12 aprilie 2021

Douăzeci de țări ale lumii se confruntă cu foamete la scară largă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Douăzeci de țări din întreaga lume au nevoie urgentă de ajutor alimentar, altfel se confruntă cu foamete la scară largă. Această avertizare a fost emisă de două agenții ONU care se ocupă de probleme alimentare, potrivit Centrului de Știri al ONU .

Locuitorii din Yemen, Sudanul de Sud și nordul Nigeriei sunt deja la un pas de foame, avertizează autorii unui raport pregătit de Programul Mondial pentru Alimentație și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite (FAO).

În timp ce marea majoritate a țărilor care se confruntă cu foamea se află în Africa, problema este relevantă și pentru alte regiuni. Afganistanul în Asia, Siria și Libanul în Orientul Mijlociu, Haiti în America Latină – aceste state și alte state nu se vor descurca fără ajutorul comunității internaționale, spun experții.

Treizeci și patru de milioane de oameni sunt „la un pas de foamete” – conform clasificării FAO, aceasta înseamnă „al patrulea grad de nesiguranță alimentară acută”. „Amploarea suferinței umane este de o mare îngrijorare. Este de datoria noastră comună să luăm măsuri pentru a salva vieți, a proteja mijloacele de trai ale oamenilor și a preveni deteriorarea în continuare a situației”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.

„Tragedia se desfășoară chiar în fața ochilor noștri: conflictele, dezastrele climatice și pandemia COVID-19 exacerbează amenințarea foametei care deja bate la ușile a milioane de familii”, a avertizat si David Beasley, șeful Programului alimentar mondial (PAM).

Potrivit acestuia, pentru a preveni foamea, este necesar să se oprească urgent ostilitățile, să se asigure accesul umanitar celor mai vulnerabile segmente ale populației și să se colecteze 5,5 miliarde de dolari solicitați anul acesta pentru a combate foamea.

Între timp, în prezent, așa cum menționează experții FAO, situația se dezvoltă într-o altă direcție. Conflictele se intensifică în Afganistan, Republica Centrafricană, Etiopia, nordul Nigeriei, Somalia și Sudanul de Sud, iar pandemia și restricțiile conexe complică și mai mult viața oamenilor din întreaga lume. În Yemen, Liban și alte țări din Orientul Mijlociu, moneda se depreciază și inflația crește.

În plus, în următoarele luni sunt așteptate noi dezastre meteorologice, inclusiv cele legate de fenomenul climatic La Niña. Acest lucru ar putea duce la agravarea situației alimentare în Afganistan, Madagascar și Cornul Africii.

Lăcuste din deșert amenință statele din estul continentului african – în unele zone din Angola, Botswana, Namibia, Zambia și Zimbabwe, insectele pot distruge întreaga recoltă.

Cu toate acestea, „este foarte dificil să furnizăm ajutor în multe părți ale lumii” – agențiile ONU amintesc comunității internaționale de necesitatea urgentă de a aborda problema accesului umanitar. Raportul conține recomandări specifice pentru fiecare „punct fierbinte” – așa cum autorii raportului numesc zone în care amenințarea foamei este deosebit de mare.

Măsurile propuse includ extinderea ajutorului, livrarea semințelor, vaccinarea animalelor, asistență financiară, repararea instalațiilor de colectare a apei și multe altele.

Autor: Ciprian Pop