăm alegerile împotriva cuiva, nici aliaţi, nici adversari.

- Vă rog ca în 2014 să fiţi la înălţimea aşteptărilor celor care ne votează

UPDATE Ion Iliescu, mesaj video pentru social-democraţi
Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, nu a putut fi prezent la Consiliul Naţional al PSD din cauza unor probleme de sănătate, dar a avut un mesaj video pentru social-democraţi.

"Dragi prieteni,am încredere în inteligenţa colectivă a celor care conduc PSD", a transmis Iliescu. 

UPDATE Liviu Dragnea i-a făcut introducerea fostului premier Adrian Năstase. Mesajul lui Năstase:

- Dragă Victor, dragi prieteni, a trecut destul de mult timp de când nu am mai fost aici. A fost o lungă perioadă în care am vorbit mai mult cu mine însumi. Mi-am pus întrebări şi mi-am dat răspunsuri, de aceea pentru mine ziua de astăzi este foarte specială. Aş adăuga semnificaţia zilei de azi. Sărbătorirea Sf. Nectarie, cel care tămăduieşte şi poate că această semnificaţie se potriveşte cu ceea ce eu cred că are PSD ca datorie faţă de oamenii acestei ţări în perioada care urmează.

- Daţi-mi voie să vă spun mai multe cuvinte pe care le-am strâns în această perioadă şi câteva dintre concluziile mele. Pentru început, pentru un partid care vine la guvernare, este extrem de important să realizeze o carte albă a preluării guvernului, pentru că altfel se întâmplă ceea ce vedem astăzi – populaţia nu mai face comparaţii, iar liderii fostei puteri uită ce au lăsat în urmă. Cartea albă va fi un document extrem de important pentru momentele electorale care urmează. Este un risc de care trebuie să ne temem, de a uita de partid în perioda în care suntem la guvernare.

- Am trecut prin acest risc şi după primii doi ani de guvernare a trebuit să luăm măsuri care nu au fost foarte populare, dar care au fost importante pentru campaniile electorale care au urmat şi în aceste condiţii am obţinut în 2004, la europarlamentare, rezultate foarte bune.cred că veţi accepta sacrificiile necesare pentru lunile care urmează, astfel încât partidul să funcţioneze cu toate motoarele, chiar dacă magnetul guvernării atrage multe din forţele partidului spre această zonă. Partidul trebuie să producă viziuni, strategii pe termen lung.

- În unele din segmentele de guvernare, noi nu avem miniştri, unele agenţii sunt conduse de persoane care au poate – nu sunt interese diferite, dar o altă abordare în ce priveşte substanţa guvernării. Pe de altă parte, partidul nu ar trebui să facă greşeala de a intra în conflict cu alte partide. Mă refer la cele din coaliţie. Oamenii nu vor judeca partidul în urma unui concurs public de replici, ci după modul în care reuşim să reducem sărăcia. Această guvernare a fost privită ca o mare speranţă şi PSD nu are voie să dezamăgească.

- Cred că trebuie răspuns în războiul de gherilă cu Băsescu. Am aflat de la el că ar trebui o renegociere cu FMI. Românii au uitat, oare, că Băsescu a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI? O mie de dolari de la fiecare român, care trebuie plătiţi. Au uitat oare că datoria externă a României a crescut de aproape cinci ori între 2004 şi 2012? Ar trebuie să spunem că Băsescu a transformat FMI într-un cămătar, fără a interveni cu argumente, fără a oferi aceste cifre.
 

update10: 40 : Geoană: Mesajul pentru 2014 este unul singur: să câştigăm tot!

- La Mulţi Ani, Mihaela, în continuare dragostea mea!Sunt mai înţelept şi voi pune umărul pentru ca partidul nostru să rămână în continuare cel mai important partid, fără să cer nimic în schimb.

- A guverna ţara după criza economică nu este un lucru simplu.

- Succesul Guvernului Ponta este succesul întregii ţări. Mesajul pentru 2014 este unul singur: să câştigăm tot! Asta vă cer, dragi colegi.
 

La Consiliul Naţional de sâmbătă, moderat de preşedintele executiv, Liviu Dragnea, vor lua cuvântul preşedintele PSD, Victor Ponta, şi foştii preşedinţi ai partidului, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Mircea Geoană.

La acest for de conducere al PSD, primul ca importanţă după Congres, nu vor avea loc alegeri pentru cea mai înaltă funcţie, ultimul preşedinte al Consiliului fiind, până în 2012, fostul premier Adrian Năstase.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a subliniat recent că această manifestare va fi una cu caracter anual, pe modelul partidelor din familia social-democrată europeană.

”Sâmbătă dimineaţă, întâlnirea în plen a noastră, a Consiliului Naţional lărgit, este evenimentul anual în care trebuie să spunem foarte clar către toţi membrii noştri, către toţi militanţii noştri ce s-a făcut bine în această perioadă, ce s-a făcut rău şi mai ales ce avem de făcut în 2014 – încă un an important, încă un an greu. Nu mai vin ani uşori, se pare, aşa încât vă rog pe toţi ca în această săptămână să discutăm despre temele mari ale Partidului Social Democrat şi ale celor care ne votează, în aşa fel încât votanţii noştri, militanţii noştri, membrii noştri, aliaţii noştri, adversarii noştri să ştie foarte clar ce doreşte şi ce-şi propune PSD să facă pentru 2014″, a declarat luni premierul Ponta.

"Pentru noi, în fiecare an, acest Consiliu anual are importanţă nu doar de a ne întâlni cu principalii noştri militanţi, ci şi de a prezenta opiniei publice şi membrilor de partid direcţiile pentru anul care urmează. Evident, următorul Consiliu Naţional va fi la sfârşitul anului 2014. Am stabilit lucruri care ţin de organizare, de responsabili de fiecare domeniu în parte. Îmi doresc foarte mult ca la sfârşitul acestei săptămâni acest eveniment politic de partid să dea răspunsuri la foarte multe lucruri. PSD este în acest moment principalul partid de guvernare ca număr de parlamentari, ca număr de aleşi locali şi ca număr de membri ai Guvernului şi deciziile pe care noi le luăm au importanţă nu doar pentru partid sau pentru militanţii noştri, ci practic pentru dezvoltarea în continuare a întregii societăţi", a mai spus premierul Victor Ponta.

Consiliul Naţional ar putea valida, pe de altă parte, susţinerea social-democraţilor români pentru candidatura lui Martin Schulz la preşedinţia Comisiei Europene.

“Aş vrea la Consiliul Naţional să cerem eventual – nu avem o procedură prevăzută în Statut… La nivel european, Partidul Socialiştilor Europeni îl va avea ca şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pe Martin Schulz. Este o persoană pe care o cunoaştem foarte bine şi care a fost de multe ori şi în România, şi aici, la PSD. Şi cred că e bine pentru PSD, fiind unul din partidele cele mai puternice în acest moment, într-o familie politică care are deja zece prim-miniştri în Europa, să avem un candidat comun pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene”, a precizat preşedintele PSD.

Prezentăm masajul preşedintelui catre Consiliul Naţional:
 
 
Dragi prieteni, 
 
Doresc să spun câteva lucruri, pe care le consider importante în acest moment politic. Vă vorbesc din propria experiență, pentru că în acești ani am trecut, alături de partid, și prin experiența guvernării, și prin aceea a opoziției. Cred că împreună am învățat ceva din ambele ipostaze, și nu e bine să ignorăm acele lecții. 
Când ajungem la guvernare, trebuie să fim atenți, pentru că prea mulți oameni, de la vârful până la baza partidului, sunt integrați în actul administrativ, slăbind astfel partidul, capacitatea sa organizatorică și de mobilizare. Nu este cazul să repetăm erori din trecut, și să trecem activitatea de partid în plan secundar.
Realitatea este una și aceeași: partidul trebuie să funcționeze la fel, fie că este la guvernare, fie că este în opoziție. Consiliul Național trebuie să adopte o serie de măsuri pentru întărirea muncii organizatorice, pentru activizarea partidului, pentru prezența sa mai pregnantă în spațiul public. 
PSD are nevoie de întărirea identității sale de stânga, și trebuie să răspundă nevoii societății, de a defini mai clar ce înseamnă ”stânga” și ”dreapta” în România prezentă și viitoare. 
PSD are obligația să vină cu idei și valori care pot structura o stângă adaptată nevoilor și așteptărilor ”poporului de stânga”. Asta înseamnă în primul rând întărirea valorilor tradiționale de solidaritate, de echitate și de justiție socială, cărora trebuie să le adăugăm valori noi, legate de protecția mediului, de democrația directă și participativă, de întărirea spiritului civic, de implicarea cetățeanului în viața publică.
Anul de când ne aflăm la guvernare a scos la iveală, mai pregnant ca oricând, nevoia de stat. Este o realitate faptul că asistăm la o slăbire a capacității sale administrative, a puterii sale de a face bine, de a fi partenerul cetățeanului. Reforma statului este o nevoie urgentă a României. Din păcate vechea guvernare a întărit statul în dimensiunea sa represivă. 
În schimb, dimensiunile economică și socială ale statului s-au diminuat dramatic, iar cetățenii sunt, pe bună dreptate, extrem de nemulțumiți. Statul nu mai este organizatorul solidarității naționale și sociale. Aceste lucruri trebuie să se schimbe radical în bine. 
Sunt teme care se vor regăsi și în campania electorală pentru alegerile europene. Trebuie să spunem oamenilor cum pot profita de oportunitățile oferite de aderarea noastră la Uniunea Europeană. Nimeni n-a spus că va fi ușor după aderare, dimpotrivă. Am avertizat că greul începe după aderare. 
Este imperios necesar să ne facem un plan, ca națiune, și să-l aplicăm consecvent. Ca partid, ne propunem să câștigăm alegerile europene de o manieră convingătoare. Pentru asta există o condiție: succesul guvernării. De acest succes depinde scorul nostru în alegeri. Guvernul Ponta trebuie să reușească ceea ce și-a propus. A avut o serie de realizări, propune lucruri realiste și fezabile, în acord cu programul cu care USL a câștigat alegerile. 
Lucrurile bune făcute la guvernare trebuie consolidate, mai ales în plan economic și social. Avem nevoie de noi investiții, de noi locuri de muncă, trebuie să luăm decizii sensibile, în domenii controversate. Guvernul are obligația ca, înainte de a lua astfel de decizii, să construiască un cât mai larg posibil consens în clasa politică și în societate. 
Câteva cuvinte despre USL. Pentru România și pentru români ar fi un lucru foarte bun dacă USL ar funcționa până la termenul propus, adică până la alegerile parlamentare din 2016. Orgoliile și micile războaie personale nu-și au nici locul, nici sensul, în USL. Războiul declarațiilor este și el inutil și nedorit. Avem niște răspunderi față de români, și trebuie să ni le asumăm cu toată seriozitatea. 
Închei spunând că am încredere în inteligența colectivă a celor care răspund de destinele PSD. Acest Consiliu Național, modul în care a fost organizat, calitatea dezbaterilor, toate acestea sunt o dovadă de maturitate și de responsabilitate. Ceea ce decidem acum trebuie aplicat de toți membrii partidului nostru, indiferent de poziția lor, într-un spirit de solidaritate exemplar. Vă mulțumesc pentru atenție! Succes în tot ceea ce faceți!