10 august 2022

Două zile de cultură dedicate „Zilelor Râmnicului”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”, Memorialul „Nicolae Bălcescu”, Fundaţia HAR, Fundaţia Tudor-Art, Fundaţia „Nicolae Sofianu” şi Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România vă invită la două zile de cultură dedicate „Zilelor Râmnicului”

Expoziţia de debut a artistei Maria Oancea

Muzeul Judeţean „Aurelian Saceroţeanu”, în colaborare cu Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România şi cu Fundaţia Tudor-Art, anunţă deschiderea expoziţiei de debut a artistei Maria Oancea, găzduită în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian”, joi, 20 mai 2021, la ora 14:00.
Sugestiv intitulată „Joie de vivre”, expoziţia tinerei membre a Filialei de Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici din România se remarcă printr-un grupaj de desene şi picturi în care modulaţia liniei, când subtilă, când intensă, se împleteşte cu tuşele în culori neaşteptate şi vibrante, pentru a-i transmite privitorului nu doar pofta de viaţă, ci şi bucuria de a crea, atât de plenar resimţită de artistă.

Expoziţia este curatoriată de Gheorghe Dican.

Gabriela Popescu

Lansarea noului album al Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP din România

Joi, 20 mai 2021, la ora 17:00 toţi iubitorii de artă sunt invitaţi la Galeria Artex, în vederea lansării noului album al membrilor Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Evenimentul, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, , se doreşte a pune în lumină însemnata contribuţie la evoluţia culturală a urbei adusă de cei 52 de artişti profesionişti membrii ai uneia dintre cele mai active filiale ale Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Prin urmare, vă invităm să vă alăturaţi nouă cu această ocazie şi să îi sărbătorim împreună pe toţi cei care au făcut posibilă de 39 de ani încoace o bogată şi diversă activitate pe plan artistic în frumosul nostru oraş!

Gabriela Popescu

Expoziţia de icoane a „Şcolii de la Vlădeşti” şi lansarea volumului postum „Înălţătoarea smerenie – Cuvinte din Cuvânt” de Alexandru Nancu

Fundaţia HAR („Habitat şi Artă în România”), în parteneriat cu Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi cu Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” organizează cea de a IV-a ediţie a expoziţiei de icoane a grupului de iconari vâlceni „Şcoala de la Vlădeşti”, în memoria sculptorului Alexandru Nancu.

Vor fi prezenţi cu lucrări artiştii iconari: Anca Bălăşoiu, Augustin Cantea, Tania Costea, Dan Diaconu, Aurora Filigean, Ion Filigean,
Irina Ionescu, Mihail Ionescu, Pr. Sorin-Ioan Părăuşeanu, Filofteia Pisăru, Denisa Maria Şopîrlă, Constantin Ţanea, Petru Văsâi.

Anul acesta, la fel ca şi în 2020, iconarilor vâlceni li se alătură pe simeze, în calitate de invitate, trei artiste iconar de la Asociaţia „Aristotelis” – Kozani (Grecia): Theano Askounitou, Diana Ganatsiou şi Katerina Siakavara.

Alături de aceşti artişti expun şi micii iconari: Ana Maria Filigean, Ecaterina Filigean, Luca Filigean, Teodora Filigean, Nectaria Ionescu, Siluan Ionescu, Alexandra Miu, Anisia Ioana Părăuşeanu.

În premieră, anul acesta expoziţia va cuprinde icoane din colecţia Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”.

Odată cu vernisajul expoziţiei va avea loc şi lansarea volumului postum „Înălţătoarea smerenie – Cuvinte din Cuvânt” de Alexandru Nancu, publicat recent la Editura Ars Docendi a Universităţii din Bucureşti.

Evenimentul va avea loc vineri, 21 mai 2021, fiind prilejuit de hramul Bisericii de lemn Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena de la Angheleşti-Pietrari, cea mai veche biserică de lemn atestată din judeţul Vâlcea, relocată şi restaurată în perioada 2009-2011 de către Fundaţia HAR („Habitat şi Artă în România”) în parteneriat cu Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni.

Slujba de hram va avea loc începând de la ora 9.00.

Vernisajul expoziţiei de icoane „Şcoala de la Vlădeşti” şi lansarea volumului „Înălţătoarea smerenie – Cuvinte din Cuvânt” se vor desfăşura în incinta şcolii de patrimoniu din Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, la ora 14.00.

Curatori: Luiza BARCAN, Gheorghe DICAN